Peticija za ukidanje povlastica crnogorskim studentima

Srbija

#1976 Re: Prudon

2015-08-12 06:32

#1971: - Prudon 

NORMALNO I SASVIM PRIRODAN PRISTUP OVAKO VAZNOM PITANJU!  BORI SE DO KONACHNE POBEDE NASHE SRBIJE!

Gost

#1977 Re:

2015-08-12 06:32

#1956: Драгомир -  

Sta koga briga za njihov jezik.Ako dolaze u SRB da studiraju moraju da govore srpskim jezikom odnosno moraju da plate sestomesecni kurs srpskog jezika kao i svaki drugi stranac pa da dobiju sertifikat da su sposobni pratiti studij na srpskom, naravno ako pre toga plate punu cenu skolarine kao i svaki strani student iz bilo koje zemlje.A onda neka laju po beogradskim kaficima tipa "esi ga bachio .....itd".

Terazijski Srbin
Gost

#1978 Terazijski Crnogorci

2015-08-12 06:36

Crnogorci su hteli svoju drzavu pa eto im i univerzitet i studije i lecenje i zaposljavanje. Ako ce dolaziti  u Srbiju neka plate turisticku taksu, ekolosku taksu i porez na imovinu,osiguranje vozila i druge dazbine i prijave se MUP-u kao svi ostali stranci.Nasi turisti su tamo izlozeni svim ovim procedurama kao da smo iz katange.Inace redovno prekoracuju dozvoljeni boravak stranaca u Srbiji. Vozila sa njihovim tablicama su najbahatija u saobracaju i u parkiranju.Malo je poznato da postoji Uredba Vlade RS iz vremena Kostunice koja uredjuje prava Crnogoraca kao drzavljana Srbije samo ako podnesu zahtev za drzavljanstvo.Oni zahteve podnose ali izvode i uverenja o drzavljanstvu nikad ne podizu. To je zbog toga sto Crna Gora ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo pa su tim trikom ubili dve muve.Imaju prava kao Srbi u Srbiji  a privilegije kao strancii. Treba ih konacno u svemu pa i u konzularnim uslugama koje im Srbija preko svoje diplomatske mreze besplatno pruza u inostranstvu spustiti na zemlju i usmeriti na Pristinu koju vole vise od Beograda...Tamo neka studiraju i neka se lece, bave biznisom i kriminalom te  zive kako zele.

Gost

2015-08-12 06:46

Samo cu prokomentarisati da sestra, koja zivi u Podgorici, tretira se kao strani dezavljanin, jer ima srpsko drzavljanstvo i placa kao i svi ostali strani studenti godinu na fakultetu i ne moze na budzet njihov da upadne.

Gost

2015-08-12 06:50

Ovo je trebalo i ranije pokrenuti i u potpunosti se slažem. Oni su druga država, to su tražili i to je to...

Gost

2015-08-12 06:52

Kada Srbi budu imali bilo kakve povlastice u Cenoj Gori, slazem se da im vratimo istom merom. Ovako, od kad znam za sebe sa Crnom Gorom je vazila parola: Ko tebe kamenom, ti njega hlebom. Krajnje je vreme da se sve to promeni. Oni su u boljoj poziciji u Srbiji od Srba. I na fakultetima i na svim ostalim poljima. Zna li neko uspesnog Srbina u CG? Da je direktor neke firme? Ja za to nisam cula. A nas su pojahali pa ne silaze....
Srbija

#1982 Re:

2015-08-12 06:55

#1904: BG -  

BRAVO I TVOJOM IZJAVOM SI POKAZAO PRAVU DINARSKU KULTURU! BOLJE BI BILO DA SI SE AKTIVIRAO U NEKOJ ORGANIZACIJI KOJA AFIRMISHE CRNOGORSKU NACIONALNU MANJINU U SRBIJI... :) :) :)

Gost

2015-08-12 06:59

Zato što je poštena!
Vreme je da mislimo na svoju decu! Vaspitavani smo kao Jugosloveni i jedino se tako i ponašamo još uvek. Sve bivše republike su tražile svoju državu i dobili je, odvojili su se svojom voljom nismo ih mi oterali iz Juge,Neka sada našu ostave na miru i neka naša deca budu svoji na svome. Žao mi je što je tako ali to je zaista pošteno.

Gost

2015-08-12 06:59

Zato što se ja u Crnoj Gori osećam kao strani državljanin, a tako me i tretiraju.

Gost

2015-08-12 07:00

Jednostavno, ako su se odvojili i druga su drzava, zasto bismo mi placali njihove troskove jer niti su oni nasi drzavljani niti mi imamo ogromne finansije pa da mozemo da ih izdrzavamo, da ne pominjem masu dece iz Srbije koja ne mogu da upadnu na budzet i odustaju od visokog obrazovanja jer mesta zauzimaju ti strani studenti, pa onda ta nasa osiromasena ali prepametna deca ne mogu da dodju do izrazaja i pokazu i razviju svoj intelektualni kapacitet zbog takvih stranih studenata koji ima zauzimaju mesto, i to u rodjenoj drzavi! Da imaju obraza i sramote, da im je makar malo stalo do nas, ti strani studenti bi sami trebali da kazu da to sto se radi nije u redu i da sami donesu odluku da svoje studije placaju iz sopstvenog dzepa. Ostavio bih mozda mogucnost za neko prelazno ili privremeno resenje u smislu da se na budzet upisuju prvo deca odavde tj. da ona imaju prednost a ako ostane mesta budzetu onda da ih popune strani studenti.

Gost

2015-08-12 07:00

Isti aršin za sve,kako smo mi tretirani kao stranci u CG tako treba tretirati njih u Srbiji.

Gost

2015-08-12 07:02

Zato!!!!!!

Gost

2015-08-12 07:03

Zato što oni imaju veća prava od nas srba. Zato što silom, pretnjama, bukom, plemenskim vezama i "obrazom" potiskuju našu decu čiji roditelji plaćaju poreze u Srbiji. Svojom prodornošću koja se graniči sa bezobraznošću preko svojih rođaka na rukovodećim mestima (često bez znanja i stručnosti) zauzimaju radna mesta našoj deci koja su stručna i zbog čega napuštaju zemlju ili se demorališu od nepravde.

Gost

2015-08-12 07:04

Treba li komentar uopšte. Imam dva studenta. Možda nisu za budžet svake godine ali znam decu koja jesu, a ne mogu jer su odma ispod takozvane crte ili stranaca, svejedno. Dovoljan razlog, zar ne?

Gost

2015-08-12 07:05

zato sto dolaze iz drugih drzava i studiraju djabe a mi srbi nemamo gde jer sve popune stranci
Srbija

#1991 Re:

2015-08-12 07:06

#1905: -  

NAJVECI PROBLEM JE STO JE SRBIJA OKUPIRANA OD 1945 DO DANAS!!! ETO NEKAKO SE SLUCAJNO DOGODILO DA NEKAKVI DINARSKO CRNOGORSKI LOBIJI I KLANOVI VEC DECENIJAMA VEDRE I OBLACE SRBIJOM KAO PRAVI OKUPATORI! TO SE MORA RESITI JEDNOM ZA SVAGDA A OBICNI LJUDI PRIPADNICI CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE U SRBIJI MORAJU DA IMAJU SVA PRAVA KOJE PRIPADAJU MANJINAMA!!! 

Gost

2015-08-12 07:08

Smatram da svi crnogorski studenti (kao i ostali građani Crne Gore) treba da plaćaju i boravišnu taksu, a ne samo školarinu.
Srbija

#1993 Re:

2015-08-12 07:14

#1978: -  

ODLICHAN KOMENTAR!!! KADA VIDIM DA IMA OVAKVIH EKSPERATA ZA DINARSKO CRNOGORSKA PITANJA, ONDA MOGU MIRNO DA PREDAHNEM SA NADOM DA CE OVAKO DOBRIH IDEJA I KOMENTAR BITI SVE VISE OD NASIH PAMETNIH I HRABRIH SRBA!!!!!!

Gost

2015-08-12 07:20

Napokon da malo vise ljudi raspravlja o ovome. Ja sam mislio da su retki ljudi koje boli ovo. Kao studenti ja i moji drugari iz srednje nismo mogli ni dom ni budzet. Ja nekako na čudan način bio ispod crte za budžet, a drugari su bili na budžetu, ali nisu mogli da dobiju dom. Dok su crnogorci uzimali sobe u domu iako nisu imali prava na njih pa ih preprodavali. U studentskim organima i sluzbama samo crnogorci. O ostalim muljazama i trgovinama po domovima ne zelim ni da pricam. Znali smo gomilu njih koji su sedeli po studentskim dopmovima do trideset i kusur godina. Upravo radi dobrih odnosa sa crnogorcima oni treba da studiraju u svojoj drzavi ili da placaju ovde kao strani. Čist račun duga ljubav. Ovako se samo pravi netrpeljivost.

Gost

2015-08-12 07:22

ne zelim da strani drzavljani imaju ista prava kao i gradjani ove zemlje.

Gost

2015-08-12 07:26

Moja deca su svoje studije u Srbiji platila. I suprugu i meni je, putem poreza, naplaceno za njihovo studiranje, sto znaci da smo, fakticki, finansirali studije stranaca.Pri svemu tome, nasa deca nisu niti ce, otisla da rade van granice, dok se strani studenti nakon stecenih diploma vracaju u svoju zemlju.Koliko je sve to apsurdno, zakljucite sami. Sto se tice studenata drzavljana CG, stvar je jasna: u Srpskoj vladi i skupstini ima vise Crnogoraca no Srba. A tu se donose zakoni.

Gost

2015-08-12 07:28

Zato sto deca iz Srbije ne mogu da se skoluju i zaposle od Crnogoraca pa gospoda sa Cetinja nek odluce sta su.......
Poznajem licno ljude koji sede po skolama i fakultetima,veliki Crnogorci koji smatraju da su Srbi niza vrsta i da Srbi nisu sposobni za vodeca mesta nego tamo neki Crnogorci mogu da sefuju i prosvecuju narod u Srbiji....U Crnoj Gori je sve lepse i uredjenije pa izvolte gospodo tamo odakle ste i dosli...
Zamislite profesora koji u sred Beograda govori ...cus i bogu mi.... od kojih si.....a da jadan.....e to moze na Cetinje.....

Gost

2015-08-12 07:31

Bravo! Prava i pametna ideja. Mnogi u Srbiji ne znaju i ne mogu da veruju da su crnogorski studenti izjednačeni sa srpskim.
Još pre 30-tak godina, kada sam ja studirao 90% crnogorskih studenata je donosilo potvrde iz svojih opština da su im prihodi po članu domaćinstva "0" dinara i tako pre svih dobijali mesta u studentskim domovima ispred kojih su posle parkirali svoja "moćna auta".
Predlažem da se obavezno zatraži i odgovornost svih onih koji su dozvolili ili nisu ukinuli ovakvo pravo crnogorskim studentima.
Bojan iz Beograda
Srbija

#1999 Re:

2015-08-12 07:39

#1906: -  

DECKO, NE POSTOJE VELIKI ILI MALI, CISTI ILI POLUTANI... JEDNOSTAVNO POSTOJE SRBI I JESI SRBIN ILI NISI!!! INACE VAS IZ CACKA SVOJATAJU DA STE PRIPADNICI NJIHOVOVIH DINARSKIH PLEMENA KOJA SU OVDE KOLONIZOVANA?! VAZNO JE DA POSTANETE DOBRI LJUDI I TEK TADA CETE I BITI ODLICNI SRBI!! IPAK CE STRANI DRZAVLJANI MORATI DA PLACAJU PUNU KOMERCIJALNU CENU ZA STUDIRANJE U SRBIJI, ISTO KAO STO I SRPSKI DRZAVLJANI SVE PLACAJU U INOSTRANSTVU!!! DA LI SRPSKI STUDENTI MOGU DA  LETUJU U HOTELU SPLENDID BUDVA BESPLATNO??? NARAVNO DA NE!!! ISTO TAKO JE NA BALKANU NAJELITNUJI BEOGRADSKI UNIVERZITET A SVE MORA OD NECEGA DA SE PLATI. SRBIJA CE U BUDUCNOSTI VODITI RACUNA ISKLJUCIVO O SVOJIM DRZAVLJANIMA KOJI TREBA BESPLATNO DA STUDIRAJU! STRANCIMA AKO NE ODGOVARA CENA STUDIJA U BEOGRADU, MOGU DA SIROM SVETA PRONADJU POVOLJNIJE UNIVERZITETE! 

Gost

2015-08-12 07:48

Dokle vise da nas svi jasu, dosta je bilo!!!