Produzenje roka za zavrsetak studija po starom programu

Gost

2014-04-28 15:10

Ma ovde se radi o predlogu IZMENE i dopune zakona, ako budemo cekali NOV ZAKON onda smo dzaba krecili, to je jasno ko dan jer 2015 reko Vucic juce prosveta menja zakon!!! Znaci oni nama mogu da izadju u susret sa IZMENOM I DOPUNOM!!! Jedva cekam da cujem sta ce biti na tom sastanku onda cemo znati kakve su nam sanse!!! Pozdrav gospodji Lidiji i organizatorima!!!

Gost

#4527 Re:

2014-04-28 15:15

#4526: -

Ako neko  moze da odgovori..ne zelim da sirim paniku zaista.

Ako je gospodin Vucic najavio NOV zakon o Visokom obrazovanju 2015 god, a nama sad IZMENOM postojeceg zakona daju produzenje roka do 2017, ovaj zakon onda vise nece vaziti posle 2015..nisam pravnik

Gde to onda ostavlja nas? Kako produzetak do 2017, a nov zakon 2015?

Nemojte se ljutiti advokatice, naravno da strpljivo cekam sa ostalima obavestenje nakon sastanka i verujem u pozitivan ishod za nas.

Sve najbolje :)

Gost

2014-04-28 15:30

Da ne bi nagadjali ajde da sacekamo jos koji dan i sve ce nam biti jasno, jer ovde mesta za zavlacenje nema, mi imamo fiksni rok, a imamo i te odluke odbora i predlog proslog ministra koji jes da nije obavezujuc al barem da imamo da se uhvatimo za nesto u pregovorima, jer da toga nema ne bi bilo ni nade, ovako nam se uvecavaju sanse da nam produze rok. Mi smo za ministarstvo prosvete hitni, cak da ne bi bilo strajkova najavljenih po skolama oporezivanje od 10% ide po zavrsetku skolske god i mature, tako da mogu da kazem da se na sve misli. A kolko se misli o nama videcemo uskoro!!! Pozdrav svima!!!

Gost

#4529 Re: Re:

2014-04-28 15:32

#4527: - Re: Ako je gospodin Vucic najavio NOV zakon o Visokom obrazovanju 2015 god, a nama sad IZMENOM postojeceg zakona daju produzenje roka do 2017, ovaj zakon onda vise nece vaziti posle 2015..nisam pravnik

Nisam ni ja pravnik, ali mislim da toliko bar znam, a i svako ko  pretenduje na status akademskog građanina bi trebalo da zna. Mi bismo bili zaštićeni zato što ne bi mogli retroaktivno da nam ukinu pravo koje nam je prethodnim zakonom dato.

Gost

2014-04-28 15:49

Upravo tako, slusajte nasu advokaticu, naravno i organizatore, ucite i uzivajte u lepom vremenu.

Gost

#4531 Re: Re: Re:

2014-04-28 16:10

#4529: - Re: Re:

Da, tako nam isto NIJE retroaktivno ukinuto tj. ograniceno pravo da studiramo po programu i zakonu koji je vazio u vreme upisa studija i zato sad pisemo ovu peticiju zezanja radi, pa trazimo da se izmeni zakon.  Hvala na uvredi kolega.

Kad nesto ne znam, ja lepo pitam, a kad znam odgovor na necije pitanje, odgovorim na vaspitan nacin.

Gost

#4532 Re: Re: Re: Re:

2014-04-28 16:19

#4531: - Re: Re: Re: Hvala na uvredi kolega.

Izvinjavam se kolega. Jesam preterao, i u pravu ste što se tiče argumenta koji ste izneli. Pozdrav i nadam se da ćemo uspeti!

apsolvent

#4533 apsolvent

2014-04-28 16:45

Postovana gospodjo Lidija i postovane kilege,
Ja sam Pravni fakultet u Beogradu upisao 99. godine, celo vreme kao samofinansirajući student, plaćao ispite koje sam spremao kod kuće, nisam imao finansijske mogućnosti da stanujem u Beogradu jer sam iy unutračnjosti a privatni smečtaj je ya mene bio skup.Apsolvirao sam 2006/2007, a po mo starom statutu da bi se upisala naredna godina morali su biti poloćeni svi ispiti iy prethodne godine.Preostala su mi šest ispita iy četvrte godine, ali su me poyvali na odslušenje vojnog roka, jer nisam imao veyu da budem oslobodjen slušenja vojnog roka, dok su mnogi stariji od mene uy pomoč veya i uticajnih roditelja oslobodjeni vojske i ako su bili ydravi. Na šalost, u toku slušenja vojske, koja me je omela u učenju bio sam pod velikim stresom, dobio visoki pritisak te sam yapao u depresiju i yavrčio u bolnici ya mentalno ydravlje u Beogradu gde sam proveo petnaest dana a o tretmanu u toj ustanovi ne bih hteo da komentarišem, te sam na svoj yahtev iyašao iy bolnice i krenuo na kušno lešenje. Imao sam veliku podršku svoje porodice, te sam uspeo da pološim dva ispita i uyeo uverenje o VŠŠ. Na šalost 2012, godine došlo je do pojave simptoma, strahova, gubitka koncentracije, beyvoljnosti, gubitka volje, motivacije, crnih misli, pijem antidepresive i antipsihotike uy pomoč moje porodice koja strahovito pati yajedno samnom, a i saynanje da po vašećem yakonu moram da diplomiram ili ponovo upišem četvrtu godinu , da budem na predavanjima a ya to nemam finansijskih mogućnosti, jiš više utiše na moje stanje a šelja mi je da yavršim fakultet, jer su mi preostala još četiri ispita koji su dosta teški kod profesora kod kojih je prolašnost vrlo mala.Ya mene bi produšetak yavršetka studija do 2017/2018 bio šansa i motiv da okončam studije jer moja bolest yahteva duše vreme lešenja. Na šalost veliki sam emotivac ali sam rastao u poštenoj porodici gde se smatralo da svaki uspeh treba yasluyiti, treba ušiti jer je ynanje najbolje bogatstvo. Kad pogledam da su se diplome na Pravnim i drugim fakultetima kupovale ya debele pare, nije ni čudo kakvo nam je pravosudje, ydravstvo, obrayovanje i to je velii nedostatak u sistemu obrayovanja koji se svodi samo na teoriu a nigde prakse.

Majka Tereza

#4534 Re: apsolvent

2014-04-28 17:07

#4533: apsolvent - apsolvent

Dragi kolega,

Iako sam obećala da se neću više javljati do okončanja sastanka u Beogradu, nisam mogla da izdržim nakon vaše "ispovesti". Veoma i najiskrenije mi je žao zbog svega što ste doživeli i kroz šta prolazite sa svojom porodicom. Mogu Vam obećati dve stvari:

Prvo, kao što sam do sada sve činila i radila oko ove peticije nastaviću na isti način do kraja. Ne samo dok  se izborimo za izmenu zakona o neoročavanju studija ili produženju roka studiranja, već i nakon toga, kroz udruženje koje ćemo oformiti, da bismo na svakom fakultetu uspeli da rešavamo i pojedinačne probleme, kako bi bilo omogućeno i na delu okončanje studija, ne samo na papiru-kroz izmenu zakona;

Drugo, pošto pišete da ste iz unutrašnjosti, ukoliko ste negde na jugu Srbije, bliže Vranju, slobodno ostavite kontakt adresu i telefon kod pokretača ove peticije da bih mogla da Vam i konkretno pomognem, tako što mogu da Vam kroz zajedničko učenje i spremanje preostalih ispita olakšam da brže i jednostavnije iste naučite i položite i primila bih Vas kao advokatskog pripravnika odmah nakon diplomiranja, bez dana čekanja, što će Vam pomoći da za dve godine položite pravosudni ispit i nakon toga mnogo lakše nadjete posao ili krenete sami da se bavite advokaturom, ukoliko sebe "nadjete" u tom poslu.

NE GUBITE NADU, VERU I OPTIMIZAM I ZAPAMTITE DA U ŽIVOTU UVEK POSTOJI REŠENJE I IZLAZ SAMO OD NAS SAMIH ZAVISI DA LI SMO SPREMNI DA SE BORIMO I IZBORIMO.

Gost

2014-04-28 17:26

#4534: Majka Tereza - Re: apsolvent

Gospodjo Lidija,ja ponekad pomislim da niste stvarni i da tako plemenito bice ne moze da postoji u danasnje vreme...Kako god bilo,uvek cu pamtiti vase reci ohrabrenja.Sve najbolje Vam zelim!

Majka Tereza

#4536 Re:

2014-04-28 17:38

#4535: -

Molim Vas, ne odbijajte moju ponudu. Ostavite  kontakt telefon organizatorima peticije da se čujemo i porazgovaramo.

Мики

#4537 Re: Re: apsolvent

2014-04-28 17:54

Госпођо Лидија, кад дипломирам једног дана, даће Бог ускоро, и запослим се, рачунајте да ћете имати свог приватног лекара на позив 24 ч. Пронаћи ћу Вас тада путем интернета и обратити Вам се са истом захвалношћу. Пуно среће на животном путу. Поздрав са Златибора!

Мики

2014-04-28 18:01

Још нешто... Са Вашим допуштењем, госпођо Лидија, могли бисмо да оформимо групу на Фејсбуку "Круг пријатеља адвокатице Лидије". Шта остали кажу?

Мајка Тереза

#4539 Одговор Микију-4537

2014-04-28 18:06

#4537: Мики - Re: Re: apsolvent

Драги Мики,

Веома ми је драго што је дан Вашег дипломирања тако близу. Хвала на дивним речима и необичној понуди. Но, надам се да ће моји син и снаја (будући лекари) имати времена и за лечење своје мајке поред пацијената. Али, како волим да одем на Златибор можемо се тамо мало небавезно дружити и боље упознати. Моје телефоне свако може наћи врло једноставно преко интернета и именика адвоката.

Мајка Тереза

#4540 Re:

2014-04-28 18:08

#4538: Мики -

Са тим (Фејсбуком) ћемо причекати и договорићемо се када славимо победу у Београду.

Мики

#4541 Re: Одговор Микију-4537

2014-04-28 18:17

#4539: Мајка Тереза - Одговор Микију-4537

Биће ми част да Вас лично упознам. Радује ме што сте поносна и срећна мајка. Драго ми је што сте искреним схватили мој начин да се захвалим. Свако добро, до виђења!

Gost

#4542 Tijana

2014-04-28 18:32

#4536: Majka Tereza - Re:

Da ne bude zabune,ja sam se samo nadovezala na komentar koji ste uputili kolegi a ispalo je kao da je on odgovorio...Reci zahvalnosti su bile za sav Vas trud i reci podrske svima nama.Pozdrav!

Ovaj post je uklonjen od strane administratora stranice (Prikaži detalje)

2014-04-28 19:09

Gost

2014-04-28 19:41

Gospodjo Lidija,Vi ste divni:)

Gost

#4545 preterujete

2014-04-28 20:22

Preterali ste sa crnim slutnjama. Zasto nam ne bi omogucili rok jos godinu dve? Nije valjda gospodin Vucic egzekutor, u to ne verujem. Covek je spreman da resi svaki problem i naci ce i za nas povoljno resenje. Reforme moraju da se urade, ali valjda ima neka sansa i za nas, 'zadnji voz'. Veliki ustupak drzave je da nam produzi taj rok na dve godine i to bi trebalo da cenimo. Svaka cast gospodji Lidiji i autoru peticije na strpljenju.
apsolvent

2014-04-28 20:38

Poštovana gospodjo Lidija,
Vaš odgovor na moj komentar i savet kao i ponudu koju ste mi uputili su kao melem na ranjenu dušu.Nadam se i molim Boga samo da uspemo u ovoj zajedničkoj akciji i da povratim svoje zdravlje a posle diplomiranja rad kod Vas bi bio pravo bogatstvo i dar, ne postoje reči kojima bih se VAMA ZAHVALIO.Poslao sam svoju mejl adresu i telefon , nadam se da sam uspeo. Hvala Vam ya sve đto radite kao i na savete i tople reči koje nam šaljete. Ynam da ste puno angađovani i pođrtvovani neka Vama i Vađoj porodici Bog podari ydravlje kao i ostalim Vađim saradnicima.Pozdrav i svim kolegama koji su podrđali akciju.
Ja sam iz Istočne Srbije, blizu Zaješara. Voleo bih da se , kada diplomiram, kada u akciji uspemo, sretnemo i budete moj gost sa porodicom i vidite prelepu planinu Rtanj, to je raj za odmor.Beskrajno sam Vam yahvala!
Мајка Тереза

#4547 Re: Апсолвенту-4546

2014-04-28 21:19

#4546: apsolvent -

Још једном се је доказала она народна да је свет тако мали.

Мој супруг је живео и радио пет година, пре женидбе, у Бору, да би се након женидбе преселио у Врање, али су му два брата са породицама остала у Бору, где и данас живе. Због тога познајем тај део Србије и Ваш крај, а посебно мој супруг.

Када будемо долазили у Бор, контактираћу Вас и свакако ћемо се видети.

Све најлепше и Вама и Вашој породици.

Стојим иза свега што сам Вам написала и понудила.

Послала сам мејл покретачима и очекујем да ми доставе Ваше податке, тако да ћу Вам се јавити или мејлом или телефоном.

Meursault07

2014-04-28 22:13

E, ovo su časovi ljubavi i altruizma! Svaka čast! Nadam se da će nekad neko čitati sve ove postove, neki novinar možda i objaviti, kako bi ljudi (širi auditorijum) imali uvid u to kako se jedna relativno mala grupa ljudi međusobno pomaže, bodri, hrabri, kako bi prevazišli tešku, ponekad vrlo kompleksnu situaciju i problematiku produženog studiranja. Da se vidi kako jedan iskusni stručnjak- advokat, gospođa Lidija, deli svoje cenjeno znanje, iskustvo i vreme, potpuno dobrovoljno i bez ikakvih lukrativnih motiva, pomaže ljudima kojima je pomoć i podrška, nadasve razumevanje okoline, preko potrebno. Ova grupa ljudi, koja se okupila oko ove peticije, funkcioniše u najtežim okolnostima po našu stvar. Izdržali smo izbore, kampanju, nismo potpali pod uticaj ni jedne partije, niti interesne grupe, opstali smo fokusirani na naš cilj. Pobedićemo, ovom ili onom metodom legitimne i legalne borbe za, takođe, vrlo legitimne ciljeve. U opštem je interesu da diplomiramo. Velika većina ljudi je ovde pošteno stigla do svog nivoa studija. Oni iz naših generacija koji su ''mutili'' i varali ti su završili, prebacili se ili odustali. Da ne dužim dalje i da ne idem šire od kontekssta svog posta, POBEDIĆEMO, to je izvesno! Živeli!
Tina

#4549 Re: Re: apsolvent

2014-04-28 22:21

Poštovana gospođo Lidija,

Pored ogromne zahvalnosti koju imam za Vas i sve što činite, moram da kazem da sam ovom porukom ostala posebno dirnuta! Počela sam da gubim nadu da ljudi kao što ste Vi idalje postoje, da su sve one vrednosti kojima su me roditelji od detinjstva učili danas gotovo zaboravljene. Na sreću, vidim da nije tako i mislim da je upravo to u svemu ovome i bez obzira na ishod, PRAVA POBEDA!

Obzirom da pominjete osnivanje organizacije, kao neko ko je i sam tokom svojih redovnih studija ulagao mnogo vremena da svojim kolegama pomogne, zelim da pruzim svoj doprinos! Mozete racunati na moju podršku u svakom smislu! Imam dosta iskustva u borbi za studentska prava (od studentskog parlamenta, preko saveta fakulteta) kao i u promovisanju razmene znanja. Takođe sam jedan sam od osnivača jedne medjunarodne studentske organizacije, koja na moje veliko zadovoljstvo ispunjava svoju misiju i dan danas i iz koje stalno izlaze uspešni mladi ljudi bogatiji za dosta praktičnog iskustva.

Imam ogromnu želju da pomognem drugim mladim ljudima, a nadam se da će se javiti još onih koji su spremni da na isti način pomognu. Mislim da je pomaganje ljudima privilegija, jer to znaci da ste pravi srećnici jer zapravo imate šta da pružite!

Puno pozdrava za sve ljude ovde, i ne gubite optimizam!

Hemicar Nis

#4550 Ne citajte novine !!!

2014-04-28 22:42

Novine se pisu da bi se prodavale. 90 % stvari izvaljenih u njima nema veze sa zivotom. Sve su to "proverene" informacije po pravilu od "izvora koji hoce da ostane anoniman,a upucen je u sva desavanja(odnosno vodi zapisnik na svim sastancima!!!)Jos 5 ispita imam da diplomoram Hemiju,za dva ipo meseca dao sam tri ispita,ubijam se od ucenja,ne pratim sport,filmove i sto je naj bitnije ne CITAM NOVINE NITI PAK SLUSAM VESTI NA TV-u!!! Sve sto me interesuje,a trenutno me interesuje samo da zavrsim fakultet i normalno da se produzi rok,jer ispite mozda i dam ali diplomski ne mogu da zavrsim do Oktobra ni pod razno,saznajem na ovom sajtu. Zato manite bre novine,i ne unosite paniku kod drugih svojim komentarima !!!