Apel za preduzimanje mera za sprečavanje koruptivnog publikovanja

Quoted post

GOST
Gost

#27 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Za gosta 13 i post "Par pitanja.."

2013-10-04 17:12

#24: Dr. Mickey Mouse - Re: Re: Re: Re: Re: Za gosta 13 i post "Par pitanja.."

Promašena poenta. O čemu ti pišeš? Pa valjda je normalno da postoje standardi za mnoge stvari pa i za fakultete i univerzitete. Zašto bi vrhunski svetski fakulteti dozvoljavali prosečne rezultate, prosečne časopise, časopise koji nisu iz njihove naučne oblasti ili necitirane radove? Naravno, i kod njih ima problema, ali to nije poenta ove inicijative.

Ovde se ne piše o njima nego o sistemu u Srbiji i predatorskim časopisima, i to pre svega tri pomenuta. Mi nismo toliko razvijeni pa nam i standardi nisu visoki. Na primer, potreban ti je 1 SCI rad da doktoriraš, 5 SCI radova da budeš mentor doktorantima, čini mi se 2 SCI rada u skorije vreme za prelazak u naredno zvanje i sve to nije limitirano rangom SCI časopisa što olakšava napredovanje. Ali i takav standard je nekome previsok pa se formiraju predatorski klusteri koji naplaćuju za objavljivanje svega i svačega i to se u dosta slučajeva finansira od strane države. E to gospodo nije u redu. Ova anketa se ne bavi tužnom pričom o teškom naučnom radu u EU ili SAD.

Odgovori

Crna krava

#29 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Za gosta 13 i post "Par pitanja.."

2013-10-04 17:39:31

#27: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Za gosta 13 i post "Par pitanja.."

Pa naravno da treba da postoje standardi i okviri i norme. Ali porblem je sto smo mi kao i sve do sada sto smo radili i ovo izopacili. Naucnici bi trebalo da su otvorenog duha i da im samo njihov moral bude vodilja a ne neki "petogodisnji plan". Problem je, opet ponavljam, da smo mi kao drustvo PROPALI NACISTO a nemamo i nikakvih moralnih normi. Kod nas na fakultetu su kriterijumi za doktoriranji i izbore u zvanja mozda i najstroziji na celom Beogradskom pasaluku ali i dalje ih to ne sprecava da biraju koga i kako oni hoce i da i dalje razvijaju depotizam do savrsenstva. Ne trabaju nama kriterijumi da bi ih upropastili i obesmislili nama treba da pocnemo da ozdravljamo moralno ako je to moguce