Peticija za ukidanje veronauke u skolama

Quoted post

aaaa

2011-09-15 16:38

Kao prvo volela bih da napomenem da veronauku u skolama ne predaju popovi vec ljudi koji su za to strucni.Takodje me interesuje da li ste nekada prisustvovali gradjanskom vaspitanju?E pa to su prave budalastine.U mojoj skoli na tim casovima(koji je hvala Bogu bilo jako retko,bas zbog te "odgovornosti" i ostalih stvari koje ih ti nastavnici uce)su isli po VC-ima u skoli i predlagali sta teba u njima da se popravlja,kao i da skupljaju smece u parku kako bi ocistili prirodu.Mislim da su casovi u skoli predvidjeni za ucenje a ne takve gluposti.Takodje,mislim da je veronauka veoma korisna u skoli jer se ucimo nasoj religiji,i koliko ja znam ovo je pravoslavna drzava a pripadnici ostlih religija imaju pravu da porazgovaraju sa direktorom i ako su druge vere budu iskljuceni sa oba casa i idu na casove za drugu veroispovest kao sto je primer bio u mom razredu.Takodje bih dodala da tako mozemo reci i da treba da ukinemo srpski jezik posto nisu svi ovde u Srbiji srpske nacionalnosti nego ima i Madjara,Hrvata,Bosanaca... koji idu u srpske razrede.Ateisti obicno kazu da ne veruju u nesto dok ne vide,pa tako naravno ni u Boga.E sad bi ih pitala ja jedno pitanje.Jer imate vi pamet? E pa ne verujem dok je ne vidim!

Odgovori

Gost

#293 Re:

2011-09-15 16:55:12

#292: aaaa -  

hvala na trudu da nam objasnite Vase stanoviste, cak ima i duhovitu poentu - upravo ste definisali paradigmu osobe kojoj veronauka u skoli treba: neinformisanost, skucenost u razmisljanju i ne bas hvale vredna pismenost. Nego, hvala jos jednom.
lil Justin

#296 Re: Peticija za ukidanje veronauke u školama

2011-09-15 23:34:12

Najpre, pitanje "jer imate vi pamet?" u srpskom jeziku ne znači ama baš ništa. Skraćeni upitni oblik bi glasio "jel", tj. "je li". To samo kazuje da Vi, gdjo i gdjice, ne biste prepoznali pamet i kada bi Vam je neko pokazao. Stoga, pokušajte da ne diskutujete o nečemu o čemu niste u stanju da se izrazite. Ali, hajde, da priznamo pravo svakome na mišljenje!

U pravno istorijskom smislu narod u državi je uvek najgore prolazio kada su popovi imali vlast, faktičku ili formalnu. Hajde samo malo otvorenih očiju pogledajte na šta liči ta "naša" crkva... Pijani popovi koji voze besna kola i gledaju da samo sebi strpaju u džep još više, dok ih ono na šta su se zavetovali ne interesuje! Sve i da im sam "posao" nema toliko veze sa moralom, opet bi to bila hipokrizija najgore vrste. Kada izdaš ono u šta, navodno, veruješ, šta si?

Ja poštujem Vašu potrebu da na neki natprirodni način objasnite sebi svet. Ako to ne uspevate racionalnim odgovorima, radoznalim duhom i otvorenim očima za svet i druge ljude, onda se lako nadje uteha u laži...

Veronauku u školi ne drže stručnjaci, jer su po defaultu stručnjaci za to sveštena lica, a ne priučeni nedovršeni studenti društvenih fakulteta. Sadržaj predmeta veronauke je katastrofalan, jer deci ne objašnjava suštinu hrišćanstva, već ih pakuje u kutije od malena, sputavajući slobodan razvoj kritičkog uma nacije, nameće dogmu i stvara frustracije. Decu treba zaštiti od toga, jer najveći broj huligana, kriminalaca, političara i ostalih za sebe tvrde da su najveći vernici. Mislite o tome.

Svoja!

#309 Re:

2011-09-20 00:07:04

Posto Vi nabrajate taksativno - i ja cu:
1. Da li Vi smatrate da je RELIGIJA vaznija od ocuvanja prirode? Od ekologije (koja je i svuda u svetu zvanicno priznata kao nauka)? Da li je vaznije da na sva usta trubimo deci o Pravoslavlju i crkvenim obicajima - pre nego o tome kako da sto bolje vode racuna o planeti, vodi, zemljistu, flori i fauni, i svemu onome sto VAS PRAVOSLAVNI (niti koji drugi) BOG nije u stanju da popravi kad glupi i neobrazovani - ali VELIKI VERNICI (do juce visoko kotirani clanovi Komunisticke partije Jugoslavije) - zaseru svojom nebrigom i aljkavoscu?!?!?!?!
2. Ova drzava je PRAVNA (ustavna i demokratska)- ne pravoslavna... Znam da te dve reci lice, ali gospodjo postovana - nisu ni slicne (ako ne primecujete to i sami). Pravna drzava u svom najvisem aktu - USTAVU REPUBLIKE SRBIJE (2006.) jasno odvaja crkvu od drzave. Bacite pogled... Malo strucne literature Vam nece skoditi....
3. S obzirom na vasu zavrsnu recenicu (skup istih) kao pripadnik PRAVOSLAVNE VEROISPOVESTI, ali i visokoobrazovana gradjanka osvescena zdravim razumom Vas pitam - da li Gospod Bog jedini moze da pruzi certifikat i garantni list da je Vasa "pamet" neprikosnovena, da je svaki Vas stav "potkovan" istinitoscu i da samo VI imate apsolutno pravo da cak ni ne pokusate da argumentovano stnete iza svojih reci?!?