Да Србија буде уставна парламентарна монархија
Gost |
/ #48 Re:2013-07-05 23:17Ne zaboravimo da je Prestolonaslednik Aleksandar rođen u Velikoj Britaniji, majka mu je Grčkog porekla, a roditelji su mu se razveli još dok je bio mlad. On je pohađao najbolje škole i univerzitete u engleskoj i škotskoj - to mu je bila tobože neka kraljevska privilegija pošto je porodično vezan sa Britanskom monarhijom. Malo je imao veze sa našim svetom u dijaspori a da ne govorim od otadžbine gde su mu ocu sva ljudska prava oduzeta. Nikad nije možda verovao da će jednopartijsko komunističko vođstvo da se svrgne sa vlade i da će da dođe do promene sistema - sve do dolaska Mihajla Gorbačeva u Rusiji. Tako da je u svom svakodnevnom životu bio opkoljen ljudima koji nisu govorili srpski jezik nego uglavnom engleski. A ne zaboravimo da komunistička istorija tvrdi za Josipa Broza zvanim 'Tito' da je rođen u selu Kumrovcu u Hrvatskoj i da je tu živeo i pohađao školu Kraljevine Jugoslavije ali nažalost je veoma slabo govorio srpski (srpsko-hrvatski) jezik. Rekli su da pošto je bio dugo godina u Rusiji da je zaboravio svoj materinski jezik. Ne bi voleo da se ovde hvalim, ali, ja sam rođen u Velkoj Britaniji 1958 godine - i pošto su mi roditelji bili srbi - otac pokojni je seljak iz Dalmacije a majka pokojna seljanka iz Bosne - ja sam naučio da govorim svoj materinski jezik i to uprkos toga što sam retko - svega samo osam puta - odlazio na kratke posete rodbini u našoj otadžbini. Kod nas su u Britaniju posle ratova iz 90-tih godina došli i našli utočišće mnogi srbi iz bivših republika SFRJ (ex-Jugoslavije) i mnogi su suočeni sa problemom jezika kojim njihova deca svakodnevno govore. Asimulacija svoje radi - tako da ima više slučaja gde ta deca danas govore isključivo engleski, i u školi i u svojim domovima čak sa roditeljima. To ne znaći da ovi ljudi nisu srbi i da ne razumeju i ne vole svoj narod - taman posla i nasuprot - samo su im životne okolnosti takve da im ne omugučava svakodnevni kontakt sa našim svetom i konverzaciju na srpskom jeziku. Što se tiče prestolonaslednika - koliko mogu da vidim a imao sam čast da ga posetim i porazgovorim sa njim u njegovoj kancelariji u Londonu pre nego što je otišao za otadžbinu - ostavio je utisak na mene da poseduje naravi jednog visoko obrazovanog engleskog 'đentlmena' (gospodina) i po razgovoru i po naravi. A ovo nije čudno za jednog člana kraljevske porodice koji je vaspitan na isti način recimo poput princa Čarlsa - engleskog prestolonaslednika - samo što su im naravno životne okolnosti bile mnogo drugačije. Srbima u dijaspori je bilo veoma teško čak da proslave Prestolonaslednika Aleksandra rođendan pošto su komunisti na taj isti dan samo godinu dana posle njegovog rođenja cinično pogubili gorskog zmaja i prvog gerilca u okupiranoj evrope tokom drugog svetskog rata Generala Dragoljuba Mihajlovića - ljubazno zvanim Čika Draža u našem narodu.
|
|
Светосавски проглас за спас Косова и Метохије: Не ултиматуму – не капитулацији!
NO to violation of Serbia - НЕ цепању Србије
Peticija za otkazivanje koncerta Jelene Karleuše za doček Nove godine u Kragujevcu
Слобода за Андреjа Гњота!
ПОЗИВ ПАТРИЈАРХУ И САБОРУ: ОЧУВАЈМО ВЕРУ!
PETICIJA ZA SKIDANJE JOVANE JEREMIC SA NACIONALNE FERKVENCIJE
ИЗЛАЗАК ИЗ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ!?
Подршка за одбрану Косова и Метохије - Приступите Покрету за одбрану Косова и Метохије
ПЕТИЦИЈА ЗА ДОНОШЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ГЕНОЦИДУ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ У НДХ У ПЕРИОДУ ОД 1941. ДО 1945. ГОДИНЕ
Peticija za očuvanje tradicionalnog grba fudbalskog kluba Dečić
Da li želite nešto da promenite?
Promena se ne događa ako ćutite. Autor ove peticije se pokrenuo i preduzeo akciju. Hoćete li i vi uraditi isto? Započnite društveni pokret kreiranjem peticije.
Pokrenite sopstvenu peticijuDruge peticije koje bi vas mogle interesovati
Smeniti glavnog i odgovornog urednika Prvog programa televizije RTV
2130 Kreirano: 2024-12-24
Peticija za smenu Zane Dolićanin sa mesta rektorke Državnog univerziteta u Novom Pazaru
2001 Kreirano: 2024-12-24
Peticija za otkazivanje koncerta Jelene Karleuše za doček Nove godine u Kragujevcu
15067 Kreirano: 2024-11-26
Znanje i moral na prvom mestu. Podrška profesoru Vladimiru Dugaliću.
1496 Kreirano: 2024-12-26
Roditelji protiv ZDRAVITAS-a
7239 Kreirano: 2024-11-18
Smena direktora Jovine gimnazije
1049 Kreirano: 2024-12-02
Иницијатива грађана да Прокупље добије професионално позориште
2200 Kreirano: 2024-12-05
Dodela Februarske nagrade Novog Sada studentima i srednjoškolcima
489 Kreirano: 2024-12-24
Постављање Ненада Лалатовића за новог тренера ФК Партизан
415 Kreirano: 2024-12-25
Подршка професорима и наставницима у Сокобањи
399 Kreirano: 2024-12-24
ПОЗИВ ПАТРИЈАРХУ И САБОРУ: ОЧУВАЈМО ВЕРУ!
351 Kreirano: 2024-12-25
Pismo podrške bivših učenika Gimnazije u Velikoj Plani slobodarskim naporima njenih maturanata
265 Kreirano: 2024-12-20
PODRŠKA STUDENTIMA - RADNICI RTS-A
220 Kreirano: 2024-12-20
Zdravstveni radnici - podrška studentima i poziv zdravstvenim sindikatima na štrajk
1268 Kreirano: 2024-12-18
Okazati nastup Jelene Karleuše u Boru
1729 Kreirano: 2024-12-14
Peticija za smenu rektora Univerziteta u Novom Sadu
2744 Kreirano: 2024-12-13
VRATIMO AUTOBUSKA STAJALIŠTA PUTNICIMA
779 Kreirano: 2024-12-09
APEL ZA IZGLASAVANJE O ODRŹAVANJU JANUARA NA PRAVNOM FAKULTETU PREKO ESTUDENT
102 Kreirano: 2024-12-23
**Peticija za Besplatno Pravo na Ortopedska Pomagala za Decu sa deformitetima stopala
761 Kreirano: 2023-11-14
Podrška studentima i zaposlenima Visoke poslovne škole u Novom Sadu
3804 Kreirano: 2024-12-12