Produzenje roka za zavrsetak studija po starom programu

Quoted post

Gost

#4103 Re:

2014-03-30 11:02

#4102: :) -

Takođe! Znam dosta ljudi koji će eventualno previsiti za ispit, dva! Da se razumemo, neki od njih su bili sasvim solidni studenti, pisali su kvalitetne radove, polagali ispite dobrim ocenama. Jeste da se njihovo studiranje razvuklo na desetak i više godina godina, ali! to nije deset godina efektivnog studiranja već realno polovina pošto su pravili velike pauze u međuvremenu iz raznoraznih razloga. Neke je omela bolest, neke borba za egzistenciju (dobri i odgovorni poslovi koje su dobili i koji se ne napuštaju tek tako naročito ako je tu i dete). Neki su morali da idu i u inostrantvo da konobariši i skrckaju tako neku lovu kako bi se vratili i nastavili započeto. Nisu ni svi fakulteti na isti način organizovani, negde je pohađanje nastave i pre Bolonje bilo itekako obavezno, pa se nije moglo uporedo raditi puno radno vreme i ići na fakultet + ispiti su organizovani tako da se spremaju intenzivno u rokovima, jer ono što se uči tokom školske godine je samo preduslov za izlazak na finalni ispit. Negde postoje diplomski ispiti, a nečiji diplomski su zahtevni i traju čitav semestar, negde se mora ići na prakse i pisati romane od 200 strana u vidu izveštaja. Na kraju krajeva nisu svi jednako izdržljivi fizički, mentalno, emocionalno, neko može da spava 4-5 sati dnevno, neko bez 8 sati sna ne može da funkcioniše kao čovek, ali ne znači da nema prava na život. Bez detaljne analize problema i predstavljanja istog svim zainteresovanim saseći dobar deo ljudi na ovaj način je isto što i bezobzirno se poigravati nečijom sudbinom. A država koja bi bila u stanju da svoju mladost tek tako odbaci, pa...

Odgovori

Gost

#4106 Re: Re:

2014-03-30 12:55:23

#4103: - Re:

Ovo licitiranje brojem ispita i to da ce vecini ostati dva, tri zaista nije korektno, niti bilo ko od vas moze da zna koliko je ostalo ispita svakom od 20000 studenata na koje se ova izmena zakona odnosi. I ja ucim, ali ne po ceo dan svaki dan jer imam mnogo drugih obaveza, ali opet dajem sve od sebe. Ostalo mi je dosta ispita koje bih sa produzetkom roka mogla da zavrsim i diplomski koji se i na mom fakultetu radi vise meseci.

Nemojte da ovakvim licitiranjem dodje do toga da nas trijaziraju pa kome je ostalo 10 moze da se oprosti od studija iako ima npr visok prosek i dobar je student, a oni kojima je ostalo dva, tri i diplomski da se samo njima dozvoli produzenje. Ovo sve citaju i oni koji odlucuju o tome.

Niste korektni, ima nas dosta sa vecim brojem ispita. I mi smo potpisali peticiju i strpljivo cekamo, verujuci pokretacima i advokatici.