Otvoreno pismo ministru nauke

Posmatrač

/ #134 Nije žalosno nego providno...

2012-10-28 10:06

Odgovor na #133...

Niste dobro analizirali ono što sam napisao: protiv sam FORMALNIH kriterijuma (rad na SCI listi je jedan od tih) kao primarnih, a autori peticije (i većina potpisnika, verovatno) samo za nekakvo "unapređenje" formalnih kriterijuma, uglavnom primenom represivnih mera (skidanje nekih časopisa sa liste). U pitanju je, dakle, konceptualna razlika.

Postoji i etička razlika u motivu. U tom smislu, naglašavam da autore peticije čak ni ne poznajem, ali toliko dugo radim svoj posao, da mi je dobro poznata vrsta koja u Srbiji uglavnom zauzima vodeća mesta u ministarstvima, radnim grupama, matičnim odborima, recenzentskim komisijama... Ova peticija je više promocija, referenca ili performans takvih (autora i potpisnika), nego ozbiljna namera da se stvari POPRAVE, a ne samo promene.

Da rezimiram: potpuno je legitimno ne učestvovati u nečemu što je samo nominalno prihvatljivo, ako je inicijalni motiv etički neprihvatljiv. Kad namera bude iskrena i ozbiljna, sugerisaću potpisivanje... Do tada ću da se bavim samo svojim poslom.