Peticija za ukidanje veronauke u skolama

Kontaktirajte autora peticije

Tema diskusije je automatski pokrenuta na peticiji Peticija za ukidanje veronauke u skolama

Laku Noc

#276 Bese Colic ili Colovic - krenuo sam davno ne secam se gde...

2011-09-12 06:33

Da li se secate one nesrecnice - ministarke obrazovanja iz DSS koja je izbacila Evoluciju iz skolskog programa. U isto vreme je izbacila ucenje stranog jezika iz nizih razreda osnovne skole.

Zelim Vam da uspete ali ne verujem da je moguce postici mnogo sa takvim materijalom, i elita i masa su ogrezli u lazi i mimikriji psudo vernici, servilni, pokvareni, glupi i bolesni... trce zacaranim krugom.
Ako je za neku utehu (a mislim da nije) imate u susedstvu i mnogo goru situaciju... u Rumuniji... kod njih je evolucija izbacena a kreacionizam ubacen i popovi su drzavni sluzbenici. Uskoro ce i u Srbiji nazalost biti tako...

Ovaj post je uklonjen od strane svog pisca (Prikaži detalje)

2011-09-12 11:06

Gost

#278 Re: глупава петиција

2011-09-12 14:04

Gost

2011-09-12 14:06

1. Слажем се да је ова петиција будалашина, али не par excellence, већ више, једна обична, припроста будалаштина.
2. Не среће се само у Србији, има сличних петиција чак и у најрелигознијој земљи на свету, у САД-а.
3. Тренутно је српски ученик разапет између два зла, веронаука и грађанског, дакле између две индоктринације.
4. Фашизам, стаљинизам, комунизам, социјализам, маоизам, демократизам и глобализам су изразито атеистичке творевине.
5. Вера може да буде запаљив састојак у националним сукобима, довољно је мало преслушати на Ју-тјубу песме Томпсона и Малог Книнџе.
6. Милионски ктитор цркве Свети Сава, који изјављује да онај коме је до морала у политици нека иде у цркву је контраверзан.
7. Увођење вере у школе је по свему судећи налог Европске уније, пошто је слично уведено и у Италији и другим чланицама.
8. Не потписујем ни једну петицију, у којој стоји ружна туђица секуларан. Секуларан и атеистички нису синоними, а тако се посматрају.
9. Нормално је и за очекивати да наше Друштво атеиста Србије предлаже укидање веронаука.
10. Петиција је упућена никоме, у криво време, и кривог садржаја.
11. Треба да буде упућена Уставном суду, јер контра петиција може бити да има више потписа...
12. Ми атеисти сматрамо да веронауку није место у школи. Тачка, нема више коментара, медитација и ламентација.
13. Веровати је једна од речи коју поштени атеиста треба да избегава, нарочито када је очито да већина грађанства има накарадно схватање.
14. Знање о религији и веронаук су две веома удаљене категорије.
15. Неко одозго пази на своје (углавном религиозно) бирачко тело, тако да нада, последњи заточеник Пандорине кутије, остаје само пуста нада.
16. Због тачака 11, 12, 13, 14 и 15 сматрам да је петиција будалаштина.
17. Мене лично више брину мангупи у нашим редовима, који се изјашњавају као атеисти 7. категорије на скали од 1 до 5, а славе Славе, крсте децу, плаћају попове на сахранама, славе божиће и нове године (српске и несрпске).

Gost

2011-09-12 20:31

Zelim da zivim u laickoj drzavi. Mislim da deca u skoli moraju biti obavestena o svojim zemaljskim obavezama i gradjanskim pravima.

Gost

2011-09-13 09:09

Religija iskljucivo u vjerske objekte!
Boris

#282 interesovanje slabi

2011-09-13 13:51

jedan od problema ateizma je što ne postoji organizacija koja se sistematski bavi antiteizmom kao protivteža teizmu, koji npr dobija pare iz budžeta. Ne kažem da su ateisti i antiteisti isto, već da je sve protivno teizmu zasnovano na voluntarizmu.

Kako smatram da je crkva izuzetno štetna za siromašnu državu kakva je srbija, tj da doprinosi siromaštvu i povećava količinu anomalija (u našem drušvu), pozivam sve da ulože minimalni napor da se ova peticija i ovaj pokret prošire. Makar tako da pozovete pasivne istomišljenike da se uključe.

Gost

2011-09-13 14:34

Veronauka je stvar domaćeg vaspitanja, ako roditelji žele dete tako da vaspitavaju. Neka crkve organizuju veronauku u svojim objektima, a maknu se iz škole, RRA, previše ih je u medijima...21 vek je, a ne srednji!

2011-09-13 19:46

nikolaj velimirovic

2011-09-13 20:51

БЕЗБОЖНИК ЈЕ СЕБИ ЏЕЛАТ Кад се човек окрене лицем к Богу, сви путеви воде Богу.
Кад се човек окрене лицем од Бога, сви путеви воде у пропаст.Ко се одсутно одрече Бога, и речју и срцем, тај не може ништа у животу учинити, што не би водило његовом потпуном разорењу и телесном и душевном.Затосе не жури да тражиш џелата безбожнику. Он га је нашао сам у себи,поузданијег него што му га сав свет може дати.
Sremac

2011-09-13 23:09

"Blagosloven Gospod na Sionu,koji zivi u Jerusalimu!Aliluja!"Ne mozemo doziveti milost,oprost i ljubav Bozju,ili ti znati nesto o Gospodu,ako ne citamo svaki dan Bozju rec iz Biblije,s Gospodom,Ocem milosrdja,razgovarati i proslavljati Boga,na taj nacin mu se pribliziti.Dobro je citati Bibliju,pocevsi od Novog Zaveta,pa"malo po malo",imajuci strpljenja,tako saznati,i na taj nacin se pribliziti i ispuniti ljubavlju Bozjom koja se otkriva u sinu njegovom Hristosu nasem,podrazumeva se i vasem Gospodu,koji svoj zivot polozio je za sve koji ga veruju da budu kroz njega spaseni,saznavsi da sva prokletstva i grehe nase na tom krstu odneo je On,bi vaskrsnut i zivi u Jerusalimu,kao sto Biblija kaze,ako verujemo Boga.Bog nista na silu ne radi,samim tim Gospod uci sve da budu blagi i milostivi,da prastaju jedni drugima,kao sto Bog u Hristu oprasta vama.Znaj,covek je Crkva Bozja,ja,ti,mi smo hram zivoga Boga,Gospoda koji nas uvek voli i s nama je!Ne smem lagati,zato pisem i kazem pred Hristom i pred svetim Andjelima njegovim i Bozjim svetima,koji prati sva desavanja i koji prisutan jeste Svetim Duhom svojim,Bog je taj koji se otkriva onom kome on hoce,a onaj koji ne veruje Boga i Gospodu,to je zato sto nije Bozja volja da se Hristos otkrije da bi uzverovao i da bi doziveo milost Gospodnju i oprost od Boga(koji je dosao da pomiluje gresnika,a ne da ga osudi),sto je potrebno da vise ne bude ne veran i iskreno voljen Isusom,(cudni su putevi Gospodnji)a oni koji rade protiv Boga,Gospod njih zna,i svako ko baje,vraca,gata i onaj koji i na drugi nacin cini zlo,ako se takvi ne pokaje i ne odvrati s takvog puta,na takve od Gospoda zivog Boga dolazi zlo,zapisano je u Svetome Pismu!"Bog sve vidi i sve zna."Imao sam problem s drogom i Bozja blizina,prisustvo istinske dobrote,ispunjenjem milosti i ciste ljubavi Bozje,prisustvo zivog i blagog Gospoda nasega Isusa Hrista i rasterecenje koje sam doziveo kad me je spasao od ovog zla narkomanije,jeste ono zbog cega sam 5 godina cist i isceljen potpuno od istog!Zbog toga sad i u svakom danu proslavljam,blagosiljam i blagodarim Gospoda Boga svog koji cuvar je svojih vernih i onih koji se uzdaju i veruju Hrista Boga svog!"Gospod nije rekao da ce biti lako",i"Bliznji je onaj koji ti pomogne."Do Boga je kome ce da se otkrije,koga ce Isus da dotakne i ispuni ga svojom ljubavlju,a sam Gospod kroz Bibliju kaze:"Smilovaću se kome se smilujem,i sažaliću se na koga se sažalim."Hristosu,Ocu svih,zivom Bogu,Caru nad Carevima,Gospodaru nad Gospodarima,koji vladar je nad svima i kroz sve,blagom,dobrom i milostivom Bogu i Gospodu svih,sada,uvek i u vecni dan jeste i nek je cast i slava!Amin.Aliluja

Gost

#287 Re:

2011-09-14 01:48

#285: nikolaj velimirovic -

Ako se bogu ne sviđa ovo što ja radim i kako živim, neka mi on sam kaže a ne ti!! (citat jednog ateiste)

Po vama ateisti su sami sebi dželat. Po meni vernici su ovce, a popovi prevaranti.

I samo da pitam: zašto bi ti meni inače tražio dželata? Jel ti to pretiš nešto?

memetic

#288 Re:

2011-09-14 05:05

#285: nikolaj velimirovic -

Samo bez tog blagoglagoljivog latentnog naciste, pls. I ne tupi mi kako je bio u logoru - znam, grdno se napatio: kad su Švabe shvatile da je nesposoban kao špijun, oslobodilo ga. Ali, evo prilike da vidimo kakav lik može u SPC biti proglašen svecem:

1. mala oda Hitleru:

"U žalosnoj zabludi žive oni naši ljudi, koji misle da je odvajanje nacionalizma od vere, i države od crkve rezultat nekog "progresa"... Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anolmalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u XX veku on je došao na ideju Svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju. A nama je taj posao svršio Sveti Sava, prvi među svetiteljima, prvi među genijima i prvi među herojima u našoj istoriji.

Svršio ga je savršeno, svršio ga je bez borbe i bez krvi, i svršio ga je ne juče ili prekjuče nego pre 700 godina. Otuda je nacionalizam srpski, kao stvarnost, najstariji u Evropi."

Nikolaj Velimirović "Nacionalizam Svetoga Save", u: Nikolaj Velimirović: San o Slovenskoj Religiji: Odabrane misli i besede, Slobodna Knjiga - izdanja Vladimira Maksimovića, Beograd 1996 (str. 36)

(Nacionalizam Svetoga Save, predavanje održano na proslavi Nedelje pravoslavlja u Beogradu 1935)

2. mala fatva protiv Jevreja:

"Otac moj, Otac vaš! govorio je Gospod Hristos kad je u čovečjem telu hodio među ljudima. Otac nebesni, Otac je svetlosti i svakoga dobra. Otac Hristov, otac je i svih hristijana, sve dece Hristove. Milion puta Hristos je nazivao Oca svoga Ocem i Svojih Apostola i Svojih sledbenika. Otuda i svi ljudi i svi narodi, koji su se krstili u ime Hristovo, priznali su večnoga Boga Oca za svog Oca, po otkrovenju Sina Božjeg Isusa Hrista i po nadahnuću Duha Svetoga. Još je zapovedio Gospod: ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan otac koji je na nebesima (Mat. 23:9)  Eto tako je govorio Gospod o Ocu onih koji su Njega poslušali i Njemu posledovali, o Ocu od Koga je On rođen i od Koga Duh Sveti ishodi. Nasuprot tome Ocu svetih, postoji i otac tame i zlobe, i tome ocu privoleli su se svi protivnici Hristovi, svi protivnici svetlosti, svi protivnici ljubavi. Taj otac mraka i zlobe i mržnje
jeste đavo. Njemu su se privoleli bili starešine židovskog naroda u vreme Boga vo ploti. Iako to oni nisu ni znali ni priznavali, svevideći Hristos je video i posvedočio im: Vaš je, veli otac đavo; i slasti oca svojega hoćete da činite (Jov. 8:44). Jer veli opet, kad bi Bog bio vaš otac, ljubili biste mene; jer ja od Boga izađoh i dođoh (Jov. 8:42).

Ali mnogi Jevreji nisu primili te reči, nego su bili ustali protiv Hrista, i pogazili Ga i umrtvili, na svoju večnu smrt. Zaslepljni satanom ko i Juda oni nisu videli Boga u Hristu. Zadahnuti smradnim duhom satane, oni su Hrista sudili i ubili. I povrh svega, oni su se pokazali gori protivnici Božji nego li neznabožac Pilat, jer su u jarosti zlobe svoje izrekli onu strašnu reč: Krv
Njegova na nas i na decu našu! Tako je ta nevina krv postala bič koji ih goni kao stoku kroz vekove iz zemlje u zemlju, i kao oganj koji sagoreva sva njihova slagališta spletki protiv Hrista. Jer tako ih uči đavo, otac njihov. Đavo ih je naučio kako da ustanu protiv Sina Božjeg Isusa Hrista. Đavo ih je učio kroz sve vekove do sada kako da se bore protiv sinova Hristovih, protiv dece svetlosti, protiv sledbenika Jevanđelja i života večnoga. U toku vekova oni koji su raspeli Mesiju Gospoda Isusa Sina Božjega, stvorili su od Evrope glavno bojište protiv Boga, a za Đavola. To je danas glavno bojište Židova i oca židovskog Đavola protiv Oca nebesnog i porotiv Sina Njegovog Jedinorodnog, od Deve vaploćenog i protiv svetinje Duha Svetoga.

To Evropa ne zna, i u tome je sva očajna sudba njena, sva mračna tragedija njenih naroda. Ona pre svega ne zna čija je. Onda ona ne zna ko joj je prijatelj a ko neprijatelj. Ona ne zna koga da zove Ocem a koga Sinom, zbog čega je popljuvano u njoj očestvo i sinovstvo, roditeljstvo i čedstvo. Ona ništa ne zna osim onog što joj Židovi pruže kao znanje. Ona ništa ne veruje osim onog što joj Židovi zapovede da veruje. Ona ne ume ništa da ceni kao vrednost dok joj Židovi ne postave svoj kantar za meru vrednosti. Njeni najuceniji sinovi su bezbožnici (ateisti), po receptu Židova. Njeni najveći naučnici uče da je priroda glavni
bog, i da drugog Boga izvan prirode nema, i Evropa to prima. Njeni političari kao mesečari u zanosu govore o jednakosti (ignoranciji) svih verovanja i neverovanja, tj. ono što Židovi hoće i žele, jer im je potrebno prvo da se izjednače zakonski sa hrišćanstvom, da bi posle potisli hrišćanstvo i učinili hrišćane bezvernim, i stali im petom za vrat. Sva moderna gesla evropska
sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola.
I to je sve u nameri da Hrista ponize, da Hrista ponište, i da na presto Hristov stave svoga jevrejskog mesiju, ne znajući ni dan danas da je to sam Satana, koji je otac njihov i koji ih je zauzdao svojom uzdom i bičovao ih svojim bičem.

Braćo moja, što Židovi tako čine protiv Boga Oca i Sina Božjeg Gospoda Isusa Hrista, to nije nimalo za čuđenje. Jer je sam Gospod Hristos, vidoviti i nepogrešni, rekao da je otac njihov đavo i da oni čine slasti oca svoga. Ali je za čuđenje da su se Evropejci, kršteni i miropomazani, potpuno predali Židovima, tako da židovskom glavom misle, židovske programe primaju, židovsko hristoborstvo usvajaju, židovske laži kao istine primaju, židovska gesla kao svoja primaju, po židovskom putu hode i židovskim ciljevima služe. To je za čuđenje u naše vreme, i nista više u svetu. Sve drugo je manje važno ili nevažno. Ali je
najvažnije kako je hrišćanska Evropa postala sluškinja Židova i kako je otpala od Oca svetlosti i priznala đavola za svoga Oca u svima mislima i zeljamai delima svojim. O tome treba da mislite, braćo Srbi, i u vezi s tim da ispravljate put svoj pre svojih misli, želja i dela. Da se ne nađete kao sinovi satanski! Nek vam je Hristos u pomoći. Amin.

Nikolaj Velimirović "O Jevrejima", u: Nikolaj Velimirović Reči srpskom narodu kroz tamnički prozor: (iz logora Dahau), Ihtis-hrišćanska knjiga., Beograd 2000 (str. 193-194)

...

Ima dosta i o Ljotiću, nego me smara da tražim, i ovo dovoljno pokazuje koji stepen tolerancije i kakvog čoveka za XXI vek dobijamo kad Crkva i Država plešu svoju retro tačku. Za neupućene, pomenuti vladika je maltene najpoštovaniji medju svecima, ako izuzmem onog Našeg - Prvog - Svega, Sv. Savu.

Gost

2011-09-15 12:28

Da ovo bude zaista sekularna drzava !
Daniluška

#290 Re:

2011-09-15 13:23

#10: -

U potpunosti se slažem da je religija ideologija za koju  se treba opredeljivati tek kao izgradjena ljudska jedinka  i nikako ne treba  mešati pojmove religije sa tradicijom i običajima jednog naroda (jesu povezani ali nisu isto!)Istine radi , mislim da pokretanje peticije  na ovu temu nema mesta jer veronauka u školama nije obavezni nego izborni predmet kao i gradjansko vasdpitanje!

Gost

2011-09-15 14:45

Blagodarimo te Hriste Boze i Gospode svih,verom blagi Isuse u srcu si!Ako hoces Gospode,svoju milost i isceljenje svoje na bolesnog oslobodi,dobrotu svoju Oce i ljubav svoju Boze u istog izlij,smiluj se Gospode svojom velikom miloscu,oprostom svojim Isuse oprosti,Svetim Duhom svojim Nebeski Oce sve nas ispuni.*Slava Bogu i Ocu Gospoda nasega Isusa Hrista,Ocu milosrdja i Bogu svake utehe,koji nas tesi u svakoj nasoj nevolji,da bi smo mi mogli da tesimo one koji su u svakoj nevolji-utehom kojom nas same Bog tesi.*Amin.
aaaa

2011-09-15 16:38

Kao prvo volela bih da napomenem da veronauku u skolama ne predaju popovi vec ljudi koji su za to strucni.Takodje me interesuje da li ste nekada prisustvovali gradjanskom vaspitanju?E pa to su prave budalastine.U mojoj skoli na tim casovima(koji je hvala Bogu bilo jako retko,bas zbog te "odgovornosti" i ostalih stvari koje ih ti nastavnici uce)su isli po VC-ima u skoli i predlagali sta teba u njima da se popravlja,kao i da skupljaju smece u parku kako bi ocistili prirodu.Mislim da su casovi u skoli predvidjeni za ucenje a ne takve gluposti.Takodje,mislim da je veronauka veoma korisna u skoli jer se ucimo nasoj religiji,i koliko ja znam ovo je pravoslavna drzava a pripadnici ostlih religija imaju pravu da porazgovaraju sa direktorom i ako su druge vere budu iskljuceni sa oba casa i idu na casove za drugu veroispovest kao sto je primer bio u mom razredu.Takodje bih dodala da tako mozemo reci i da treba da ukinemo srpski jezik posto nisu svi ovde u Srbiji srpske nacionalnosti nego ima i Madjara,Hrvata,Bosanaca... koji idu u srpske razrede.Ateisti obicno kazu da ne veruju u nesto dok ne vide,pa tako naravno ni u Boga.E sad bi ih pitala ja jedno pitanje.Jer imate vi pamet? E pa ne verujem dok je ne vidim!

Gost

#293 Re:

2011-09-15 16:55

#292: aaaa -  

hvala na trudu da nam objasnite Vase stanoviste, cak ima i duhovitu poentu - upravo ste definisali paradigmu osobe kojoj veronauka u skoli treba: neinformisanost, skucenost u razmisljanju i ne bas hvale vredna pismenost. Nego, hvala jos jednom.

2011-09-15 18:24

Gost

2011-09-15 23:22

Moj pogled na pitanje suvišnosti crkve u javnom životu, te uzaludnosti iracionalnog verovanja u nešto što zdrav razum ne može da shvati je veoma prost: Bog ne postoji, jer da nema čoveka, ne bi bilo ni Boga. Bog se, kao pojam, nikako ne može ostvariti u nesvesnih bića. Kako je jedino pravo svesno biće na ovom svetu čovek, to je jasno da je Boga stvorio čovek, a ne obrnuto. Stoga sve što se zasniva na pojmu koji je iracionalan u svom početku i suštini ima samo jedno istinito ime: LAŽ!
lil Justin

#296 Re: Peticija za ukidanje veronauke u školama

2011-09-15 23:34

#292: aaaa -

Najpre, pitanje "jer imate vi pamet?" u srpskom jeziku ne znači ama baš ništa. Skraćeni upitni oblik bi glasio "jel", tj. "je li". To samo kazuje da Vi, gdjo i gdjice, ne biste prepoznali pamet i kada bi Vam je neko pokazao. Stoga, pokušajte da ne diskutujete o nečemu o čemu niste u stanju da se izrazite. Ali, hajde, da priznamo pravo svakome na mišljenje!

U pravno istorijskom smislu narod u državi je uvek najgore prolazio kada su popovi imali vlast, faktičku ili formalnu. Hajde samo malo otvorenih očiju pogledajte na šta liči ta "naša" crkva... Pijani popovi koji voze besna kola i gledaju da samo sebi strpaju u džep još više, dok ih ono na šta su se zavetovali ne interesuje! Sve i da im sam "posao" nema toliko veze sa moralom, opet bi to bila hipokrizija najgore vrste. Kada izdaš ono u šta, navodno, veruješ, šta si?

Ja poštujem Vašu potrebu da na neki natprirodni način objasnite sebi svet. Ako to ne uspevate racionalnim odgovorima, radoznalim duhom i otvorenim očima za svet i druge ljude, onda se lako nadje uteha u laži...

Veronauku u školi ne drže stručnjaci, jer su po defaultu stručnjaci za to sveštena lica, a ne priučeni nedovršeni studenti društvenih fakulteta. Sadržaj predmeta veronauke je katastrofalan, jer deci ne objašnjava suštinu hrišćanstva, već ih pakuje u kutije od malena, sputavajući slobodan razvoj kritičkog uma nacije, nameće dogmu i stvara frustracije. Decu treba zaštiti od toga, jer najveći broj huligana, kriminalaca, političara i ostalih za sebe tvrde da su najveći vernici. Mislite o tome.

Gost

2011-09-16 11:04

Deca ne uce ni ono sto bi trebala i samo im jos to treba,sem ako nauci da se ispoveda kada izbode drugara nozem...........bolje dajte nastavnicima bolje plate i povecajte broj zaposlenih.
Izaberite nadimak

#298 Subjekt

2011-09-16 11:09

Lil Justin........podrska moilion posto upravu.......

Gost

#299 Re: Re: Peticija za ukidanje veronauke u školama

2011-09-16 19:59

#296: lil Justin - Re: Peticija za ukidanje veronauke u školama

Posto si vidim pismen kako je na srpskom jeziku "default"?

Gost

#300 Re: Re: Re: Peticija za ukidanje veronauke u školama

2011-09-16 23:30

#299: - Re: Re: Peticija za ukidanje veronauke u školama  

lil je odrzala lekciju koju retro-zajedljivci po "default-u" (PODRAZUMEVANO) ne razumeju. Bravo, lil!