Produzenje roka za zavrsetak studija po starom programu
Tema diskusije je automatski pokrenuta na peticiji Produzenje roka za zavrsetak studija po starom programu
Gost |
#31762014-02-05 11:30TDI je poceo da prorice buducnos... |
Gost |
#3177 Ministar u vestima dana, u Press-u!2014-02-05 12:06U press-u online , medju vestima dana, u oblasti drustvo , nas dragi ministar :) |
Gost |
#3178 Re: Ministar u vestima dana, u Press-u!2014-02-05 12:14#3177: - Ministar u vestima dana, u Press-u! Aman ljudi pustite vise ministra,ionako je bivsi ministar :) ,na 2strane u komentarima citam samo ministar,ministar,ministar...:),ajde da ucimo, februarski rok je,a sve ce se resiti samo nas iskusavaju koliko smo strpljivi i spremi da cekamo(znam nemamo puno vremena,al bar da iskoristimo to sto imamo)... |
A jednoga dana... |
#3179 Samo napred2014-02-05 12:22Drage moje KOLEGE, koje od zavrsetka studija deli jos poneki ispit a koji se osecate nepravedno omalovazeni ili rezignirani, moram da Vas podsetim da ste svi vi ljudi jednakog reda sa onima koji imaju diplome, magistarske, doktorske titule, rade kao profesori na katedrama kao i sa onima koji nemaju fakultetske diplome ali zato rade casno poslove bez kojih bi zivot u ovoj zemlji bio nemoguca, a nikako gradjani drugog reda. Da biste uspeli da prevazidjete ovakvo osecanje, potrebno je da pre svega da ovo shvatite mentalno a onda ga preobratite u konstruktivno osecanje koje vam daje snagu za borbu i ostvarenje svojih ciljeva. Potrebno je da vas podsetim na vasa i svih nas gradjanska prava koja zabranjuju diskriminaciju po svim osnovima, zdravstvenom stanju, nacionalnoj i religioznoj pripadnosti i tako dalje, a kamoli po zvanju ili duzini studiranja. Nedovrsene ili prekinute studije naravno da su frustrirajuce za svakog vrednog, pametnog i odgovornog coveka koji je u iste ulozio manji ili veci nacin, novac i vreme i zrtvovao deo svojih najboljih godina, ali one nikako ne smeju da u vama stvore osecaj manje vrednosti, pogotovo sto je medju vama mnogo onih koji su sa postojecim znanjem mnogo kompetentniji od mnogih svrsenih diplomaca i nazovi strucnjaka, a neki cak i sa nadmocnijim znanjem u odnosu na pojedine ispitivace. Mislim ovde na vrlo konkretne slucajeve, pre svega odredjene nestrucne asistente koji su zavrsili u najkracem roku ali sa puno supljina i gresaka u znanju koje tokom svog asistentskog rada koriguju ili ih prenose na studente na vezbama ili iste cak ostecuju ukoliko su ukljuceni u propitivanje kao sto je slucaj na odredjenim fakultetima. Naravno, toga i ima i medju profesorima. Visok kriterijum na ispitima je jedno, ali problem izivljavanja zbog sopstvenih manjkavosti, kompleksa, straha od konkurencije i osiguranja licnih finansija nesto sasvim drugo. Svakako da je drustvo trebalo da se uhvati u kostac sa ovim problemom mnogo ranije, kao i sa problemom sveopste korupcije na fakultetima. Stvarnost u Srbiji je ta koja demantuje uspesnost obrazovnog sistema u Srbiji, a dokazi se nalaze na svakom koraku. Zapamtite, niko vas ne moze nepravedno potceniti ukoliko mu vi to ne dozvolite. Osnovno u borbi sa "jacima" je pobediti strah i biti koncentrisan na svoj cilj. Slabost je razumljiva, ona je mnoge uprkos kvalitima u ucenju, i dovela mnoge u situaciju u kojoj se nalaze. Jos jedna bitna stvar koju treba imati na umu je to da ne postoje nedodirljivi, najveci broj istih "bauk" profesora ne bi se ponasao kako se ponasa, da nema odgovarajucu zaledjinu iza sebe, jer verujte, samo veoma mali broj istih poseduje tako autonomno i jedinstveno znanje da bi samostalno bio u stanju da nastupa na isti nacin. U pitanju je psihologija "copora", koja odredjenim pripadnicima daje moc. To sto su dakle isti ti "bauk" profesori opijeni mocu i nesvesni svoje uloge u sirem drustvu, dakle izvan fakultetskih zidina, je posledica poremecene licnosti, i naravno da takve ljudske jedinke ne bi smele da obavljaju obrazovnu delatnost jer je u pitanju delatnost od drustvenog znacaja. Bavljenje naukom je nesto drugo i to pravo ne moze biti nikome uskraceno. Da bi se takav sistem pobedio, potrebna je isto tako organizovana masa onih ciji interesi su ugrozeni. Ova peticija je primer jednog takvog pozitivnog organizovanja i predstavlja drustveno dozvoljen nacin suprotstavljanja jednoj nedozvoljenoj istitucionalizovanoj pojavi odnosno borbe za svoja GRADJANSKA a ne samo studentska prava. Dakle, VASI PROFESORI SU TU ZBOG VAS I DRUSTVA, A NE OBRNUTO i svaka cast svim svetlim primerima medju njima koji svoju ulogu razumeju na pravi nacin i orijentisani su zaista na prenosenje znanja koje je zajednicka tekovina a ne necije licno nasledje ili ostvarenje. Niste vi margina, nego jedan od stubova drustva. Budite ovoga duboko svesni i nasedajte ni na kakve provokacije ili mentalne igre moci. Veliki pozdrav. Do pobede |
Ne mogu da verujem kakvih sve ima |
#3180 Re: ne mogu verovati2014-02-05 12:24#3165: - Meni je brat advokat i kada sam mu pomenula ovo, posavetovao me je da jedino izguramo sa peticijom, jer nema sta da trazimo pred Ustavnim sudom,jer tumacenjem Zakona o Univerzitetu iz 2002 god i Zakona o visokom obrazovanju nije nista nasao retroaktivno jer nam je stari zakon davao maksimalno 2 godine po isteku apsolventskog da zavrsimo po starom nastavnom planu, a onda je i on predvidjao prelazak na postojeci nastavni plan, volela bih da cujem misljenje i gospodje Lidije o ovome. Brat moze da vrati: 1) diplomu pravnog fakulteta |
Gost |
#31812014-02-05 12:26Ljudi, ovo ce biti reseno do juna, ne brinite nista. Postoji samo jedan covek koji ovo moze resiti i to odmah, bez toga da nas drze u agoniji do juna, a to je Vucic. Ionako dobija apsolutnu vecinu na izborima, kad bismo mogli do njega da dodjemo,svi nasi problemi bi bili reseni. |
fringe |
#3182 Slusajte solunce i ovaj radio2014-02-05 12:33Preko 4800 potpisa! Napredujemo ljudi za par dana cemo probiti 5000. Sto pretpostavljam da je jedna petina stvarnog broja, ali to su verovatno oni koji se interesuju sta se desava i koji se pojavljuju i polazu ispite na fakultetima. Malo li je? Gledao sam Kaziprst jutros i nista se epohalno nije desilo, ali smo pomenuti i mislim da cemo sve vise biti u fokusu kako vreme ide. Ocekujem pozitivan ishod. Ministar ima puno problema i novi koji dodje ce ih imati, jedino se nadam da ce se izboriti protiv ovog lobija koji navija za privatne fakultete. A ako neko cita ove komentare, rekao bih da se drzavni fakulteti dobro zamisle. Mislim da li oni stvarno misle da ce neko posle godina i godina mucenja na istim ponovo kod istih upisati po Bolonji. Pa to je strasno koliko su u krivu. Prema tome neka se potrude da zadrze ove "stare" i neka im pomognu da se aktiviraju jer od njih samo imaju prihod i nikakav trosak. Neka se ne zavaravaju da ce ostvariti vecu dobit ako ih nateraju da predju na Bolonju tu ce dobiti sipak. Prema tome pamet u glavu i borite se za svakog studenta. A da ne pricam o negativnoj kampanji tih istih studenata kada ih bilo ko upita o savetu za upis fakulteta. Pa svi ce reci bezi od tog, tog ,tog i tog a za ostale ne znam. A s'obzirom da vise nije bitno gde si zavrsio mozes i privatni da upises. Dakle, ja licno mislim da nema razloga za brigu i da ce razum prevladati, a ako razum ne prevlada, pa makar nama nije strano kako se dolazi do cilja, serpe, lonci, pistaljke, bager pa na ulicu, ni prvi ni poslednji put. Jedino sto su ovde ljudi akademski gradjani koji misle da se kulturnim i lepim ponasanjem i razgovorom moze doci do resenja, zasta uostalom i sluzi ova nasa peticija. Da se na jednom visokom nivou uvazavanja dodje do resenja koje je prihvatljivo za sve. Logicno je bilo da je prvi zahtev iz peticije previse, ali je drugi zahtev prihvatljiv za sve. I iskreno se nadam da ce se u Srbiji makar jednom nesto resiti na kulturan i civilizovan nacin. |
Gost |
#3183 Re:2014-02-05 12:34 |
koleginica |
#3184 Re: Samo napred2014-02-05 12:37 |
Ovaj post je uklonjen od strane administratora stranice (Prikaži detalje)
2014-02-05 12:38- Date of removal: 2010-05-29
- Razlog uklanjanja: spam
Gost |
#31862014-02-05 12:41Evo bolonjci opet traze nesto i ne sumjam da ce im biti i to dato kao sve do sada. Ovoliko misle o nama.. На наредних неколико састанака требало би да буде регулисано и питање вечитих студената. "Заменик председника Парламента ће заједно са ректором и проректором за науку професорком Иванком Поповић радити на анализи колико студената заиста има тај проблем", каже Обрадовић http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/Друштво/1513304/Студенти+о+проблемима+образовног+система.html |
ja |
#31872014-02-05 12:50Slazem se da treba obavestiti Vucica, kako doci do njega to ne znam, on je sad Bog i batina, za jedan dan bi nam usvojili predlog i izmenili zakon, a mi bi glaali za njega, time mu se oduzili, treba da obavestimo o ódluci odbora senat i svako svoj fakultet to ne moze sigurno steti, ako nam ne produze, odosmo svi sa fakulteta, ako im je to u intresu samo napred, ko ima plati, platice privatní a sa njima posla nece imati, da ga jos malo maltretiraju, neka hvala! do pobede! |
ocaj |
#31882014-02-05 12:54Míslim da nam nece produziti, eventualno u junu, septembru kad nam prodje ovih par rokova u agoniji, uciti pod ovim pritiskom je skoro pa nemoguce, onda ce nas razdvojiti sa nekim kvazi kriterijumima, ako imas jedan, dva, tri do kraja dace rok god dana ako imamo vise, dovidjenja sa faksa, tako ce nas oslabiti, jer ce vecina pri kraju to i prihvatiti, a póliticarima NE VERUJTE! NIJEDNOM! SVI SU ISTI! |
Gost |
#3189 Re: Re: ne mogu verovati2014-02-05 12:57#3180: Ne mogu da verujem kakvih sve ima - Re: ne mogu verovati Ok, reci mi u cemu je pogresio sa pravnicke strane, pa cu mu predloziti tvoj predlog? |
koleginica |
#3190 predizborni epp2014-02-05 12:58Neko je u predizbornom vakuumu (citajte MI), a neko nije. Da je interes SNSa, za koji se ovde vodi kampanja, da bude pravican, mi bismo nas problem resili po kratkom postupku, a ne bi nas vodali kao magare za sargarepom. Imam pitanje za ove `drugove clanove`, aktiviste ili simpatizere, koji ovde vode predizbornu kampanju. Sta to sprecava pomenute da i nas provuku kroz te brze procedure kojima caste bolonjce siroke ruke? Ali mi raspustenu Skupstinu, molim vas, ne spominjite. Neka mi sada, kad mi to treba, pokazu sta mogu, pa ce imati i moj glas. Kao sto rece kolega/inica, nije nama strana ni borba na ulicama, pa neka nas tamo prebrajaju, posto im je taj broj, iz meni neshvatljivih razloga, toliko bitan. Probacemo kulturno, a ako ne ide, uvek postoji i drugi nacin. |
Gost |
#3191 Re: Re: ne mogu verovati2014-02-05 12:59#3180: Ne mogu da verujem kakvih sve ima - Re: ne mogu verovati Svaka čast komentaru br.3180. Ako ovaj i ovakav advokat na isti način, kao što to radi sa sestrom, radi i sa svojim klijentima, on je zalutao u advokaturi. Ovoliko neznanje ne smeju da pokažu ni studenti prava, a ne advokat. Da je samo pročitao peticiju naše advokatice i njeno obrazloženje u vezi neustavnosti i Zakona o univerzitetu imao bi šta da nauči i da se ovoliko ne blamira i sramoti javno. Slušajte i čitajte našu advokaticu i organizatore, ovakvi "pametni i stručni" advokati, ge su bili do sada, neka uče svoju sestru i svoje klijente, ako ih imaju. |
koleginica |
#3192 p.s.2014-02-05 13:00Uostalom i demonstracije su vid kulturne i demokratske borbe za osnovna prava... |
oko |
#31932014-02-05 13:01LJudi! kako ne vidite da iza svega ovog stoji lobi privatnih fakulteta, ovaj ministar je samo dovrsio nasu egzikuciju, a ko je zapoceo? pa bivsi ministar, isto kadar sps, Obradovic, koji je gle slucajno prof na Megatrendu(Megaskartu, Mega giga densu!) ko pita drzavne fakultete? oni samo sprovode jer moraju odluku ministra, on od nas imaju samo korist, pare, sto bi nas se odrekli kad ih nista ne kostamo? znaju da vecina ne bi presla na bolonju, zbog para i ko nas oberucke docekuje? privatni fakulte |
Gost |
#31942014-02-05 13:03Nije korektno sto se bilo kakav rok postavlja. Imam jos tri ispita, koje bih realno mogla da polozim...ali trenutno ne mogu zbog bebe pored koje ne mogu da to uradim u datom roku. |
Gost |
#3195 Re:2014-02-05 13:04#3188: ocaj -Míslim da nam nece produziti, eventualno u junu, septembru kad nam prodje ovih par rokova u agoniji, uciti pod ovim pritiskom je skoro pa nemoguce, onda ce nas razdvojiti sa nekim kvazi kriterijumima, ako imas jedan, dva, tri do kraja dace rok god dana ako imamo vise, dovidjenja sa faksa, tako ce nas oslabiti, jer ce vecina pri kraju to i prihvatiti, a póliticarima NE VERUJTE! NIJEDNOM! SVI SU ISTI! Upravo se ovoga plašim, to razdvajanje i razvrstavanje, onda nismo svi isti. Bilo bi vec sad dobro da nam se neko od pokretaca ilijos bolje advokatica obrate. Molim vas, hvala. |
Gost |
#3196 Re:2014-02-05 13:06ajde paljba sa foruma. idi na privatni odmah. |
koleginica |
#3197 Re: Re:2014-02-05 13:12Cemu takav stav? Moramo sagledati svoju poziciju sa svih strana, a ne da o tome mislimo kad `dotera cara do duvara`. Ja se slazem sa kolegom/inicom da postoji i ta opasnost. A koliko je ostvariva, zavisi samo od nas i nase sloznosti. |
Gost |
#3198 Re: Re: Re: ne mogu verovati2014-02-05 13:12#3189: - Re: Re: ne mogu verovati rekoh ti, moze da vrati diplomu. verovatno nije procitao ustav, a ni zakone, koliko vidim :) |
Gost |
#3199 Re: Re:2014-02-05 13:12evo specijalno za tebe ce stici odgovor od pokretaca i advokatice. ajde pali sa foruma, i ne unosi zabunu. |
Gost |
#3200 Re: Re: Re:2014-02-05 13:17Napisala sam da nam se obrate. Vi svoje frustracije resavajte negde drugde, a vidim da Vam manjka kućnog vaspitanja pa se tako obraćate kolegama. Svi imamo pravo da pišemo na ovom forumu i niko ne može da nam to zabrani, jedino autori peticije mogu da moderišu i brišu neprikladne postove.
|
|
Светосавски проглас за спас Косова и Метохије: Не ултиматуму – не капитулацији!
POKRETANJE POSTUPKA ZA ZABRANU DELOVANJA POLITIČKE STRANKE "SRPSKA NAPREDNA STRANKA"
Peticija za otkazivanje koncerta Jelene Karleuše za doček Nove godine u Kragujevcu
Слобода за Андреjа Гњота!
PETICIJA ZA SKIDANJE JOVANE JEREMIC SA NACIONALNE FERKVENCIJE
ИЗЛАЗАК ИЗ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ!?
Подршка за одбрану Косова и Метохије - Приступите Покрету за одбрану Косова и Метохије
Zahtev za razoružanje Lojalista
ПЕТИЦИЈА ЗА ДОНОШЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ГЕНОЦИДУ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ У НДХ У ПЕРИОДУ ОД 1941. ДО 1945. ГОДИНЕ
Peticija za očuvanje tradicionalnog grba fudbalskog kluba Dečić
Da li želite nešto da promenite?
Promena se ne događa ako ćutite. Autor ove peticije se pokrenuo i preduzeo akciju. Hoćete li i vi uraditi isto? Započnite društveni pokret kreiranjem peticije.
Pokrenite sopstvenu peticijuDruge peticije koje bi vas mogle interesovati
PETICIJA RODITELJA ZA POVRATAK U ŠKOLU
44523 Kreirano: 2025-01-18
Zahtev za uvođenje 15 minuta tišine u zvaničan program Svetosavskog bala u Beču
1351 Kreirano: 2025-01-23
Povećanje koeficijenata vannastavnom osoblju sa 4. i 6. SSS u osnovnim i srednjim školama
3586 Kreirano: 2025-01-18
POKRETANJE POSTUPKA ZA ZABRANU DELOVANJA POLITIČKE STRANKE "SRPSKA NAPREDNA STRANKA"
4573 Kreirano: 2025-01-03
Podrška đacima kolektiva Zrenjaninske gimnazije
487 Kreirano: 2025-01-23
Oslobodimo Crveni krst Pančevo
459 Kreirano: 2025-01-27
Podrška studentima od strane pripadnika IT zajednice
464 Kreirano: 2025-01-20
Inicijativa planinara: Poziv PSS da podrži zahteve studenata u Srbiji
186 Kreirano: 2025-01-28
„Podrška štrajku prosvetnih radnika i njihovim pravima“
569 Kreirano: 2025-01-20
Podrška studentima od pripadnika MUP-a!
184 Kreirano: 2025-01-28
Podrška i solidarnost sa novovaroškim prosvetnim radnicima i studentima
125 Kreirano: 2025-01-22
Vraćanje pređašnjeg rasporeda obroka u vrtićima ,,Radosnog detinjstva "
796 Kreirano: 2025-01-17
ПЕТИЦИЈА ЗА ИЗГРАДЊУ И РЕНОВИРАЊЕ ТРОТОАРА У БОЛЕЧУ – СМЕДЕРЕВСКИ ПУТ ДО ОСНОВНЕ ШКОЛЕ БОЛЕЧ
97 Kreirano: 2025-01-26
Иницијатива грађана да Прокупље добије професионално позориште
3202 Kreirano: 2024-12-05
Podrška prosvetnim radnicima u borbi za bolje društvo - OŠ "Vladimir Rolović"
133 Kreirano: 2025-01-21
Подршка запосленима у просвети
3933 Kreirano: 2024-12-30
Podrška studentima
3210 Kreirano: 2024-12-06
Sloboda za Dunavski park - Ledenu šumu izmestite na drugu lokaciju
83 Kreirano: 2025-01-20
Podrška studentima! Ostavke čelnika UP!
7197 Kreirano: 2025-01-08
Zdravstveni radnici - podrška studentima i poziv zdravstvenim sindikatima na štrajk
1577 Kreirano: 2024-12-18