Produzenje roka za zavrsetak studija po starom programu

Gost

#4101 Re:

2014-03-30 09:40

#4100: -

Auh :( sa Folizofskog.. :(

Nadajmo se da je skupstinska vecina glavni i odlucujuci faktor, plus predlog prethodnog ministra Jovanovica..

:)

2014-03-30 10:35

Bilo bi lepo da nam se javi advokatica Lidija samo da nam bar napise koliko vremena treba da se taj nas problem resi.Sigurna sam da ce vecina glasati u nasu korist jer drugacije nije logicno,ima nas stvarno mnogo ,vecini ce ostati samo jedan,dva,tri ispita.Bojim se samo da li ce biti dovoljno vremena da se taj zakon izmeni.Igra li nekakvu ulogu taj famozni septembar kao krajnji rok,ako se do septembra to ne resi ,a izglasa u nasu korist da li to znaci da sve pada u vodu?
Ucim po citav dan,SVAKI DAN,tri meseca samo za knjigu znam,mnogih stvari sam se odrekla zbog ovog roka,ni jedan dan nisam propustila,pauza mi je pola sata najvise,dala sam dva najteza ispita ,petosemestralna za ovo vreme od kad sam cula za peticiju.Sad spremam tri odjednom za april i jun,nekad mislim da necu izdrzati ali nastavljam dalje samo zato sto mi je ova peticija dala nadu da ce doci do produzetka.Sve cu ispite dati do juna ali mi je problem diplomski koji se sprema pet meseci.Verujem da vecina nas ima isti problem i da se vecina trudi i ovoliko uci i zato necemo dopustiti da nam trud propadne.Ako je neko informisan o bilo cemu neka napise sta zna.Molimo advokaticu lidiju da nam se javi i ako moze samo pruzi par osnovnih informacija...Do pobede. :)

Gost

#4103 Re:

2014-03-30 11:02

#4102: :) -

Takođe! Znam dosta ljudi koji će eventualno previsiti za ispit, dva! Da se razumemo, neki od njih su bili sasvim solidni studenti, pisali su kvalitetne radove, polagali ispite dobrim ocenama. Jeste da se njihovo studiranje razvuklo na desetak i više godina godina, ali! to nije deset godina efektivnog studiranja već realno polovina pošto su pravili velike pauze u međuvremenu iz raznoraznih razloga. Neke je omela bolest, neke borba za egzistenciju (dobri i odgovorni poslovi koje su dobili i koji se ne napuštaju tek tako naročito ako je tu i dete). Neki su morali da idu i u inostrantvo da konobariši i skrckaju tako neku lovu kako bi se vratili i nastavili započeto. Nisu ni svi fakulteti na isti način organizovani, negde je pohađanje nastave i pre Bolonje bilo itekako obavezno, pa se nije moglo uporedo raditi puno radno vreme i ići na fakultet + ispiti su organizovani tako da se spremaju intenzivno u rokovima, jer ono što se uči tokom školske godine je samo preduslov za izlazak na finalni ispit. Negde postoje diplomski ispiti, a nečiji diplomski su zahtevni i traju čitav semestar, negde se mora ići na prakse i pisati romane od 200 strana u vidu izveštaja. Na kraju krajeva nisu svi jednako izdržljivi fizički, mentalno, emocionalno, neko može da spava 4-5 sati dnevno, neko bez 8 sati sna ne može da funkcioniše kao čovek, ali ne znači da nema prava na život. Bez detaljne analize problema i predstavljanja istog svim zainteresovanim saseći dobar deo ljudi na ovaj način je isto što i bezobzirno se poigravati nečijom sudbinom. A država koja bi bila u stanju da svoju mladost tek tako odbaci, pa...

Ovaj post je uklonjen od strane administratora stranice (Prikaži detalje)

2014-03-30 11:13

Gost

#4105 Re: Re:

2014-03-30 11:22

#4101: - Re:

Iskreno mislim da to i nije kategoričan stav svih nastavnika na tom fakultetu, a svakako ne verujem da će po bilo kog ministra biti obavezujući. Obavezujuća je realnost u državi, a koja... da ne ponavljam. Taj problem se ne može saseći, mora se mudro i sistematski rešavati, detaljnim analizama i podnošenjem izveštaja na osnovu kog treba usvojiti strategije koje nikad i nisu donesene sem presecanja nekih rokova metodom odokativno. Pošto za iste nema previše vremena, jedino što bi bilo fer da urade jeste da izglasaju produžetak, a u međuvremenu da problemu pristupe ozbiljno i sistematski i izvuku najbolje od ove kategorije studenata. U suprotnom bi to delovalo kao kažnjavanje - ali kažnjavanje koga i sa kojim ciljem? Oni što su bili samofinansirajući od početka, pa nisu nikog koštali ništa. Ušli su u jednu igru pod određenim pravilima, jednostrana izmena istih nije nešto što bi trebalo da može da se uradi tek tako. Oni koji su bili dobri, opravdali očekivanja i "zaribali" u nekom trenutku iz ko zna kakvih razloga, a potrebna im je određena pomoć i podrška da prevaziđu nastale probleme - kao što je bolja organizacija npr. bila bi šteta da je ne dobiju. Ne samo po njih, već i po državu koja se zgražava sama nad sobom sa svega 6% visokoobrazovanih. A nacija smo koja je dala ovom svetu vrhunske naučnike, izumitelje... no uglavnom zahvaljujući zalaganjima i podrškom nekih drugih nacija. Red bi bio konačno da počenemo da se brinemo i štitimo sami svoje. I ne pravimo kolateralne štete tamo gde ne moramo. Možda je i bolje po nas da se što pre zna ko je novi ministar prosvete, kako bi se sa njim odmah stupilo u kontakt, a ovo pitanje stavilo u paket neodložnih.

Naravno, nabitnije je uhvatiti neki tempo polaganja ispita, u skladu sa mogućnostima i postavljati rokove kao stimulativno, a ne distimulativno sredstvo. Zato, polažite i time dokažite da možete i hoćete, a koliko je tačno vremena za to potrebno zavisi od mnogo faktora koje treba uvažiti.

Gost

#4106 Re: Re:

2014-03-30 12:55

#4103: - Re:

Ovo licitiranje brojem ispita i to da ce vecini ostati dva, tri zaista nije korektno, niti bilo ko od vas moze da zna koliko je ostalo ispita svakom od 20000 studenata na koje se ova izmena zakona odnosi. I ja ucim, ali ne po ceo dan svaki dan jer imam mnogo drugih obaveza, ali opet dajem sve od sebe. Ostalo mi je dosta ispita koje bih sa produzetkom roka mogla da zavrsim i diplomski koji se i na mom fakultetu radi vise meseci.

Nemojte da ovakvim licitiranjem dodje do toga da nas trijaziraju pa kome je ostalo 10 moze da se oprosti od studija iako ima npr visok prosek i dobar je student, a oni kojima je ostalo dva, tri i diplomski da se samo njima dozvoli produzenje. Ovo sve citaju i oni koji odlucuju o tome.

Niste korektni, ima nas dosta sa vecim brojem ispita. I mi smo potpisali peticiju i strpljivo cekamo, verujuci pokretacima i advokatici.

Gost

2014-03-30 12:56

Neko je napisao da se sve ovo oduzilo, da se razumemo nesto ja mislim identicno. E sada ide ono ali, mislim da je to i dosta ovako nas subjektivni osecaj. Imamo za sada bar po meni sasvim solidno prolazno vreme, da to tako nazovem. Ne smatram da pokretaci peticije i uvazena gospodja advokat ako se u ovo poslednje vreme ne oglasavaju cesto da ne rade u vezi svega ovog. Naime smatram da oni vrse konsultacije medju sobom, citaju nase komentare, mozda su vec obavili nekakve razgovore sa kim je vec trebalo. A oglasice se verovatno onog trenutka kada budu imali pouzdanije informacije da podele sa nama. Neko je napisao u prethodnim komentarima da je polozio neki ispit, ja mu, odnosno joj cestitam. Uvazene koleginice i kolege budite optinisti i ne zaboravite : strpljen - spasen !

Gost

#4108 Re: Re: Re:

2014-03-30 13:24

#4106: - Re: Re:

Nije mi zaista namera bila da odvajam "žito od kukolja" niti studente sa većim brojem ispita stavljam u nepovoljniji položaj u odnosu na druge jer je sve to relativno. Npr. neko je upisao 2004 i ostalo mu je sedam ispita, a neko 2000 i npr. tri. Ali ovaj drugi je za ta četiri manje imao čitave četiri godine više. Hoću upravo da kažem da se brojke kao brojke mogu sagledati na mnogo načina i da se treba boriti za fer tretman za sve po principu najslabije karike. Uzeti one koji su u najnepovoljnijem položaju, pa planirati prema njima, ostalima koliko god da pretekne biće im dobrodošlo (opet da ne bude zabune - da se da dovoljno vremena poslednjoj generaciji imajući u vidu dužinu trajanja studija i sve obaveze koje one nose, pa istom merom i ostalima koji mogu biti samo na dobitku time).

Šta bi još bio fer tretman? Mislim da bi bilo besmisleno nekom ko je na korak do diplomiranja uskratiti tu mogućnost i prebaciti ga na Bolonju što se nudi kao moguće razrešenje i predstavlja kao ustupak! To nije ustupak, već pravljenje od gotovine veresije.

Studentima kojima je ostao veći broj ispita eventualno se to može ponuditi kao opcija (ako neko smatra da bi se tako možda lakše pokrenuo, ima para i vremena da opet odsluša neke predmete, ispolaže ih parcijalno, šta ja znam), ali onima kojima to nikako ne odgovara pružiti mogućnost da završe kako su i započeli studije i da to bude ono obećanje kako se provlačilo kroz štampu da nijedan student neće biti oštećen.

Pišem ovo jer mislim da forsirana opcija prelaska na Bolonju pod ovim uslovima većini neće učiniti nikakvo dobro i da to ne bude argument koji će neko potezati (nećemo vam poništavati položene ispite - mada mi ne ide u glavu kako je ikad iko i mogao o tome na taj način da razmišlja!, već vam velikodušno nudimo prelazak na Bolonju).

U nekoliko navrata se javio dečko koji je objasnio da je po starom NPP upisao studije 2007. godine i da bi osam Bolonjcima zagarantovanih godina (koji mogu da se pozovu i na godinu mirovanja i još neke stvari za bonus rok) navršio tek iduće godine čime smatra da je oštećen i po zakonu koji važi po novom, a praktično je na silu retroaktivno primenjen na nas. No pošto se ne može svaki student od broja koji postoji razmatrati kao jedinka, niti se svakom fakultetu može dati drugi rok (a Bolonja nije svugde uvedena u isto vreme), jedino što se može uraditi jeste da se vidi ko su oni koji su u najnepovoljnijoj situaciji, pa kao što rekoh - razmeri prema njima, a ostalima radije dati više nego im zakinuti.

Gost

#4109 Re: Re: Re: Re:

2014-03-30 14:26

#4108: - Re: Re: Re:

Moja reakcija je bila takva jer apsolutno sigurno ni jedan jedini fakultet nece uskratiti zavrsetak studija po starom programu studentu kome je ostalo dva, tri ili samo diplomski..u slucaju neizglasavanja produzetka. Za takve studente postoji mogucnost podnosenja molbe ako nista drugo, ali kad su u pitanju ljudi koji imaju mnogo vise (bez obzira na godinu upisa, jer se brojke NE mogu tako gledati posto je svaciji zivot i razlozi sto nije zavrsio,razliciti..) ta opcija nigde ne bi bila prihvacena.

Opet ponavljam, i molim kolege da ne pisu o broju ispita, godini kad su upisali , svi smo ovde isti. Slazem se sa time da bude fer i podjednak tretman, ALI mi sa vecim brojem ispita nismo nikakva "najslabija karika", isto tako, kako je neko ranije napisao, moze se desiti da onaj kome je ostalo 10, sa produzenjem roka,zavrsi pre nego onaj kojem je ostalo 3 ispita. Zivot je cudo, nikad se nista ne zna..

Oprostite kolega\koleginice ali u prvom postu ne vidim da ste pisali ovako, nego samo o da ne budu osteceni oni tj. Vi kojima je ostalo par ispita ili ce ostati samo diplomski. Izvinjavam se ako gresim.

Sve najbolje svim kolegama! Do pobede!

Gost

2014-03-30 14:35

Pa licitirati sa brojem ispita nije korektno, moja koleginica ima 3 do kraja vec 2 god i nije makla, a ja sam za to vreme dala puno ispita i mislim da je takvih ko ja puno, zato nisam sa licitiranjem broja ispita do kraja, jer moze se desiti da neko ko ima vise ozbiljnije radi i pre zavrsi od onih kojima je manje ostalo. Drugo niko ne zna gde moze i na kom ispitu da se zakoci ma koliko da mu je ostalo do kraja. Ja sam ko i verovatno svi vi za produzenje i to ono koje ce bezuslovno vaziti za sve pa ma o kom roku za produzetak se bude radilo, bas zbog malopre pomenutih situacija. Nadam se da ce uskoro da se formira Vlada pa da pokretaci i gospodja Lidija mogu da nam daju informacije. Pa logicno je da se ljudi interesuju i brinu, ovo je sad vec vrlo opravdano, rezultate izbora znamo i tako smo blizu, a tako daleko do ostvarenja cilja!!! Do pobede!!!

Gost

#4111 Re: Re: Re:

2014-03-30 15:36

Gost

#4112 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-03-30 16:32

#4109: - Re: Re: Re: Re:

Razumem. Samo pokušavam da ukažem na to da pretpostavljam da problem treba rešavati globalno, a ne na nivo fakulteta kojem će se dati diskreciono pravo da odluči šta će sa onima koji su da kažem - nadomak cilja, baš iz razloga što je nemoguće čuti svačiju životnu priču, znati kojim je tempom studirao i zašto tako, koji je njegov koeficijent efikanosti (ako tako nešto postoji) i svim onim na šta bi se neko pozvao ko bude odlučivao o svima nama ili ne bi, pa da sve treba tretirati jednako, ali tako da se kriterijum uzme takav da je najpovoljniji za sve nas - a to je argument koji kaže da ima i takvih studenata koji sa ovim rokom ne ispunjavaju ni najminimalniji kriterijum od udvostručenog broja semestara kojim se oni moguće rukovode iako i takav rok za nekog ko sa istim nije bio upoznat od početka i pristao na njega nije korektan.

Ne verujem da bi svaki fakultet postupio savesno ni u smislu koji navodite jer ima svega i svačega i to svakako mora da uredi zakon, ali zakon koji će uzeti u obzir to da pre svega treba ponuditi razuman produžetak, prebacivanje na Bolonju samo kao opciju koja može nekom eventualno da odgovara iz XYZ razloga. Najslabija karika ne u smislu broja preostalih ispita nego generacija upisivanih čak i nakon 2005. ili neke hibridno-probne generacije i Bolonja iz petog pokušaja, a koje ne vidim da su uzimane prilikom donošenja odluke, a pripadajući su elemenat ovog našeg raznolikog skupa.

A sve ovo kao reakcija na prethodnu Jovanovićevu izjavu - niko neće biti oštećen, ako ništa možete na Bolonju, nećemo vas precrtati. Pre toga su bila zastrašivanja po medijima kako će nam se oduzeti pravo da studiramo i poništiti sve jer nismo tome dorasli ovako generalno i tome slično, bacanje hejta po nama kao da smo državni neprijatlji broj jedan kojima mora konačno da odzvoni i tome sl. Želim da možemo sa njima da diskutujemo kao odrasli ljudi, da ostvarimo svoja prava, da uvide našu ozbiljnost u tome da istrajemo, uz obostrano poštovanje i uvažavanje, bez taktiziranja i uz revidiranje prethodno donesenih odluka koje, kako su sami priznali, nisu donesene nakon detalje analize problema.

2014-03-30 19:59

Gost

2014-03-31 05:58

Da je ova peticija ranije sprovedena, postojala bi mogucnost da diplomiram. Sada potpisujem da ne bi drugi izgubili tu mogucnost. Okolnosti su me dovele do toga da, iako sam polozila sve ispite, nisam mogla da diplomiram. Spremila sam diplomski, platila stampanje i koricenje, da bi u sekretarijatu tek tada rekli da mi je rok istekao. Bila sam odlican student.Nije to znacilo borba za ocenu nego interesovanje da se savlada gradivo i obogati znanje. Diploma je potvrda da smo iskovali znanje. To sto sam ostala bez diplome, ne umanjuje mene kao osobu, ali stvara tugu i razocaranost. Sve najbolje studentima.
:(

#4115 Re:

2014-03-31 08:08

:(  Ovo je najgora moguca stvar koja na fakultetu moze da se desi.Podrska kolegama !

Gost

2014-03-31 10:08

Pozdrav.

Da li neko upucen u stanje 'na terenu' ima ideju da li ima sanse da Vlada donese preporuku, a da fakulteti sami odlucuju da li ce do produzenja roka doci ili ne?

Ili da se donese Zakon, a fakultet da se pozove na autonomiju?

учитељ

#4117 Re:

2014-03-31 11:32

#4114: -

Не разумем зашто ниси дипломирала о ком року ти причаш , који рок је истекао? Тренутно је рок 30.септембар асви ми студенти по старом програму идемо на томе да нам се рок продужи а верујем да ће нам  продужити.

Igor

#4118 Re: Re:

2014-03-31 12:09

#4117: учитељ - Re:

Koleginica je verovatno studirala po bolonjskom programu. Oni su valjda strikno imali da diplomiraju u dvostrukom trajanju studija. Moj fakultet je čak godinu dana ranije izbacio obaveštenje da bolonjski  studenti koji imaju više od 15 ispita, ispišu se sa fakulteta ili prebace na neki drugi jer neće moći da stignu da diplomiaju u predvidjenom roku. Totalno bezveze....

Gost

2014-03-31 12:13

Malo optimizma,kolege.Siguran sam da pokretaci peticije vode o svemu racuna i kada se proceduralne stvari oko Vlade rese,stvari ce se resiti onako kako treba.Mislim da niko ne treba da panici,vec da uzmemo da ucimo,a da stvari ce doci na svoje mesto.

Gost

#4120 Re: Re: Re:

2014-03-31 13:10

#4118: Igor - Re: Re:

Ali mi smo upisani po potpuno drugom programu i pravilima, bolonjci pri upisu znaju da mogu da studiraju samo 2x duze od broja godina studija jer je bolonjski sistem takav, a istovremeno same studije, nacin sprovodjenja, ocenjivanja, bodovanja..sve je razlicito. Zao mi je sto koleginica nije diplomirala, mozda da je podnela neku molbu jer je ipak bio ostao samo diplomski i to zavrsen.

Veliki broj nas po starom sistemu vec imamo neke godine, obaveze i ne mozemo tako lako da se prebacimo na novi nacin studiranja koji bi vecinu vratio gotovo na pocetak, pa i ta diploma bi bila jos dalje..

Nadajmo se da ce sve biti ok.. :)

Mika

#4121 Re:

2014-03-31 13:27

Gost

2014-03-31 13:35

Tema je studiranje po starom programu, aj da se nje i drzimo, mi znamo sta je nas cilj, a to je produzenje roka koje bi nam omogucilo da i dodjemo do diploma na posten , fer i korektan nacin bar sto se nas tice, e sad je pitanje da li ce nam biti i omoguceno?!? Ono sto nam je otezavajuca okolnost i ne ide nam na ruku to je odugovlacenje sa formiranjem Vlade, ali ako bi organizatori peticije stupili u kontakt sa prof.Atlagicem ili gospodja Lidija mozda bi se nasa agonija u mnogome sada ublazili ili sasvim prestala, jer to jeste covek koji je uvek bio za nas i uz nas!!! A kao drugo ja bih volela da nam se obrate organizatori peticije ili gospodja Trajkovic i da nam kazu od trenutka formiranja Vlade sta oni ocekuju i koje je optimalno vreme da mi cujemo odgovor vezano za nase pitanje od nadleznih instanci i sta cemo raditi u drugom losijem slucaju po nas. Ovo nije nikakvo ni uzbunjivanje niti panicarenje ovo su samo realna pitanja na koja bi verovatno svaki potpisnik voleo da zna odgovor!!! Pozdrav svima do pobede!!

Gost

#4123 Re:

2014-03-31 13:51

#4122: -

"Ustavom Srbije je predviđeno da prva sednica novog saziva parlamenta mora da bude održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata.

To znači da prva sednica novog saziva parlamenta treba da bude održana najkasnije do 23. aprila."

I ja bih volela da cujem sta ima da nam poruci advokatica u ovom momentu, izbori nam nisu isli u korist, na zalost.

Moramo da sacekamo, nemamo drugog izbora jer odluka ne zavisi od nas. Mi mozemo samo da nastavimo sa potpisivanjem i sirenjem peticije, mada ni to nije toliko odlucujuce posle onih podataka o broju starih studenata koje je dobio bivsi ministar. Mislim da je i njima produzenje jedino resenje, gde bi smestili toliko studenata, pored bolonjaca na fakultetima ili nezaposlenih na birou. Ovako bar imaju neku korist jer bi mi i dalje placali obnovu staza i ispite.

Gost

#4124 odgovor

2014-03-31 13:55

Zaista i ja mislim da bi nam obracanje g-dje Lidije, nase majke Tereze, svima sada donelo smirenje i olaksalo ucenje. Svi zeljno iscekujemo njen komentar kako stvari stoje po nas i koliko cemo jos cekati.. Do pobede!!!

2014-03-31 14:34