Bus Plus, život MINUS, stop validaciji mesečnih karata

Alisa

#326 Re: iskustvo

2012-03-12 13:25

Gost

2012-03-12 17:08

Stanimo na put torturi!! Gradjani, pridruzite se!

Gost

2012-03-19 17:05

Šta se dešava sa peticijom? Ne mogu da verujem da više niko ništa ne komentariše u vezi sa protivzakonitom obradom ličnih podataka korisnika personalizovane karte za prevoz?!

Gost

2012-03-19 19:22

Do sada niko nije kažnjen zbog neoveravanja kartice sa uplaćenim mesečnim iznosom, pa su valjda ljudi shvatili da će nebulozni zahtev za overom biti brzo povučen.

Gost

2012-03-20 03:02

Sramota je da privatna firma posreduje iznmedju javnog preduzeca i gradjana

#331 Re:

2012-03-20 14:42

#328: - Šta se dešava sa peticijom? Ne mogu da verujem da više niko ništa ne komentariše u vezi sa protivzakonitom obradom ličnih podataka korisnika personalizovane karte za prevoz?!

Trenutno je na snazi prećutno negiranje obavezne validacije i to svi primećujemo. Niti ko opominje, a kamoli kažnjava i građani se sve manje validiraju iz dana u dan. Po mom mišljenju postoje dva potencijalna razloga za to. Ili čekaju još malo pa da objave ukidanje validacije, tempirano da ima efekta u predizbornoj kampanji, ili lošiji scenario da baš zbog izbora neće da zatežu sa validacijom i gube glasove, a kada dobiju novi mandat na 4 godine što verujem očekuju, udare po validaciji svom snagom.

Gost

2012-03-20 15:59

Potpuno se slazem da oni koji imaju mesecnu kartu nemaju potrebe da se " validiraju" : zasto, cemu ?

Gost

#333 Re: Re: j

2012-03-21 15:17

#331: SĐ - Re:

Peticija jos uvek nije dala nikakve rezultate,kao ni to sto smo svi pismima zatrpavali sve sluzbe koje imaju veze sa ovim suludim sistemom.Izmene clanove koje su usvojili ne menjaju skoro pa nista,a i price koje pricaju u javlnim pojavljivanjima samo idu njima u korist,a gradjani se vec polako ali sigurno privikavaju na novi sisem i uskoro nikog nece nista da zanima,osim nas 1347!Potpisa je premalo,a ljudi se validiraju uredno i stalno,bar u prevozima koje ja koristim.Razmislite o tome da ova akcija moze dobiti na znacaju ukoliko potpisa bude MNOGO vise.Po meni se ne mozemo osloniti samo na internet,mora se izaci na ulice po potpise,sto pre to bolje!

2012-03-21 15:50

Na ulicama, tj. u prevozu smo svaki dan. Više od bilo kojeg potpisa znači odluka svakog pojedinca da ne validira svoju kartu. Time bi se pokazala odlučnost da se sistem učini besmislenim. Prave papirnate peticije ionako završavaju u đubretu, stav ljudi je ono što je bitno a to ovde pokušavamo da pokrenemo.

Gost

#335 Re: j

2012-03-23 09:52

#334: SĐ -

Da,ok,razumem,ali 1352 potpisa i sta? Premalo je pojedinaca. U prevozu ljude bas briga sto jedino ja ili jedino vi ne ponistavate vasu kartu i raspravljate se sa kontrolorom. Nikakvog efekta nema, kao ni meilovi  koje sam ja, a verujem i vi poslali svima koji imaju veze sa ovim sistemom. Nikakvog konkretog odgovora nije bilo, svi odgovaraju prilicno uopsteno, a poneta je samo jedna, tesko se u danasnje vreme moze protiv sistema, bilo kog, cak i ako zivimo u doba demokratije! A stav ljudi tesko da cete pokrenuti preko peticije i starnice na fejsbuku, evo recite kolikoje vremena proslao od pocetka peticije? I koliko svako od nas pojedinacno radi sve sto je u nasoj mogucnosti, i nista. I to je realnost,osim malih odjeka u pojedinim medijima nista, i cak i to ide u korist samo ovom sistemu. Ajde onda da pokrenemo neku grupnu tuzbu ili nesto tako. Papirne peticije mozda i zavrsavaju u kanti, ali upravo smo svi bili svedoci uspeha jedne gradjanske inicijative prenete na ulice Glasaj za bebe. Mozda da jos neko nesto predlozi

Gost

#336 Re: Re: j

2012-03-23 11:22

Alisa

2012-03-23 11:44

Imajući u vidu nezakonitost Pravilnika koji obavezuje na validiranje mesečnih unapred plaćenih karata za prevoz, mislim da bi bilo dobro da, bar mi koji smo potpisali peticiju, podnesemo zajedničku tužbu protiv Bus Plus sistema zbog neovlaštene obrade ličnih podataka. Pravne argumente imamo i ne smemo dozvoliti da sa nama i našim podacima manipuliše neodgovorna grupa idejnih tvoraca ovog sistema naplate karata.
U direkciji za javni prevoz kažu da imaju samo podatke o kojoj kategoriji putnika je reč: zaposleni, penzioneri, studenti itd, a da lične pdatke ima Bus Plus sistem. Utešno nema šta, da su naši lični podaci dati na raspolaganje privatnoj firmi.
Ja sam saglasna sa onima koji misle da se čekaju rezultati izbora, pa da se onda krene, ukoliko im dozvolimo (damo mandat), punom snagaom na implementaciju apsolutno neopravdanog i nepotrebnog "validiranja" personalizovanoih kartica, bolje reći obrade naših ličnih podataka, koji im za svrhu koju su naveli uopšte ne treba.
Mnogi na žalost ne kapiraju da od nas prave poslušno, strogo kontrolisano stado. Setite se samo kako su svi digli glas protiv čipovanih ličnih karata i izborili se za mogućnost da biramo hoćemo li lične karte sa ili bez čipa. Nije valjda da većina mislećih ljudi ne koristi gradski prevoz, pa ih prosto ovaj problem ne interesuje. U slučaju ličnih karata mogućnost kontrole i zloupotrebe je data državnim organima, a u slučaju "validiranja personalizovanih karata za prevoz" privatnoj firmi koja je odjednom nikla kao iz vode. STRAŠNO!!!

Gost

#338 Imam sledeći konkretan i lako ostvariv predlog :

2012-03-23 12:54

Gost

2012-03-23 13:02

Pošto su nam u zahtevu za izdavanje Bus Plus kartice, ne obaveštavajući nas o tome, što im je bila zakonska obaveza, podmetnuli kao kukavičije jaje da potpišemo i pristanak da se naši lični podaci obrađuju u već dobro poznate "svhe", predlažem da se Bus Plus sistemu dostavi spisak potpisnika peticije sa zajedničkom izjavom o opozivu odobrenja za obradu podataka sledeće sadržine:
Obaveštavam vas da pristanak koji smo prilikom podnošenja zahteva za izdavanje Bus Plus kartice (u suprotnosti sa svih osam tačaka člana 15. Zakona o zaštiti ličnih podataka) nesvesno potpisali u vezi sa obradaom naših ličnih podataka na ovaj način povlačim, u skladu sa članom 11. navedenog Zakona. Pošto je u Zakonu jasno rečeno da je „Obrada podatak nedozvoljena posle opoziva pristanaka“, molim vas da se tako i ponašate u našem slučaju, te da nam ubuduće ne tražite dokaz o validaciji unapred plaćene mesečne personalizovane karte, što je očigledno u suprotnosti sa važećim zakonom.

#340 Re:

2012-03-23 13:06

#339: Gost -

Interesantan i konstruktivan predlog, sviđa mi se. Pozivam sve zainteresovane da daju sugestije po pitanju eventualnih izmena i dopuna ovog teksta pa krećemo u realizaciju sa usaglašenim tekstom.

Gost

2012-03-23 23:27

Одмах укинути валидацију!!!!!
Зоран Банкер, Хаџи-Рувимова 20, Београд

#342 Re:

2012-03-24 10:39

#339: Gost -

Gost

2012-03-24 10:42

Потписујем петицију за укидање овлашћења о употреби мојих личних података, коју су ми потурили из Апексовог Бус минус конзорцијума приликом вађења моје персонализоване смарт картице за јавни превоз у Београду.

Зоран Банкер, Хаџи-Рувимова 20, Београд

Gost

2012-03-27 10:28

Zbog navodnog sakupljanja statistike o broju i profilu putnika, usporava se svakodnevni saobraćaj. To je loša implementacija.

Rečeno je pri uvođenju busplusa da će za krajnje korisnike biti isto - vidimo da nije - oni sa mesečnim kartama moraju da registruju karte pri svakom ulasku.
kicamackow

2012-03-29 03:34

ljudiiii... hocu da tuzim kontrolore koji me i nakon izlaska iz trolejbusa maltretirali i pretili mi komunalnom zato sto nisam overila nepersonalizovanu kartu.. gde bih trebala da posaljem ili podnesem tuzbu?
kicamackow

2012-03-29 03:37

p.s. Zaboravila sam da napomenem da sam se vozila svega jednu stanicu... i da sam dobila kaznu koju ne zelim da platim...

Gost

#347 Re:

2012-03-29 09:21

#346: kicamackow -

Nepersonalizovane karte morate da overavate.

kicamackow

2012-03-29 13:09

da znam... zanima me gde mogu da uputim zalbu na njihovo drsko ponasanje?! u zakonu cak pise da ako napustis vozilo nemaju prava da idu za tobom, smaraju te i prete komunalnom...

Gost

#349 Re: Re:

2012-03-30 21:15

#331: SĐ - Re:

da, ja se bojim da je ovo drugo u pitanju, neće sad da 'talasaju' pred izbore, a posle će da navale na nas - to treba sprečiti, ali koliko vidim nema nikakvog pokušaja da se protiv njih potegne neka pravna akcija - mada bi ovo trebalo da bude poslastica za svakog advokata koji pretenduje da se bavi ljudskim pravima, nažalost nema zainteresovanih. Studio B i dalje ćuti, ono malo medija što su ovaj problem pominjali su se takođe učutali, a kao što vidimo ni jedna jedina stranka ne pominje ovaj problem - bojim se da svi računaju na to da ćeista ekipaopet pdbiti BG, pa neće da se zameraju.

#350 Re: Re: Re:

2012-04-02 11:44

#349: - Re: Re:

Studio B je poslednji koji če reći nešto loše o gradskoj vlasti, otuda valjda i naziv Studio Đ, kao što je nekad bila TV stanica Vuk i Danica. Ovo ćutanje sa svih strana ili znači da je validacija ukinuta, pa da se čeka vreme i traži način da se objavi, a u međuvremenu sakupi još malo podataka, ili da se čeka da prođu izbori bez da se narod dodatno opterećuje i potencijalno izgube glasači, a posle će videti šta i kako.