Peticija za ukidanje povlastica crnogorskim studentima

Gost

/ #283

2015-08-10 09:47

Moj sin studira u inostranstvu i ima status stranog državljanina-studenta, svake godine obnavlja studentsku vizu, snosi troškove školovanja prema zakonima te države i logično je da nema povlastice kakve imaju njihovi domaći studenti. Crnogorci su u Srbiji strani državljani, a građani Srbije plaćaju troškove njihovih školovanja. To što razne dosadašnje pa i aktuelna vlast ove države ne rešavaju ovaj problem, ne znači da ga mi, kao građani, ne vidimo.

Ali, posle potpisivanja sam obratila pažnju na nešto što se vazda provlači kod nas i ovakvih peticija i pokreta. Tačka 2:

"Treba smatrati domacim studentima jedino one ciji roditelji placaju porez na teritoriji Srbije i zavrsili su srednju skolu u Srbiji ili su pohadjali nastavu na srpskom jeziku (kao sto je slucaj sa Republikom Srpskom)."

Republika Srpska je zasebna država. Zar nisu u tom slučaju studenti te države u Srbiji takođe strani državljani? I zašto bi se domaćim studentima smatrali svi oni koji su završili srednju školu na srpskom jeziku? Kakve to veze ima? Ako neko ima nemačko državljanstvo, samo nemačko, a završio je školu na srpskom jeziku (nije bitno iz kojih razloga, htelo im se), zar je onda ta osoba domaći student? 

U ovoj peticiji bi valjda trebalo da se radi o nerealnom i nepravednom izdvajanju sredstava iz budžeta Republike Srbije. Ponovo mešamo babe i žabe?