Zaustavite uništavanje Fakulteta tehničkih nauka #zaZoruFTN

Surdo fabulam narrare

/ #41 Da nije malo mnogo

2015-09-28 13:10

Studijski program Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije je: a) dobro koncipiran, b) dobro vođen, c) izrazito konkurentan kako u pogledu upisa, tako i u pogledu zapošljavanja. Shodno tome, nije logično da bude ni "redizajniran", a kamoli ukidan i zamenjen drugim studijskim programom (što na FTN uvek znači i novim ljudima).

Generalno, praksa FTN-a u poslednjih nekoliko godina svodi se na gušenje dobrih studijskih programa, ukoliko ih vode "nepodobni" ili "neprilagodljivi" ljudi i stvaranje veštačkih novih smerova/studijskih programa, koji se i koncipiraju tako da na njima imaju predmete oni koji su "podobni", nezavisno od stvarne potrebe za nekom oblašću/predmetom. Tako dobijamo smerove sa kojih izlaze studenti koji imaju parcijalna i mozaična znanja iz predmeta koji su često potpuno nepotrebni, ili loše koncipirani, ali ih predaju ljudi koji su u datom momentu "u milosti".

Koleginica Konjović, u najmanju ruku, ne zaslužuje ovakav tretman, kao što ga ne zaslužuje ni ceo departman. Pre svega zato što su koncipirali i uspešno realizovali jedan dobar i prestižan smer. Zato sam potpisala peticiju i podržavam ih.

S druge strane, mislim da su sami zaposleni na FTN-u najveći krivci za sve što se na Fakultetu događa. Doroslovački radi to što radi, odnosno to što se od njega i moglo očekivati. Ali, MI MU TO DOZVOLJAVAMO!

Zato me je obradovala ova peticija, dok nisam videla koliko ljudi je sakrilo svoj potpis. Znači, I DALJE SE PLAŠIMO! Dokle? Izgleda da je svako uplašen sve dok "mečka ne zaigra i pred njegovim vratima". Zato se plašim da ova peticija nije znak da se na FTN-u nešto promenilo, već znak da je mečka došla na još jedna vrata. I tako će ići, sve dok ne obiđe i vrata onih koji danas ćute, ili kriju svoje potpise. A onda neće biti više nikoga ko bi se pobunio.