Peticija za ukidanje veronauke u skolama

Kontaktirajte autora peticije

Tema diskusije je automatski pokrenuta na peticiji Peticija za ukidanje veronauke u skolama

Gost

2011-09-27 21:30

Nemam nista da dodam na tekst peticije - apsolutno podrzavam svaku rec. Kratak je ali toliko jasan da nema potrebe dodatno ga objasnjavati.

Gost

2011-09-28 16:48

Za ucenje veronauke postoji ustanova, a trebalo bi da to bude po izboru vec odraslog coveka. Dete nema pojma, narocito ako bilo koje religije nema vec u kuci u kojoj to isto dete raste. Ako je ima u kuci - onda tamo treba i da ostane sa svim svojim verovanjima, obicajima i tradicijama i to je jednom detetu sasvim dovoljno kako bi se u buducnosti samostalno opredelilo. U svakom slucaju, veronauka u skolama bez potrebe zauzima mesto nekom korisnijem, zivotnijem predmetu.

Gost

2011-09-28 21:43

nemojte se moliti u našim školama - mi nećemo misliti u vašim crkvama!

Ovaj post je uklonjen od strane svog pisca (Prikaži detalje)

2011-09-30 17:37

Gost

2011-09-30 17:40

Hahahahaha...ja se moram nasmejati posle svega sto sam ovde procitala. Ja ne mogu da verujem sta vi ovde pisete. Ovo ko je smislio na casu veronauke nikad nije ni bio ili je ateista. Otkad je lose da deca nauce nesto o Isusu Hristu, Svetom Jovanu, Svetom Savi, Svetom Vasiliju...o zaduzbinama (za koji se nas narod vekovima borio da ih ocuva), o nasim obicajima, molitvama (Oce nas), o 10 Bozijih zapovesti,pa i o drugim religijama...I kako to moze da bude lose, da zaglupljuje ili da siri mrznju, pa to je van svake pameti. A to sto mi moramo da znamo sve o Americi i ko je Obami bio deda i pradeda, a sto oni ne znaju ni da postojimo, a kamoli gde se nalazimo. Pa valjda prvo treba da naucim o sebi i svom narodu. I kad vec pricate o Ustavu, pa je li znate uopste i ko je doneo prvi Ustav (Sveti Sava)... I izmedju ostalog deca mogu da biraju da li ce pohadjati casove iz veronauke ili ne, i deca uopste nisu maloumna da ne znaju sta hoce, njima je do prvog razreda karakter vec odavno oformljen i dobro znaju sta hoce a sta ne, a tu su naravno i roditelji da ih posavetuju i objasne, a da ne pricam o tinejdzerima. Eto to je moje misljenje, i naravno svako ima pravo na svoje i postujem to, a ako je nekom zasmetalo ono hahaha...na pocetku, ja se izvinjavam, ali meni je stvarno bilo smesno da nekom moze da zasmeta veronauka, gde ih izmedju ostalog uce nekim moralnim vrednostima, ljubavi, strpljenju, oprastanju...

Gost

2011-10-01 13:01

Ovo treba podhitno zabraniti.

Gost

2011-10-01 13:52

Ako nauka stoji na stanovistu da Boga nema,zasto zagljupljivanje dece?

Gost

#333 Re:

2011-10-01 14:07

#330: -

Religija nije popravila covecanstvo.Naprotiv u ime religije pocinjeni su najveci genocidi kroz istoriju.Sadasnji papa ce biti priveden medjunarodnom sudu zbog prikrivanja pedofilije medju svestenstvom.A moguce da ce i to zabasuriti.Isus je bio propovednik,ali danasnji sledbenici,nazovi sledbenici,nemaju nista sa njegovim izvornim naukom.Svijetom vlada novac i profitl.Najveci nazovi vernici su halapljive i grabezljive osobe.Ili kako je u Bibliji zapisano:lakse je kamilu provuci kroz iglene usi,nego se bogati odreci blaga.Milisav

Gost

#334 Re:

2011-10-01 16:28

#24: -

Ja stvarno ne razumem ko koga prisiljava na bilo sta? Ko nece na veronauku neka ne ide i tacka. Ne razumem oko cega se vode ove silne rasprave? Zato sto vama ne odgovara da to UOPSTE postoji? Ono sa cime se vi ne slazete jednostavno treba da nestane sa lica zemlje? Da li vam je palo na pamet mozda da neko zeli da pohadja veronauku, da ga to interesuje i da bi voleo da uci u skoli i o veri. Upoznala sam toliko dece koja su svojevoljno izabrala veronauku. I? Zato sto se vi ne slazete sa idejom da se ona pohadja u skoli, treba da se uskracuje drugima? Cist sebicluk i netolerancija. A sto se tice mesanja politike i crkve: Dragi moj/a, meni je jako smesno, sto pouceni odnosom katolicke crkve (koja nije crkva, vec sekta, politika koja se krije iza religije) dajemo za pravo sebi da govorimo o svakoj religiji i crkvi na isti nacin. Vama dragi moji nedostaje ono osnovno, a to je OBRAZOVANJE! Kad budete znali o onome protiv cega se borite, smatracu ovu peticiju vrednom! Pozdrav!

Gost

2011-10-01 16:38

Sramota! Prosto je smesno koliko ljudi imaju ideja za pisanje imbecilnih peticija. Zivela evropa, amerika zbog koje nasi roditelji nemaju da nas skoluju a kamoli prehranjuju i njihovo gradjansko vaspitanje na kojem se uci da se deca budu male zalizane pizde, koje ce se kroz zivot voditi po zakonima, nosice ih ispod ruke, kao pratioca. Bravo, nedouceni Srbi! Pojma nemate o zivotu, treba da vas bude sramota sto pisete o stvarima o kojima malo znate! Mada, izgleda da je neznanje postalo ovde ponos...

Gost

#336 Re: Re:

2011-10-01 16:43

#333: - Re:

Opet prica o Papi i o katolicima o kojima ocigledno nista ne znate sem onoga sto ispliva u medijima, posto se od tv-a niste pomerili. Ja ne znam koje ste Vi veroispovesti, ali ja katolik nisam. To sto se oni kriju iza svoje vere, a ustvari su kapitalisti i satanjare, to ne znaci da su sve vere iste. Pravoslavlje NIJE isto sto i katolicanstvo! To sto su nas ucili u skolama da je katolicka crkva radila, sta je radila, ocigledno se odrazilo na uske mozgove, pa su tu informaciju generalizovali i od toga ne mogu da mrdu jos od osnovne skole...

Gost

#337 Re: Re:

2011-10-01 16:45

#333: - Re:

Kada citiras, citiraj onako kako jeste: Lakse je provusi kamilu kroz iglene usi, nego bogatimUCI U CARSTVO NEBESKO! Ako ne znas, onda molim te, nemoj lupetati gluposti...

Gost

#338 Re: Re:

2011-10-01 18:14

#334: - Re:  

A šta ako sam se ja u proteklih 30-tak godina potrudio da svesno zaboravim, očistim iz sećanja taj patetični sistem koji judeo-hrišćanski religijski koncept predstavlja? I šta ako, i pored tog truda, mogu da držim tu dogmom okoštalu bajkovitu opsenu bolje od priučenih, mucavih propovednika po školama? Kako je Vašoj učenosti moglo promaći: teramo veronauku iz (državnih) škola jer je nesaznajna, suprostavljena realnosti i dokazivim činjenicama kojima nauka raspolaže - to je standard u sekularnim/laičkim državama kojima je stalo da odgajaju učenike za 21. v. Ono što se uči po crkvenim školama zanimljivo je baš kao i broj božanstava u koje Vi (ili pastva kojoj pripadate) verujete, a ima ih više hiljada od kad su nam Sumeri ostavili pisane tragove. Jedino što se ovim predmetom dobilo su nove podele među đacima i uterivanje mitova u dečje glavice.

Gost

#339 Re:

2011-10-05 13:09

#335: -  

Promasena tema - sedi 1! Mora biti da ste ovakav nacin komunikacije naucili negde oko crkve jer ne verujem da se to uci u crkvi. Sa takvim stavom i recnikom ne treba ni da ulazite u crkvu a mozda niste nikada ni usli, sto Vam opet niko nece uzeti za zlo. A ta Amerika nam je upravo omogucila ovo dopisivanje, zamislite! Ili je to bio Bog? Napredno, nema sta! Bitno da ste Vi nama nauceni do kraja, a posebno pisanje velikog slova - jedino ispravno je veliko S kod Srba i to je, verujem, zbog postovanja koje imate samo prema samom sebi. E to su stvari koje ni jedna crkva ne moze da ispravi - to se donosi iz kuce - ne pomaze nikakva veronauka. Sve najbolje!

копренедри

2011-10-07 20:47

ПРВЕ ШКОЛЕ СУ И НАСТАЛЕ У ЦРКВАМА, И ВЈЕРОНАУЦИ ЈЕ МЈЕСТО У ШКОЛАМА
Ниче је мртав !

#341 Re: глупава петиција

2011-10-07 22:20

#20: Боки - глупава петиција

Наравно да је глупава , Вера у Бога никад није изазаивала мржњу .... итд , јер то Бог живи никад није ни проповедао (ко неверује нек прочита свето писмо ) .

Gost

#342 Re:

2011-10-08 04:19

#340: копренедри -  

"ПРВЕ ШКОЛЕ СУ И НАСТАЛЕ У ЦРКВАМА, И ВЈЕРОНАУЦИ ЈЕ МЈЕСТО У ШКОЛАМА"

Dokle to crno veličanje prošlosti i turanje u moderni kontekst? Po ovoj "logici" trebalo bi dodolama regulisati klimu, a čitati Tarabiće radi uvida u budućnost. Jel' treba i u bob da blenemo, da pratimo kretanje mečke s proljeća, jer se tako nekad radilo, ili tako zbori tzv. "narodna mudrost"? Osnujte udruženja za negovanje tradicije, a versko zaglupljvanje (o)stavite u crkvama i bogomoljama, gde im je i mesto. 

Gost

#343 Re: Re: глупава петиција

2011-10-08 04:27

#341: Ниче је мртав ! - Re: глупава петиција 

Kakvo izvrtanje činjenica: najveća smaknuća i najviše krvi oteklo je upravo zbog verskih sukoba, čak i kad su inicirani ekonomskim razlozima i svakojakom bedom, uvek je bilo lakše ubiti onog druge vere, to istorija jasno uči. A baš sveto pismo daje uputstva kako potamaniti inoverne, divljačke li knjige u tim delovima. Uzgred, mnogo je manje žrtava bilo zbog Deda Mraza, podjednako živog - bolje verovati u njega. Btw, "ne veruje" - dve reči.

Gost

#344 Re: Re: Re: глупава петиција

2011-10-09 21:14

#343: - Re: Re: глупава петиција

"A baš sveto pismo daje uputstva kako potamaniti inoverne, divljačke li knjige u tim delovima" ,молим те цитирај ми пар примера тог "ратнохушкања "у св.писму .

Gost

2011-10-10 12:01

Samo neka nas bude dovoljno, i ova Peticija će uspeti. Kako je uostalom bilo za ukidanje obaveznog služenja vojske. Potpisivali, potpisivale - i potpisano dovoljno
Rob
Gost

2011-10-11 19:14

Ukinuli jednu ideologiju i odmah prešli na drugu,kakva je razlika,osim pranja mozga deci.

Gost

#347 Re:

2011-10-12 04:41

#346: Rob -  

"Ukinuli jednu ideologiju i odmah prešli na drugu,kakva je razlika,osim pranja mozga deci." 

Kako, kakva? :), pa umesto crvene dogme, sada imamo crnu, umesto petokraka, imamo krstove, petokrake su bile poprilično žgoljave, nisu bile king-kongovskih gabarita, i nisu uspevale na sred saobraćajnica. Inače, od slobodnog mišljenja - ništa, ni sad, ni tad.

Gost

2011-10-12 09:24

OK je

Gost

2011-10-15 17:06

Strasno. Niko decu ne prisiljava da izaberu veronauku kao izborni predmet. Uostalom, svi vasi komentari da je vera izvor mrznje kao i sve drugo nemaju smisla. Postoji dosta stvari koje vama, primitivcima, treba objasniti. Vera nikome nije naskodila, niti se ista gubi verovanjem u Boga, ili bilo kojom religijom. Crkva se u ovom slucaju NE MESA u drzavne i politicke stvari, ona JESTE deo drzave, tako da ravnopravno ucestvuje u svim institucijama. Slazem se u potpunosti sa #20 komentarom. Dr. ZOran Djindjic bi ovu drzavu samo unapredio, a nikako unistio, kao sto su ucinili Milosevic, Seselj, Kostunica. Ali ne bih o politici.

Gost

#350 Re:

2011-10-16 21:34

#349: -  

Kakvo izvrtanje činjenica, kakvo licemerje, uostalom od "bogoljubaca" očekivano: tačno je da nije obavezno pohadjanje veronauke, poenta koja vama i sličnima promiče je da takvom gradivu NIJE MESTO U DRŽAVNIM školama, bar dok je ta nazovi država sekularna; takodje je bedno forsirati ravnopravnost izbornih predmeta, budući da postoji samo na papiru, ali vi već verujete u čudesa (možda samo vezana za after life?), pa jedna laž više (o predmetima) nije bitna. Pogledajte malo po internetu, u školi ili medijima je to nepopularno - možda vam se "javi" da ateisti nikako ne mogu biti svrstani u primitivce, osim u društvima gde kler ima uticaja kao u ovoj državi, pametno nazvanoj DRKVA (DRžava+crKVA). Btw, ko god kaže da nam Biblija ne daje primere divljaštva, nek otvori nasumice Stari Zavet, neće mu trebati mnogo da se zgrozi nad onim što se zove "ljubav Božja".