Peticija za ukidanje veronauke u skolama
Tema diskusije je automatski pokrenuta na peticiji Peticija za ukidanje veronauke u skolama
ucenik :D |
#512011-09-07 17:18danas sam u skoli ( posto sa 25.krecem u prvu srednje za solo pevanje, pa imam casove i u gimanziji ) prisustvovao kranje napadnom stavu veroucitelja, gde je hteo da odrzi kratku prezentaciju svog predmeta... " tamo cemo samo da ucimo kako da budete ljudi" ... kako da budemo ljudi?@ ne, hvala, bicu ono sto sam i sad.... stvaaaarno nema mesta za te ljude u skolama... ponasaju se kao sektasi, by the way, ne znam cemu to,... kada je saznao da cetiri deteta hoce da ide na gradjansko vaspitanje, bio je u fazonu " ne dizemo ruke ni od njih, racunamo na svu decu ".. sto? da ih uce da budu fanatici i da verom opravdavaju sva nedela nad sugradjanima koji nisu po njihovom kroju? mars u crkvu bre, ostavite mi skole na miru! hocu da uzim zakon u skoli, a ne veru... koliko sam skontao vera se ne uci... |
toma (neverni) |
#52 Šta reći....2011-09-07 17:21kad je još Dositej Obradović rekao: ...Knjige braćo,knjige, a ne zvona i praporce... |
Gost |
#532011-09-07 17:23radi se o dodatnom zaglupljivanju dece izmišljotinama i nebulozama koje nemaju nikakve veze sa zdravim razumom.. |
Gost |
#562011-09-07 17:41Zasto nisam pristalica veronauke u gradjanskim (obicnim) skolama? Jednostavno tako percipiram funkcionisanje sveta. Posto je neki (bilo koji) verski objekat izgradjen (podignut, napravljen) bilo gde na svetu, on po defaultu ima svoju funkciju, vrlo preciznu; definisanu i utemeljenu u praksi. Ne vidim ikakav logican razlog, niti kakvo racionalno objasnjenje da istu funkciju obavlja, sprovodi, objasnjava bilo koja druga institucija, dakako ni skola (osnovna, srednja...). U krajnjoj liniji ima i verskih skola namenjenih da se u njima uci (poducava) nekoj od veroispovesti. Postoje i fakulteti. Ako to nije dovoljno, onda se slobodno "samopitam" ne stoji li kakva druga namera iza moguceg projekta "veronauka u skolama", a koja nikako ne moze spadati u socijalan, kulturan, edukativan, najmanje duhovan diskurs. Sub lege libertas. |
Gost |
#582011-09-07 17:49Mada sam i sama učestvovala u radu nekih crkvenih horova u Beogradu (muzičar sam po obrazovanju) smatram da je nužno odvjanje crkve od države.Radeći u gimnaziji, videla sam loš uticaj na učenike.Veroučitelje verovali ili ne ne kontroliše direktor, već Patrijaršija.Posebno je opasan uticaj u oblasti reproduktivnih prava.O nacionalizmu znate. |
Gost |
#592011-09-07 17:51indoktrinacija mladih umova sa praznoverjem je zlostavljanje dece. |
Gost |
#602011-09-07 17:56O nužnosti odvajanja Države i Crkve u XXI veku? Zar je ikome potrebno objašnjenje! |
Gost |
#612011-09-07 18:02Dosta je vise sa trovanjem dece !!! Ko zeli da veruje u ciku sa bradom nek veruje, ali neka se kloni dece !!! |
Gost |
#622011-09-07 18:04Bila sam, ostala i ostaću nepokolebljiva ateistkinja! A i da nisam ateistkinja, ipak bih bila ubeđena da u sekularnoj državi u školama ne sme da postoji veronauka. Roditelji koji žele da njihova deca budu verski obrazovana, neka svoju decu na časove verskog obrazovanja vode u bogomolje (crkve, sinagoge, džamije) i/li neka iz ovog predmeta plaćaju privatne časove. Takođe sam za to da se u svim državnim i javnim ustanovama zabrani držanje / postojanje bilo kakvog verskog obeležja bilo koje religije i bilo koje konfesije i/li male verske zajednice ali sam za to da se već postojeća verska / religijska odmah uklone. |
Gost |
#632011-09-07 18:08Apsolutno podržavam ukidanje "veronauke". Crkva se PREVIŠE umešala i laganim koracima ulazi u sve državne institucije. Svaka firma, svaki grad, svaka institucija...ima svoju slavu! (!?) P.S. Bitno je da su oni decu učili na "veronauci" da se trebaju krstiti u GSP-u kad god prođu pored crkve i da latinicom pišu samo "Turci" (šta god mislili time). |
Gost |
#642011-09-07 18:14Uvođenjem veronauke samo se još više produbila razlika između učenika, jer se gleda na one koji izaberu građansko da nisu ili nedovoljno su Srbi i treba ih "podučiti". |
Gost |
#662011-09-07 18:25Potpuno je neprihvatljivo postojanje veronauke u skolama u jednoj (zvanicno) sekularnoj drzavi |
Gost |
#672011-09-07 18:36Vera je stvar tradicije, porodice i kucnog vaspitanja i kosi se sa ostalim naukama koje se izucavaju u skoli. Nisu svi religiozni, ne pripadaju istoj veri i nemaju isti stav prema tome. Na taj nacin se samo pravi zabuna kod dece, stvaraju se predrasude i pravi teren za diskriminaciju. |
Gost |
#682011-09-07 18:54Pa sad, aj' da budem malo ozbiljna.Ta veronauka...je l' tu deca uche samo o hrishcanskoj religiji? U ovoj drzavi postoje i budisti, verovali vi u to ili ne.Lichno poznajem dvojicu.Postoje ateisti.Postoje gnoseolozi.Postoje hrishcanske shizme koje da se ne baziraju na svetom pismu ne bi niko ni provalio da su hrishcanske.Uostalom, smatram da ultimativno verovanje u JEDNU prichu,moze ozbiljno da poremeti male dechije mozgove, ami to ne zelimo.Mi, koji smo potpisali ovu peticiju...A nije nas malo...i za kraj, da citiram nasheg tebru Boba Marlija:"You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time." |
Gost |
#692011-09-07 19:07naravno da vero 'nauci' nije mesto u skoli,ali bih umesto tog predmeta uvela neke druge duhovne, prakticne ili kreativne predmete koji bi zaista podsticali decu na razmisljanje. |
Gost |
#702011-09-07 19:28Popovi i veroucitelji sire mrznju medju ljudima i truju decu. 95% crkvenjaka se pretstavljaju kao glasnici od Boga a ustvari na delima, tj. u praksi su idejni podstrekaci nasilja, balagosiljaci ratnih zlocinaca, nacionalisti, pedofili. narodski receno sluze satani a ne Bogu. |
Gost |
#712011-09-07 19:32malo razuma :) volim ateiste... |
Gost |
#722011-09-07 19:33Decu treba pustiti da odrastu pa da se onda opredele da li ce biti verujuci ili ne.Nije dobro nametati nista,pa cak ni veru. |
Gost |
#732011-09-07 19:40Trebalo je davno da se krene u 'otvaranje očiju' najmaladjoj populaciji. Nadam se da nikad nije kasno. |
Gost |
#742011-09-07 19:45Školu i crkvu i školu i državu su razdvajali još oci moderne srpske države. Ako SPC reši da osnuje svoje škole po ugledu na katoličke - u njima je u redu da insistira na veronauci i obredima. U državnim ustanovama tome mesta nema! |
Gost |
#752011-09-07 19:53nemojte se moliti u nashim shkolama ni mi necemo misliti u vashim crkvama.... |
|
Светосавски проглас за спас Косова и Метохије: Не ултиматуму – не капитулацији!
Слобода за Андреjа Гњота!
Подршка иницијативи Покрета Срба Крајишника за Резолуцију осуди геноцида НДХ над Србима
NO to violation of Serbia - НЕ цепању Србије
PETICIJA ZA SKIDANJE JOVANE JEREMIC SA NACIONALNE FERKVENCIJE
ИЗЛАЗАК ИЗ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ!?
Подршка за одбрану Косова и Метохије - Приступите Покрету за одбрану Косова и Метохије
ПЕТИЦИЈА ЗА ДОНОШЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ГЕНОЦИДУ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ У НДХ У ПЕРИОДУ ОД 1941. ДО 1945. ГОДИНЕ
Molim da podržite ovu peticiju,jer to Beogradjani zaslužuju
Peticija za očuvanje tradicionalnog grba fudbalskog kluba Dečić
Da li želite nešto da promenite?
Promena se ne događa ako ćutite. Autor ove peticije se pokrenuo i preduzeo akciju. Hoćete li i vi uraditi isto? Započnite društveni pokret kreiranjem peticije.
Pokrenite sopstvenu peticijuDruge peticije koje bi vas mogle interesovati
Петиција за одлагање ступања на снагу наплате ,,Тарифе накнаде за давање на послугу оригинала и умножених примерака ауторских дела издатих у штампаној форми”
10115 Kreirano: 2024-10-20
Peticija da se smijeni ginekolog Vesna Đokvučić Keca
3923 Kreirano: 2021-10-23
PROTIV PARKINGA U VOJVOĐANSKOJ ULICI
744 Kreirano: 2024-11-09
PETICIJA ZA DOSTUPNOST KORIŠĆENJA JAVNE POVRŠINE SPOMEN-GROBLJE OSLOBODILACA BEOGRADA
404 Kreirano: 2024-10-28
Ostavite nam nasu "Jazzvu"
385 Kreirano: 2024-11-12
Peticija za uređenje školskog dvorišta OŠ "Ivan Gundulić"
370 Kreirano: 2024-10-22
Zabrana reklamiranja kockarnica - Podrška izmeni zakona
3505 Kreirano: 2024-07-11
Ukidanje odluke o prosečnoj ceni m2-osnovica za oporezivanje za 2025.godinu za Grad Sremska Mitrovica
183 Kreirano: 2024-10-30
ZAKUNI SE U ZAKON! Potpiši peticiju da neovlašćeno deljenje intimnih snimaka postane krivično delo
21860 Kreirano: 2024-03-07
Stanari za izgradnju novih parking mesta u ulicama Velizara Stankovića 1-4 i Vukasovićeva 84-88 i bližoj okolini
106 Kreirano: 2024-10-12
Srbija za neradnu nedelju
77 Kreirano: 2024-10-31
Peticija za novi park za pse na Starom gradu
73 Kreirano: 2024-10-24
ОПСТАНАК ДРЖАВНИХ АПОТЕКА
6000 Kreirano: 2024-06-21
Peticija za obnovu zgrade Sokolane
69 Kreirano: 2024-11-06
Peticija za human tretman i zaštitu pasa lutalica u Novoj Varoši
60 Kreirano: 2024-10-28
Zdravlje mladih ispred profita - Stop lakoj dostupnosti i promociji alkohola deci i mladima!
59 Kreirano: 2024-10-30
SENZORI ZA ŽIVOT DECE! DIJABETES REVOLUCIJA
15783 Kreirano: 2023-11-06
Петиција да се проф. др Кнежевић Душку укине притвор.
602 Kreirano: 2024-09-17
SRBIJA VOZ - jeftinije cene karata, ukidanje nakade i tačan red vožnje
62 Kreirano: 2024-10-12
Peticija za zabranu pušenja u restoranima, klubovima i kafićima
46 Kreirano: 2024-10-28