Otvoreno pismo ministru nauke
Quoted post
Maša |
#302 Re: Re: Re: Inicijativa "Ignjatovic-Nikoliš"2012-11-01 15:37#298: Ljubinko Ignjatovic - Re: Re: Inicijativa "Ignjatovic-Nikoliš" Poštovani gospodine Ljubinko, sami stre primetili da je u pitanju nešto što je protivzakonito, i da je tako nešto "nametnuto". Termin "nametnuti" u pravnoj državi ne postoji, on je protivpravan, i znači kriminalno ponašanje. Ako je državni organ nametnuo protivzakonitu stvar, trebalo je (a i sada nije kasno) da se obratite svim mogućim instancama pravne države, u cilju zaštite pravnog poretka, i zaštite prava iz rada i po osnovu rada. Sami primećujete da se nauka izdvojila iz drugih oblasti javnih službi, a to sigurno nije slučajno.Jak profesorski (trgovački) lobi, u poluprivatnoj državi, kakva je naša bila (a valjda neće takva i da ostane)rešio je da se dokopa institutskih jasala, pod firmom "naučnog rada". Da bi se to postiglo, morali su instituti da se liše svojstva ustanova, institucija, podvedene pod zakon, koje bi bile jedino jezgro za obavljanje poslova od važnosti za društvo. Trebalo je sve razvodniti i pretvoriti u "specijalizovane usluge" da bi se moglo finansirati sve i svašta, u ogromnim količinama (zavisno od apetita). Svako se tu može udomiti, pod uslovom da poznaje rukovodioca projekta. O jadu i bedi ovakvog shvatanja "nauke" nije ni potrebno govoriti, a ni komentarisati nešto što i nije za komentar. Kao kada se u pravu ne dokazuju opštepoznate činjenice. Toliko je sve ovo sa naukom providno. Sve ove "tlapnje", što bi rekli Hrvati, ne služe na čast običnoj, zdravorazumskoj inteligenciji. Nauka "na kilo" nikada nije i neće postojati. Ali, kod nas se najbolje vidi ono: "budalama ne možete ništa, jer one su tako inventivne". |
Odgovori
Posmatrač |
#303 Moraću još da vežbam objašnjavanje...2012-11-01 16:21:01Pa dobro, zar je jedini zaključak koji Vam se nameće da se zalažem neograničeno i nesankcionisano dopisivanje koautora? O tome u mom prethodnom javljanju nisam ni govorio, osim kad sam navodio "začuđujuće veliki broj potpisanih na radu" kao marifetluk toliko zastupljen u "onim" naukama... Ako je Vaše insistiranje na magičnom "1/N" zapravo provokacija da kažem o kojim se to naukama radi, trud Vam je uzaludan...
Do sada sam, uglavnom, publikovao radove u kojima sam prvi ili jedini autor, osim u slučajevima kada su to delovi disertacije čiji sam bio mentor i koji su morali da budu prilagođeni strogim standardima objavljivanja koji važe u ozbiljnim časopisima moje struke/nauke. I uvek sam ubeđivao kandidate da oni moraju da budu prvopotpisani, jer je to njihova tema i realizacija, a moja samo asistencija i korekcija. Pošteno?
Kao neko sa takvim pristupom, predložio sam i "ekskluzivno" autorstvo kandidata (doktoranta) na tzv. "kvalifikacionim" člancima. Izvinite, ali za mene je frustrirajuće da se ovde trudimo da pronađemo strategiju, a vi insistirate na magičnoj taktičkoj formuli "1/N", po sistemu "mi ovde priočamo o etici, a on duva u diple...".
Ne može ni jedna aritmetika da spreči muvatore da muvaju. Uvedite "1/N", a vešti šarlatani će smisliti "caku". I šta onda? Predložićete neku više sofisticiranu formulu? Na primer 1/N! ili 1/sqr(N)...?
Neki predlozi (sa kojim sam sklon da se složim) su imali za cilj da se na radu "ograniči" broj autora koji će se bodovati u punom iznosu i to na sledeći način: najviše tri autora na teorijskom radu, najviše pet na eksperimentalnom i najviše sedam na radu koji je nastao kao rezultat tzv. "terenskih" istraživana...
#301: Loša praksa - Re: Re: Mali rezime... Zbog te loše prakse sam i predložio RAZDVAJANJE oblasti... Iako smo na ovim prostorima skloni da zavirujemo u "... tuđ tanjir, novčanik i krevet..." morali bismo da dopustimo da svako bira svoju sudbinu evaluacije i rangiranja i da jedne oblasti ne budu taoci slabih etičkih performansi u drugim oblastima. I to RAZDVAJANJE je nešto što naglašavam, sve ostalo je samo puka taktika. Ili da pojednostavim: vi tamo radite šta god hoćete, ali nas ne mešajte u tu rabotu! Tehnička ili taktička pitanja neka svaka oblast uredi prema sopstvenim prioritetima. Verujte mi da mi uopšte neće smetati ako u nauci XXX bude radova u časopisu ranga M21 sa dvocifrenim brojem autora, pod uslovom da na osnovu tog cirkusa ne ostvare bilo kakav materijalni dobitak. E to je druga ključna stvar: zna se kako se zarađuju pare - sigurno ne ako imate samo mnogo M21. |
Lj. I. |
#309 Re: Re: Re: Re: Inicijativa "Ignjatovic-Nikoliš"2012-11-01 22:33:00#302: Maša - Re: Re: Re: Inicijativa "Ignjatovic-Nikoliš" Postovana Maša, da ste samo kliknuli na link koji vodi na sajt inicijative IN mogli ste se uveriti da smo se prvo obratili ministarstvu gde su nam rekli da nema pravnog osnova za kategorizaciju (postoji dokument), ombudsmanu, ustavnom sudu (oglasio se nenadležnim), ministarstvu rada ... Jedina istina je da u naučnoj populaciji ne postoji neautistična kriticna masa da bilo sta pomeri sa mrtve tačke. Bubotka s leva - ćute, bubotka s desna - ćute, šut u glavu - tajac. Rečju, idealna populacija za autoritarno iživljavanje svake vrste. |
Светосавски проглас за спас Косова и Метохије: Не ултиматуму – не капитулацији!
NO to violation of Serbia - НЕ цепању Србије
Peticija za otkazivanje koncerta Jelene Karleuše za doček Nove godine u Kragujevcu
Слобода за Андреjа Гњота!
PETICIJA ZA SKIDANJE JOVANE JEREMIC SA NACIONALNE FERKVENCIJE
ИЗЛАЗАК ИЗ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ!?
Подршка за одбрану Косова и Метохије - Приступите Покрету за одбрану Косова и Метохије
ПЕТИЦИЈА ЗА ДОНОШЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ГЕНОЦИДУ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ У НДХ У ПЕРИОДУ ОД 1941. ДО 1945. ГОДИНЕ
Peticija za očuvanje tradicionalnog grba fudbalskog kluba Dečić
ПОЗИВ ПАТРИЈАРХУ И САБОРУ: ОЧУВАЈМО ВЕРУ!
Da li želite nešto da promenite?
Promena se ne događa ako ćutite. Autor ove peticije se pokrenuo i preduzeo akciju. Hoćete li i vi uraditi isto? Započnite društveni pokret kreiranjem peticije.
Pokrenite sopstvenu peticijuDruge peticije koje bi vas mogle interesovati
Znanje i moral na prvom mestu. Podrška profesoru Vladimiru Dugaliću.
2790 Kreirano: 2024-12-26
Smeniti glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije RTV
2418 Kreirano: 2024-12-24
Peticija za smenu Zane Dolićanin sa mesta rektorke Državnog univerziteta u Novom Pazaru
2089 Kreirano: 2024-12-24
Peticija za otkazivanje koncerta Jelene Karleuše za doček Nove godine u Kragujevcu
15211 Kreirano: 2024-11-26
Smena direktora Jovine gimnazije
1262 Kreirano: 2024-12-02
Roditelji protiv ZDRAVITAS-a
7245 Kreirano: 2024-11-18
Иницијатива грађана да Прокупље добије професионално позориште
2260 Kreirano: 2024-12-05
Dodela Februarske nagrade Novog Sada studentima i srednjoškolcima
498 Kreirano: 2024-12-24
ПОЗИВ ПАТРИЈАРХУ И САБОРУ: ОЧУВАЈМО ВЕРУ!
452 Kreirano: 2024-12-25
Постављање Ненада Лалатовића за новог тренера ФК Партизан
429 Kreirano: 2024-12-25
Подршка професорима и наставницима у Сокобањи
409 Kreirano: 2024-12-24
PODRŠKA STUDENTIMA - RADNICI RTS-A
234 Kreirano: 2024-12-20
Okazati nastup Jelene Karleuše u Boru
1748 Kreirano: 2024-12-14
Peticija za smenu rektora Univerziteta u Novom Sadu
2752 Kreirano: 2024-12-13
VRATIMO AUTOBUSKA STAJALIŠTA PUTNICIMA
787 Kreirano: 2024-12-09
APEL ZA IZGLASAVANJE O ODRŹAVANJU JANUARA NA PRAVNOM FAKULTETU PREKO ESTUDENT
103 Kreirano: 2024-12-23
**Peticija za Besplatno Pravo na Ortopedska Pomagala za Decu sa deformitetima stopala
774 Kreirano: 2023-11-14
Zdravstveni radnici - podrška studentima i poziv zdravstvenim sindikatima na štrajk
1271 Kreirano: 2024-12-18
Podrška studentima i zaposlenima Visoke poslovne škole u Novom Sadu
3822 Kreirano: 2024-12-12
Ne podržavam reprezentativne sindikate u prosveti!
74 Kreirano: 2024-12-27