Peticija za donosenje zakona o zastiti prava pacijenata
Tema diskusije je automatski pokrenuta na peticiji Peticija za donosenje zakona o zastiti prava pacijenata
Gost |
#262012-02-18 15:39Svaki covek zeli da se oseca i u bolesti kao u zdravlju sigurno,dostojanstveno,da mu se ispostuju u lecenju duh,dusa i telo.Pacijent nije objekat za manipulaciju vec kompletna licnost koju treba ispostovati i prilagoditi mu potrebno lecenje .<3 |
vuk markovic Autor peticije |
#27 Re:2012-02-18 16:09Kada se nalazimo u ulozi pacijenta, nikome ne treba da se lekar ponasa kao bog vec kao covek i da vas saslusa i razume kao osobu. To je danas retko, i zbog samog pravilnika za lekare, ali i zbog lekara koji su osetili da to mogu. Zato ajde da promenimo stvari i da se izjednacimo sa lekarima po pravima. Mi cim malo nesto kazemo, skace lekarsk komora da nam drzi predavanja kako su pacijenti krivi, pa dokle vise? |
Gost |
#282012-02-18 17:53Potrebno je ovom narodu kao elementarno pravo,pravo na lečenje. Negde smo zaboravili etiku i ustav.Gde nam je pravo? |
Gost |
#292012-02-18 17:55Sve je ogrezlo u korupciju pa i zdravstvo.Zdravstvo ima i ljudsku obavezu,bave se tuđim životima a s tim nema šale (a ni korupcije)! |
Gost |
#302012-02-19 00:32ja sam ZA, iako sam se do sada uglavnom susretala sa dobrim i predusretljivim lekarima jos pamtim jednu lekarku sa hitnog prijema koju sam probudila tokom nocnog dezurstva i koja samo sto me nije izbacila napolje sto sam se usudila biti lose nocu kad je ona dezurna... a ja se njoj jos izvinila sto su je zbog mene probudili a ona meni odgovori nesto u fazonu sad je vec gotovo, vec ste me probudili! Tuzno je sto takvi primeri bacaju ruzno svetlo i na sve one druge, sjajne i profesionalne lekare... |
Pacijent |
#322012-02-19 07:57Kada su brojni pacijenti kritikovali ponašanje mnogih doktora u Subotičkoj bolnici,koja je prošle godine od strane Ministarstva zdravlja proglašena za jednu od tri najboljih u Srbiji,komentar jednog doktora iz Opšte bolnice Subotica na sajtu www.subotica.com/pištaljka/ponašanje doktora u Subotičkoj bolnici je bio sledeći: dejan1 (pre 29 dana i 7 sati) Eto ljudi,da sve bude jasno: Ja radim u bolnici,i smatram,da vi svi mislita da je nama lako.To uopšte nije tako!Ja lično imam dnevno 45 pacijenta.45 puta dobar dan,45 puta doviđenja.Dodajmo još otprilike 100 judi,kolege,i osoblje kome isto to kažem.Ponekad me već to smori,a ne ostalo.Svaki dan radim prebrzo,jer da bi polako radio,trebalo bi da imam max.20 pacijenta,što znači da 110% više opdradim nego što bi trebalo.Radim starim aparatima,što imaju oko 30 godina,i često se kvare.Vi,građani kad dođete kod nas,svi mislite da ste VI jedini,ko ima neki problem u životu,i uopšte ne pogledate oko sebe i ne vidite da ima još 300 ljudi,koji čekaju na isti pregled,ili kod iste doktorice.Da bi svima bilo dobro,trebalo bi da radim 24 sata,i još uvek bi imao gužvu.Isto tako svaki moj kolega.I na kraju,plata mi je 100000 dinara,što je jako malo,kad pogledam da sam učio 9 godina posle srednje škole,i plaćao godišnji 1500 evra za istu,pa vi računajte.Svi se žalite kad vam se nešto ne sviđa,ALI KAD VAMA ILI VAŠIM VOLJENIMA SPASIMO ŽIVOT,TO JE OK jeli???E zar vam nije sramota!!!Jo,i još sam teo da vam kažem,da je medicinski fakultet otvoren za svakog,pa svi vi pametnjakovići možete postati doktori i doktorice.Naravno ne može svako,samo onaj ko ima nešto u glavi.I mislim da za sve to,malo je 100000.Hvala dejan1 (pre 26 dana i 9 sati) No comment...Možda se vidimo u bolnici,kada dođete na pregled.Ipak sam JA ko će vama trebati,a ne obrnuto!!!pozdrav Ovaj nazovi doktor i dalje bez ikakvih posledica i sankcija radi u gore navedenoj Bolnici i "čeka" pacijente |
vuk markovic Autor peticije |
#33 Re:2012-02-19 11:59#32: PacijeOvaj komentar objasnjava jedan od velikih razloga zasto je potrban zakon o zastiti prava pacijenata |
Zemunka |
#34 Re: Re:2012-02-19 13:28U pravu ste, ali ne samo sto se tice lekara nego vecine medicinskih radnika u Srbiji. Ja sam iz iste struke! i ponosim se svojim pozivom! Znam da ce mnogi reci da mi je lako da imam takav stav jer ne zivim u Srbiji. I u pravu su! Ali, ne radi se o meni nego o zdravstvu, zdravstvenim radnicima i pacijentima u Srbiji! Korupcija u zdravstvu se "razvila" dok nam je opsti razvoj zemlje "stagnirao" u zadnjih par decenija. No, taj deo istorije se ne moze vratiti niti promeniti! Ali se moze nesto uraditi za buducnost! Jednom se mora poceti! Zasto da to ne bude danas i sa ovom i slicnim peticijama!? Zdravstveni radnici moraju promeniti pre svega stav prema svom pozivu:NE DOLAZE PACIJENTI U BOLNICU ZBOG NAS NEGO SMO MI TU ZBOG NJIH!!! Jesu teska vremena, drzava nema para, aparati zastareli, zgrade zdravstvenih ustanova u ocajnom stanju itd. No nije samo materijalna strana koja cini jednu zdravstvenu ustanovu dobrom. Radnici koji rade u toj ustanovi, njihovo znanje i ponasanje mogu doprineti dobrom ishodu lecenja i preko 60%! Moja strina je posle 4 nedelje intenzivne izasla sa DEKUBITUSIMA (otvorenim ranama od lezanja) od glave do pete! Ne mora se biti zdravstveni radnik da se zna da do dekubita NE SME DA DODJE uopste! jer je to "prvi simptom" izuzetno lose nege bolesnika. Osim toga, u slucaju dekubita nisu u pitanju ni moderni aparati, ni skupi lekovi nego OSNOVE NEGE BOLESNIKA: okretanje, masiranje, pranje, susenje i nega koze! PACIJENTI IMAJU PRAVA A MEDICINSKI RADNICI OBAVEZU!!! |
Gost |
#352012-02-19 14:04Ova peticija mnogo znaci,ja znam po sebe jer mi je upravo pravo pacijenata pomoglo i klub Zdravlje,Zorica Markovic sa njenim sinom. Svi pacijenti treba da znaju svoja prava a i obaveze i tako ce mnogo pomoci sami sebi a i drugima. Ja molim sve prijatelje da potpisu ovu peticiju. Zana |
Gost |
#362012-02-19 16:05Toliko nezaposlenih,tako malo prava.Napokon neko da se oglasi i zatraži slobodu za nas obespravljene. |
Gost |
#392012-02-20 13:04Naprosto nam treba da imamo zdrsvstvenu zastitu prema nasim mogucnostima u skladfu sa najvisim standardima. |
Gost |
#402012-02-20 16:31Gradjanska inicijativa,kao ova,vrlo je efikasan nacin da se cuvaju i izgradjuju institucije demokratskog drusta. Jer ako imamo Zakon o zastiti potrosaca,mora da postoji i Zakon o zastiti prava pacijenata. |
Gost |
#41 Re: Doktor iz Subotice je nepismen,valjda se pismenost i etika ne uce na Medicinskom fakultetu2012-02-20 16:37 |
Gost |
#422012-02-21 00:07Peticija je sjajna, nesto najbolje sto stize iz Udruzenja novinara. Bravo. Cestitam. Imate punu podrsku do mene u mojoj TV emsiji POD SJAJEM ZVEZDA koju emituje 37 TV Srbije, satelita i interneta. Javote mi se i organizujemo gostovanje. Srdacan pozdarv Drasko Acimovic Kontakt: 069/ 12 92 157 063/ 3o5 366 |
Drale |
#432012-02-21 00:08Imate punu podrsku u mojoj TV emisiji. Cujemo se drasko Acimovic |
Iskra |
#472012-02-21 09:10Hitno treba zaštititi građane od obesne zdrastvene mafije,sa ovim se dosta zakasnilo ,bili bi spašeni nečiji životi da je ranije,ŽIVOT je samo jedan ,on nema reprizu i najvredniji je od svakog bogatstva ovoga svete. |
арло |
#482012-02-21 10:56Добра замисао, видећемо какав ће бити резултат. |
LOTA |
#492012-02-21 12:14Svi građani treba da imaju ista prava ,zdrastvene knjižice treba da imaju svi i da budu overene, nije kriv pošteni građanin Srbije što mu lopov - kriminalac ne uplati doprinos ,odgovornost snosi poreska uprava , PIO fond i DRŽAVA-Vlada što dozvoljava takvu diskriminaciju svojih građana,mnogo građana je zbog bahatosti nerada javašluka umrlo jer nisu imali para da odu kod privatnog lekara pošto im zdrastvena knjižica nije bila overena ,ja sam jedna od mnogih građana koja nisam imala 6 meseci overenu zdrastvenu knjižicu iz razloga što vlasnik-kriminalac nije hteo da uplati doprinose i ako je bilo para,namera mu je bila da na takav način primora radnike da daju otkaze i odlaze iz firme što su mnogi i činili , takva diskriminacija i maltretiranje građana nema nigde u svetu. Podržavam peticiju,treba mnogo zaštite i prava za obespravljene građane Srbije. |
Gost |
#50 Re 482012-02-21 12:41Svako piše oni pismom koji mu najviše leži ili odgovara.Ovde nije suština u ovakvom načinu razmišljanja i bilo kakvim podelama (na osnovu pisma ili....) koje su nas sve i dovele do ovakvog sistema u svim segmentima društva,čije su posledice katastrofalne za sve gradjane Srbije koji su na ivici egzistencijalnog minimuma dok se pojedinci abnormalno bogate,upravo zbog podela po bilo kom osnovu nejedinstva i nesolidarnosti gradjana.Suština je u zajedničkom cilju a to je donošenje zakona o zaštiti prava pacijenata u Srbiji koji je u interesu svih gradjana ove zemlje bez obzira na versku,nacionalnu,polnu,konfesionalnu.....pripadnost ali je i u interesu svih onih zdravstvenih radnika koji nisu smetnuli sa uma tekst Hipokratove zakletve,koji poštuju medicinsku etiku i koji svoj posao rade stručno,pošteno i savesno.Potrebno je ustanoviti pravila ponašanja da se zna šta su čija prava odnosno obaveze kako pacijenata tako i medicinskih radnika da se ne bi stvarao još veći haos u kojem profitiraju samo mešetari medicinske struke na štetu pacijenata i mnogih svojih kolega koji zbog prevaljivanja odgovornosti stradaju.Sve napred navedeno je normalno za sve zemlje EU kojoj i mi težimo i opšti je princip ponašanja i delovanja demokratskog i civilizovanog društva čiji deo želimo da budemo.Svako ko se protivi potpisivanju peticije,ne potpiše je ili je na bilo koji način opstruiše,govori da mu ovakav zdravstveni sistem odgovara i da je ON upravo taj koji radi kako ne treba u zdravstvenom sistemu i da ne želi da se to menja jer mu takav način višedecenijskog rada i ponašanja donosi mnoge nezakonite koristi.Na gradjanima Srbije je da se odluče da li će se boriti za svoje i život i zdravlje svojih članova porodice i koliko im je to uopšte važno ili neće.Gledam na spisku peticija da je za donošenje zakona o policiji za životinje prikupljeno preko 3000 potpisa.Zar život i zdravlje mnogih ljudi u ovoj državi i životi vaše dece,bračnog druga,roditelja VREDE MANJE OD ŽIVOTA ŽIVOTINJA.Odlučite sami.....IMATE PRAVO,ISKORISTITE GA,NEMOJTE POSLE KUKATI I ŽALITI SE NA TRETMAN POJEDINIH ZDRAVSTVENIH RADNIKA,JER STE GA ZASLUŽILI SVOJIM ĆUTANJEM,APATIJOM INERTNOŠĆU POSTALI STE SAUČESNICI "UBICA U BELOM" SVOJIH NAJBLIŽIH. |
|
Светосавски проглас за спас Косова и Метохије: Не ултиматуму – не капитулацији!
Подршка за одбрану Косова и Метохије - Приступите Покрету за одбрану Косова и Метохије
ПЕТИЦИЈА ЗА ДОНОШЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ГЕНОЦИДУ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ У НДХ У ПЕРИОДУ ОД 1941. ДО 1945. ГОДИНЕ
Peticija za očuvanje tradicionalnog grba fudbalskog kluba Dečić
NO to violation of Serbia - НЕ цепању Србије
Peticija za otkazivanje koncerta Jelene Karleuše za doček Nove godine u Kragujevcu
Слобода за Андреjа Гњота!
PETICIJA ZA SKIDANJE JOVANE JEREMIC SA NACIONALNE FERKVENCIJE
ИЗЛАЗАК ИЗ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ!?
ПОЗИВ ПАТРИЈАРХУ И САБОРУ: ОЧУВАЈМО ВЕРУ!
Da li želite nešto da promenite?
Promena se ne događa ako ćutite. Autor ove peticije se pokrenuo i preduzeo akciju. Hoćete li i vi uraditi isto? Započnite društveni pokret kreiranjem peticije.
Pokrenite sopstvenu peticijuDruge peticije koje bi vas mogle interesovati
Znanje i moral na prvom mestu. Podrška profesoru Vladimiru Dugaliću.
3332 Kreirano: 2024-12-26
Подршка запосленима у просвети
1497 Kreirano: 2024-12-30
Zahtev za razoružanje Lojalista
1228 Kreirano: 2025-01-01
Smeniti glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije RTV
2484 Kreirano: 2024-12-24
Peticija za otkazivanje koncerta Jelene Karleuše za doček Nove godine u Kragujevcu
15628 Kreirano: 2024-11-26
Roditelji protiv ZDRAVITAS-a
7260 Kreirano: 2024-11-18
Smena direktora Jovine gimnazije
1328 Kreirano: 2024-12-02
ПОЗИВ ПАТРИЈАРХУ И САБОРУ: ОЧУВАЈМО ВЕРУ!
574 Kreirano: 2024-12-25
Иницијатива грађана да Прокупље добије професионално позориште
2475 Kreirano: 2024-12-05
Peticija za smenu Zane Dolićanin sa mesta rektorke Državnog univerziteta u Novom Pazaru
2126 Kreirano: 2024-12-24
Постављање Ненада Лалатовића за новог тренера ФК Партизан
445 Kreirano: 2024-12-25
Ne podržavam reprezentativne sindikate u prosveti!
87 Kreirano: 2024-12-27
Okazati nastup Jelene Karleuše u Boru
1775 Kreirano: 2024-12-14
Da li je dr Dugalić najpoznatiji hirurg za jetru u regionu?
64 Kreirano: 2024-12-26
PETICIJA ZA IZGRADNJU PUTA PRESLAP - STREZIMIROVCI
61 Kreirano: 2024-12-26
Peticija za smenu rektora Univerziteta u Novom Sadu
2792 Kreirano: 2024-12-13
PODRŠKA STUDENTIMA - RADNICI RTS-A
248 Kreirano: 2024-12-20
**Peticija za Besplatno Pravo na Ortopedska Pomagala za Decu sa deformitetima stopala
784 Kreirano: 2023-11-14
VRATIMO AUTOBUSKA STAJALIŠTA PUTNICIMA
801 Kreirano: 2024-12-09
Markov i Mašanov zakon
4132 Kreirano: 2023-09-14