Peticija za ukidanje veronauke u skolama

Darko

/ #621 babe i žabe

2014-01-10 04:18

->Mislim da autor brka babe i žabe, odnosno da mu nije jasno šta "nauka" u složenici znači. Analiza, kritički osvrt, znanje i učenje o nekoj oblasti može da ima naziv nauka, slovlje ili logija, poput muzikologije (npr da na časovima muzičke kulture nema praktikovanja muzike). Samim tim na časovima veronauke osoba uči o tom fenomenu koji je zaseban predmet zbog minialnog obima potrebnog za razumevanje istog (filosofija i književnost koji su od pomenutih predmeta najviše posvećeni to čine u nedovoljnom obimu). A naročito mi sve deluje besmisleno zato što se predmet zapravo i ne zove tako, već se zove "verska nastava" i izbornog je tipa, te se nadam da je ova peticija čisto eksperimentalnog tipa jer je tri hiljade ljudi potpisalo nešto o čemu se prethodno nije ni informisalo. Da li bi autoru možda bilo ugodnije ako bi se predmet zvao veroslovlje, ili kredologija ili možda bogoslovlje ili možda teologija, ili bi tek onda "zapenio"? Ako ti filosofiju predaje osoba koja je završila filozofski fakultet, a matematiku matematičar, zašto je "mešanje" crkve u državu ako ti veronauku predaje veroučitelj koji je završio teološki fakultet i koji UME kritički da pristupi problemu, što npr. nastavnicima sociologe itd često ne polazi za rukom? E sad, pošto smo se (nadam se) složili oko toga da "učenje o" nije isto što i praktikovanje te da je u pitanju neinvazivno delovanje (u kom može da učestvuje i ateista pošto nije diskriminisan, bio sam svedok takvih primera) što je i poenta sekularnosti, onda je kontekst pojma sekularnost u ovoj peticiji izgleda vezan za podobnost državi. Da li onda treba ukinuti sve što je državno "nepodobno"? Da li treba ukinuti Hitlera iz istorije, ili se ne baviti fenomenima koji su postojali u ljudskoj kulturi (i posebno prirodnim naukama!), a koji su danas prevaziđeni, "nepodobni" ili nepostojeći?? A upravo obrazovanje (a ne ukidanje) umanjuje retoriku prisutnu u postavci i komentarima ove peticije. Tako da me sve ovo pomalo podseća na optužbu iz "Odbrane Sokratove", implementaciju komunizma ili možda samo primitivizam.

Zamolio bih autora i da ne briše pojedine komentare kao što to čini, ako svačije mišljenje "treba da se čuje". Takođe, upotreba kolokvijalnih izraza nije naravno zabranjenja, ali mislim da nepreciznošću zbunjuje "glasače" ("Verujem da moje misljenje deli veliki broj gradjana" valjda znači "pretpostavljam da", a "veliko" je veliko u odnosu na šta?? "da onaj odozgo počne da uvažava mišljenje svojis sugrađana" valjda je metafora, ali mislim da je i nepotrebna dvosmislenost, itd).

CTRL + Q to Enable/Disable GoPhoto.it