Петиција за враћање обавезног војног рока

Quoted post

Dobri vojnik Švejk

#382 '

2013-01-25 13:42

Ko hoće da brani otadžbinu i bude častan, ili da bude disciplinovan u vojsci (kad već nije mogao drugačije), ili da puca i da ubija - slobodno neka ide u vojsku. Zašto bi i svi ostali bili obavezani na isto? Niko ne spori mišljenje svakog čoveka koji želi da bude vojnik, služi svom narodu i svojoj državi. Samo ne treba to mišljenje nametati onima koji ne misle tako. Takođe, vidim ovde mnogo junaka. Baš me zanima šta vaše majke i očevi misle o ovome, da li bi oni želeli da im se dete smuca po svetu (da, po svetu, jer to nas čeka, a ne nekakva kopnena odbrana u Srbiji) i da strepe da li će se vratiti na nogama ili u kovčegu, a sve zarad nekih tamo ratova.

Odgovori

vozic

#396 Gosn' Švejk,Re: '

2013-01-30 11:04:34

Gosn' Švejk, to što ti pišeš je populistički. Obavezan vojni kadar nije obavezan nikada bio da ide , kako ti reče "Smuca se po belom svetu i gine za tuđe interese" već je za to zadužen profesionalni vojni kadar (kao vid jedinica "Legija stranaca"). Odluka koja je donesena da se ukine kadrovsko služenje vojnog roka i uvede profesionalna voska po ugovoru je i napravljena tako da naša zemlja ostane bez heroja koji služe svojoj zemlji i koji će sutra da je brane bez obzira na odluku političara, već na stvaranju profesionalne vojske koja po ugovoru mora  da brani i svoje i svetske političare čak i od sopstvenog naroda. Ne mogu da se otmem utisku da vi mladi koji znate mnogo više od nas u vašim godinama da ste toliko kratkovodi i nepronicljivi. Pa mi nismo u stanju danas da odbranimo svoju zemlju ni od... ajde da ne politizujem... Ima jedna rečeneica jedne bake koju sam čuo na jedan sličan komentar dvojice mladih (18-20) godina u autobusu tamo negde devedesetih: Deco moja, ko danas nema para za našu vojsku sutra će morati da ih izmisli za tuđu koje će šetati našim ulicama.