Produzenje roka za zavrsetak studija po starom programu
Tema diskusije je automatski pokrenuta na peticiji Produzenje roka za zavrsetak studija po starom programu
Gost |
#33262014-02-06 14:05Sta je ovo?Kako overavaju apsolventima nesto na pola god?Svi mislim da smo platili na pocetku semestra tj.skolske god.koliko su trazili i to vazi za celu skolsku!Ovo je agonija i ludilo.Aj da se nadamo da ce uskoro sve biti reseno,dace bog. |
lav |
#3327 Re: Re:2014-02-06 14:07 |
Gost |
#33282014-02-06 14:08Ja ne znam sta ovo znaci! Nemoj da nas zeznu nesto sa Bolonjom.... Jao majko mila, covek da poludi... Kakve mi olaksice dobijamo, ljudi moji, sta je ovo????? O cemu se ovde radi??? Zasto se igraju sa nama??? Dokle vise???? |
Gost |
#3329 Re:2014-02-06 14:11Nije neshvatljivo, primera radi na Filozofskom fakultetu je tako vec dugo, za svaki semestar koji "provedes" kao apsolvent placas odredjeni iznos, tj. produzavanje se vrsi po semestru-neko diplomira u tom prvom, nekom su potrebna oba, nekome jedan i po itd i sto da placa vise, i to se odnosi na stare studente(mozete i da se informisete na njihovom sajtu)...Sto se osnova tice, na Pravnom u BG-u, ali i na ostalima na kojim je ta obaveza uvedena tek u poslednjih par godina, to nema veze sa Zakonom o Univerzitetu iz 2002, vec se pozivaju na trenutno vazece Statute i Zakon o visokom obrazovanju, koji propisuju isto to-da status studenta, izmedju ostalog prestaje i u slucaju neupisivanja godine, a naknada se uvodi na osnovu pomenutog Zakona i njegovog clana 123, st.5 koji kaze da student moze nastaviti studije po programu koji je predvidjen Zakonom (a koji za Bolonjce uvodi obaveznu naknadu i prakticno upis u neku fantomsku godinu, ako prekorace tih redovnih 4/5/6 godina studija, jer status apsolventa za njih ne postoji, pa u tom smislu ako ne plate, nisu vise studenti, a to je iskorisceno i "protiv" nas-citav niz godina je postojala ta mogucnost, ali je tek nedavno na mnogim fakultetita i prakticno iskoriscena, i tu lezi osnovna nelogicnost), a u skladu sa opstim aktom (Statutom) fakulteta, koji i ovlascuje dekane/uprave na ovakve odluke. Ovakvo objasnjenje je dobijeno od coveka iz uprave na Pravnom fakultetu u BG, i o tome se pisalo ranije, a korisno je (ne i ispravno) jer se slicna stvar dogadja i na drugim fakultetima.
I da se razumemo, ne branim ga, niti se slazem, meni je nelogicno i problematicno, jer oduvek je postojao apsolventski staz i njegovo produzavanje, ili makar takva mogucnost (negde nije uopste koriscena do pre godinu/dve, pa se sada iznenada izvlaci i na stare primenjuje ono sto vazi za Bolonjce, a kao rezervnu varijantu imaju to da za nas vazi stari Statut i Zakon, pa oni sve to lepo kombinuju kako im odgovara), a samo je od odluke fakulteta zavisilo da li ce se placati naknada ili ne.
Jedino sto je ovo obavestenje na Ekonomskom fakultetu u Nisu nemusto sasvim. |
lav |
#33302014-02-06 14:12Hvala Vam kolega sto ste mi prosledili obavestenje, sta je sad pa to? ljudi ovo je strasno, ne mogu ovo vise da podnesem, da ne bi sirio negativnu energiju na druge, iskljucujem se, dok me ne pródje ovo stanje beznadja,uz vas sam naravnó, samo mi treba odmor, pocinjem da pucam! |
tacno je |
#33312014-02-06 14:17Tacno je da tehnicka Vlada radi i tacno je da cemo vrlo brzo znati na cemu smo, kolege jos malo strpljenja. |
Gost |
#3332 Re:2014-02-06 14:18Nema na cemu kolega, nema nerviranja, sacekacemo odgovor od nase advokatice, da vidimo sta i kako dalje i da nam objasni ovo obavestenje... Njena rec nam mnooooogo znaci. Budimo strpljivi. Pozdrav |
Gost |
#33332014-02-06 14:21I da-na kraju cete verovatno morati da platite-ako ste apsolventi, kao sto je bilo i na drugim fakuletima, a placas sledece:od tog iznosa deo ide Univerzitetu, na ime "obnove godine", a ostalo ide fakultetu, da te evdentiraju, posebno ako ranije niste placali obnovu apsolventskog staza (eto modusa da se proveri tacan broj starih studenata u sklopu svih Univerziteta). Problematicno je i to sto vam sada uvode tu naknadu, a ne na pocetku skolske godine, ali i dalje ne verujem da se to odnosi na prelazak na Bolonju, ne smeju to na ovaj nacin da urade, niti bi to bilo tako jeftino. Ali ne brinite, odgovorice vam verovatno g-dja Lidija, a za pocetak idite sami u vas sekretarijat i raspitajte se o cemu se radi, mada meni ovo lici na pricu sa obnovom apsolventskog. |
Gost |
#33342014-02-06 14:25da, i na mom fakultetu su uveli obnovu apsolventskog staza 2012, a pre toga nista.. *skoro pa pravnik #3323 kolega nemojte se obazirati na te iz studentske sluzbe , i njihov je posao da nas zastrase "paprenim" cenama za produzenje roka po starom programu, i njima pare idu u dzep. |
Gost |
#3335 Re:2014-02-06 14:27Ok, lici na obnovu apsolventskog, ali zasto bas sada, ako do sada nismo placali, zasto bas sada da placamo??? Mi nismo placali na nasem fakultetu jedino obnovu, sto nije nista cudno jer ljudi moji mi placamo bas sve, kod nas ni jedan obican listic nije besplatan, a prijava ispita nam je 1500din, pa cik prijavi ti dva ili tri ispita, to je 3000 din, 4500din, plus prevoz, jer naravno ne zivimo svi u Nisu. Ljudi to je mnogo, verujte ja jedva skupim za jedan ispit, a kako cu sada i ovo da platim ja ne znam... Kakve olaksice ljudi, da ocekujemo posle svega ovoga?? |
skoro pa pravnik |
#33372014-02-06 14:33Hvala na podrsci kolega, ako ima nesto dobro sto su nam ogranicili rok, je sto smo se svi okupili kao jedan ovde, iako se licno ne poznajemo cast mi je sto sam jedan od vas, vi ste svi dobri ljudi, vaspitani, ovi sto nekad preteruju imaju samo kratak fitilj, sto je i razumljivo, vasi roditelji su uspeli kad imaju takvu decu, hvala vam svima jos jednom, zasluzujete sve najbolje, bez razmisljanja bi se zrtvovao za sve vas kad bi mogao, pozdrav i autorima,advokatici,do pobede! |
Gost |
#3338 Re: Re:2014-02-06 15:02Potpuno se slazem sa ovim, uvek pronadju nacina za uzimanje novca, ja cu sada da iznesem svoje misljenje, mada sam svesna da mogu biti prozivana u narednim komentarima, samo cu reci da zelim biti konstruktivna i zelim da uspemo u produzenju ovog roka,naime citala sam peticiju posebno deo o obrazlozenju neustavnosti Zakona o visokom obrazovanju i pozivanjem na Zakon o Univerzitetima iz 2002 god, meni se cini da je advokatica u pravu ako gledamo samo clan 45 stav 1. a nas u takvom statusu nema, a zanemarimo stav2 istog clana, a posebno clan 50, stav4 i 5, npr. student upisan 2004 godine, redovnim studiranjem je odslusao bas sve po nastavnom planu i programu po kojima je zapoceo studije, to je clan 45 stav 1 niko mu nije mogao promeniti nastavni plan, to je u ovom primeru do 2008 + apsolventski 6 meseci, mart 2009 i imao je prava da po istom nastavnom planu i programu bude jos dve godine po isteku apsolventskog staza,u ovom slucaju do 2011 godine, dalje mu taj Zakon o univerzitetu ne garantuje ostanak na istom nastavnom planu i programu, sto znaci da je mogao da nastavi po bolonji ali nam je Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005 prolongiran rok uz vise izmena istog, sto se tice prvog teksta zakona on se automatski naslanjao na istek ovog roka od 2 godine po zakonu o univerzitetu, pa je posle rok pomeren vec jednom, mislim sa 2012 ,na 2014 godinu, cudno zvuci ali nam ovaj zakon iz 2005 dao vise prava od zakona iz 2002 godine u smislu duzine studiranja po starom,tako da se tesko moze pricati o neustavnosti. Ne zelim da pametujem i dovodim u pitanje neciji integritet i jos manje stucnost, smatram da ne skodi ako iznesem svoje misljenje. |
Gost |
#3339 Re: Re: Re:2014-02-06 15:06zar ti nisam vec rekao da tvoj brat moze da vrati diplomu fakulteta i odrekne se pravosudnog? ne razumem sta pokusavas ovim postom? i ja sam VRLODOBRO prostudirao oba zakona i sa pravnicke strane ti kazem... ma sta imam ja tebi da pricam. ako nemas nesto konstruktivno, ne javljaj se. |
mima |
#33412014-02-06 15:11Po ovome u prethodnom komentaru se vidi da smo gotovi, ja cu skroz poludeti! |
OPUSTENO!!!! |
#3342 OPUSTENO2014-02-06 15:16Ljudi, sve ce biti reseno, opustite se. Vrtite jednu istu pricu kao pokvarena ploca. Odbor je podrzao nase zahteve, prosledjeni su, vlada je u tehnickom mandatu, vladu ce ciniti iste stranke koje je i sada cine, tako da nece doci ni do kakve promene. Ne verujem da ce se usvojiti zahtev da studiramo bez ogranicenja, ali ce se prouduziti minimum na dve godine. Opustite se malo. Advokatica radi sve sto je u njenoj moci da nam pomogne i na tome joj veliko hvala. Izdjejstvovace sastanak kod Aleksandra Vicica. |
Majka TEREZA |
#3343 ODGOVOR studentima EKONOMSKOG fakulteta u NIŠU2014-02-06 15:18Po meni, dokaz države u državi, autonomije-samovolje profesora i dekana, pravno neznanje, "osveta", krivično delo... ne znam dokle da nabrajam. Čl.180 vašeg statuta predvidja da Savet fakulteta može da donosi odluku o visini školarine, pa pošto se ovom odlukom pozivaju na taj član, a ni pomena o školarini, već o nekakvim troškovima administrativnog postupka za produženje statusa studenta i to za jedan semestar, mislim da nikome i neće biti jasno šta su pisci-Savet, hteli da kažu, moja pretpostavka je, da ništa i ne kažu, samo da se dokopaju novca, ucenom, prevarom i zabludom (nikako drugačije ja ne mogu da razumem ovu odluku)i da "opipaju puls" i procene dokle su studenti sada rešeni da idu i istraju i u čemu sve. I, zaista je za vas sada prelomni trenutak kada ćete videti da li ste jedinstveni i solidarni ili će doći do "pucanja", a onda će krenuti i drugi fakulteti na isti način. Zar ovo ne liči na nekakav "probni balon?" Morate reagovati hitno i imate tri mogućnosti: 1. Odmah da odnesete ili pošaljete odluku Zaštitniku gradjana u Beogradu i tražite od njega da hitno reaguje; 2. Da se obratite ministru i tražite hitnu kontrolu-nadzor od strane prosvetne inspekcije, ali sumnjam da je ministar sve ovo i izazvao svojim nepromišljenim dopisima i izjavama po medijima unazad mesec dana, pa je fakultetima dao dobru ideju kako da zarade, pošto mediji pišu da su fakulteti finansijski ugroženi i ne znaju kako će nastaviti rad (u pitanju su državni fakulteti), ili su možda išli dotle da su se rektori univerziteta koji su imali sastanak sa ministrom pre našeg odbora 29.01.2014.g. sa ministrom dogovorili da ovako nešto urade?! 3. Da vam napišem krivičnu prijavu protiv članova Saveta koji su prisustvovali ovoj sednici 30.01.2014.g. i doneli jednu ovakvu nezakonitu odluku i pošaljem je Osnovnom tužilaštvu u Nišu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba šlužbenog položaja iz čl.359 KZ. PRE NEKIH DVA SATA SAM NAPISALA VEOMA OPŠIRNO OBJAŠNJENJE U VEZI SA KOMENTARIMA KOJI SU USLEDILI NAKON MOG OBAVEŠTENJA DA ME JE KONTAKTIRAO KABINET PREDSEDNIKA RS I DA LI DA TRAŽIM SASTANAK KOD GOSPODINA VUČIĆA, ALI JE IZNENADA NESTALA STRUJA I MOJ KOMENTAR JE NESTAO, TAKO DA VIŠE NISAM U SITUACIJI DA SEDIM ISPRED KOMPJUTERA I PONOVO PIŠEM TOLIKI KOMENTAR, URADIĆU TO ILI VEČERAS, AKO MI BUDE BOLJE, ILI SUTRA, TAKO DA ĆETE IMATI DODATNO POJAŠNJENE I SAZNANJE KOJE NOVE AKCIJE SMO PREUZELI SA ORGANIZATORIMA, POLAKO PRELAZEĆI VEĆ NA PLAN "B", ZBOG ALARMANTNOSTI SITUACIJE KOJU IZAZIVAJU FAKULTETI I KAKO BI NEKIM STVARIMA STALI NA PUT. MI NE MIRUJEMO, PUNI SMO IDEJA, OPTIMIZMA, SPREMNI NA OVAKVU ROVOVSKU BORBU I KAKO SU NAS PODCENILI, VRLO JE VEROVATNO DA ĆEMO MORATI I NA ULICU. Uskoro se javljam, budite strpljivi i dozvolite mi da se malo odmorim, jer sam se mnogo istrošila oko tog pisanja kilometarskog komentara, a sve je propalo. No, kao što vidite ja se ne žalim, borac sam i optimista, imam snage da ustanem i ponovo "učim da hodam". Tako je bilo zadnjih mojih 30 godina života. "Padala sam, padala, padala ..." da bih uspela i pobedila i pošto me to nije ubilo, naravno da me je ojačalo i tu sam među vama i sa vama. Ja sam pored sebe imala svoje, sada, pokojne roditelje, koji su me "podizali" i učili sve do svoje smrti šta je život i da nemam vremena za reprize i plakanja, već iste sekunde, kod svakog problema i iznenadjenja, moram da iznalazim i prelazim na plan B,C,D... sve dok me jedan od njih ne dovede do moje pobede i zamisli. Vi, sada imate mene i molim vas, setite se uvek mojih reči, ne samo sada napisanih, nego i ranije, i ubedite sebe da u životu uvek postoji rešenje i izlaz samo ga moramo pronaći ili doći do onoga ko zna put do izlaza. Za podstrek i novu snagu držite pored sebe-u svojoj blizini sledeće 4 rečenice: ŽIVOT JE IGRA-IGRAJ JE. ŽIVOT JE SAN-OSTVARI GA. ŽIVOT JE IZAZOV-SUSRETNI GA. ŽIVOT JE BOG, A BOG JE LJUBAV-PODELI JE. |
kika |
#33442014-02-06 15:19Dosli smo do kraja, ambis je pred nama, nemam vise snage i tako sam sama, pozdrav, idem na kurs za vaspítacice tako cu naci posao lakse, od ovog ovde nema vajde.. |
Gost |
#33452014-02-06 15:23@kika, PUTUJ IGUMANE! |
Podrska advokatici Lidiji |
#3346 Podrska advokatici2014-02-06 15:24Advokatice, imate punu podrsku za razgtovor sa Aleksandrom Vucicem, ne odustajte od toga. |
ja |
#33472014-02-06 15:38Ód finog nacina nema nista! nemamó vremena za tuzbe, prijave, SVI NA ULICE,BLOKADE, HAOS DA NAPRAVIMÓ! Hteli su anarhiju, dobice je, oni misle mi studenti fini pa ne smemo, smemo i te kako, cebe, hleba, motke i suí u Beograd! imamo pravo na protest, do poslednjeg cemó se boriti, i ovako nemamo para, zdravlja, volje, umiremo na duge staze, to su nam presudili, dosta je vise, idemo junací! |
Ovaj post je uklonjen od strane svog pisca (Prikaži detalje)
2014-02-06 15:39- Date of removal: 2014-02-06
- Razlog uklanjanja:
Ovaj post je uklonjen od strane svog pisca (Prikaži detalje)
2014-02-06 15:47- Date of removal: 2014-02-06
- Razlog uklanjanja:
optimista |
#33502014-02-06 15:47Aman ljudi kakva ulica? jel su nam usvojili na odboru? jesu, sto ne bi skupstina izglasala? ne razumem u cemu je sad odjednom nastao problem, da li ce nas neko do izbora primiti ili ne, ne vidim sta to menja?mi smo vec u proceduri, cekamo samo fórmalnu odluku skupstine, Kika vaspitacica ili kako vec je provokator, sto se iz aviona vidi! |
|
Светосавски проглас за спас Косова и Метохије: Не ултиматуму – не капитулацији!
POKRETANJE POSTUPKA ZA ZABRANU DELOVANJA POLITIČKE STRANKE "SRPSKA NAPREDNA STRANKA"
Peticija za otkazivanje koncerta Jelene Karleuše za doček Nove godine u Kragujevcu
Слобода за Андреjа Гњота!
PETICIJA ZA SKIDANJE JOVANE JEREMIC SA NACIONALNE FERKVENCIJE
ИЗЛАЗАК ИЗ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ!?
Подршка за одбрану Косова и Метохије - Приступите Покрету за одбрану Косова и Метохије
Zahtev za razoružanje Lojalista
ПЕТИЦИЈА ЗА ДОНОШЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ГЕНОЦИДУ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ У НДХ У ПЕРИОДУ ОД 1941. ДО 1945. ГОДИНЕ
Peticija za očuvanje tradicionalnog grba fudbalskog kluba Dečić
Da li želite nešto da promenite?
Promena se ne događa ako ćutite. Autor ove peticije se pokrenuo i preduzeo akciju. Hoćete li i vi uraditi isto? Započnite društveni pokret kreiranjem peticije.
Pokrenite sopstvenu peticijuDruge peticije koje bi vas mogle interesovati
PETICIJA RODITELJA ZA POVRATAK U ŠKOLU
44523 Kreirano: 2025-01-18
Zahtev za uvođenje 15 minuta tišine u zvaničan program Svetosavskog bala u Beču
1351 Kreirano: 2025-01-23
Povećanje koeficijenata vannastavnom osoblju sa 4. i 6. SSS u osnovnim i srednjim školama
3586 Kreirano: 2025-01-18
POKRETANJE POSTUPKA ZA ZABRANU DELOVANJA POLITIČKE STRANKE "SRPSKA NAPREDNA STRANKA"
4570 Kreirano: 2025-01-03
Podrška đacima kolektiva Zrenjaninske gimnazije
487 Kreirano: 2025-01-23
Oslobodimo Crveni krst Pančevo
453 Kreirano: 2025-01-27
Podrška studentima od strane pripadnika IT zajednice
464 Kreirano: 2025-01-20
„Podrška štrajku prosvetnih radnika i njihovim pravima“
569 Kreirano: 2025-01-20
Podrška studentima od pripadnika MUP-a!
181 Kreirano: 2025-01-28
Inicijativa planinara: Poziv PSS da podrži zahteve studenata u Srbiji
171 Kreirano: 2025-01-28
Podrška i solidarnost sa novovaroškim prosvetnim radnicima i studentima
125 Kreirano: 2025-01-22
Vraćanje pređašnjeg rasporeda obroka u vrtićima ,,Radosnog detinjstva "
796 Kreirano: 2025-01-17
ПЕТИЦИЈА ЗА ИЗГРАДЊУ И РЕНОВИРАЊЕ ТРОТОАРА У БОЛЕЧУ – СМЕДЕРЕВСКИ ПУТ ДО ОСНОВНЕ ШКОЛЕ БОЛЕЧ
96 Kreirano: 2025-01-26
Иницијатива грађана да Прокупље добије професионално позориште
3202 Kreirano: 2024-12-05
Podrška prosvetnim radnicima u borbi za bolje društvo - OŠ "Vladimir Rolović"
133 Kreirano: 2025-01-21
Подршка запосленима у просвети
3933 Kreirano: 2024-12-30
Podrška studentima
3210 Kreirano: 2024-12-06
Sloboda za Dunavski park - Ledenu šumu izmestite na drugu lokaciju
83 Kreirano: 2025-01-20
Podrška studentima! Ostavke čelnika UP!
7197 Kreirano: 2025-01-08
Zdravstveni radnici - podrška studentima i poziv zdravstvenim sindikatima na štrajk
1577 Kreirano: 2024-12-18