Uvođenje radnog mesta SPECIJALNI PEDAGOG u redovne škole
Tema diskusije je automatski pokrenuta na peticiji Uvođenje radnog mesta SPECIJALNI PEDAGOG u redovne škole
Gost |
#12014-10-06 06:31Nadam se da ova peticija nije samo jeftin trik zbog reklama... |
Ivana Vuckovic |
#2 Odgovor2014-10-06 13:32Postovani, pokretanje ove peticije rezultat je nesistematskog bavljenja drzave i nadleznog Ministarstva dobrobiti sve dece obuhvacene redovnim sistemom obrazovanja i vaspitanja u Srbiji, neadekvatnog koriscenja resursa koji nasa struka poseduje, kao i neprimenjivanja sadasnjeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Novi zakon akcenat daje preventivnoj funckiji skole, kako sami predstavnici Ministarstva prosvete javno izjavljuju , ali jos jednom najavljuju resenja koja niti racionalno sagledavaju strucne kapacitete u oblasti obrazovanja i socijalne zastite ( socijalni radnici su deficitarni i nema ih na evidencijama Nacionalne sluzbe za zaposljavanje, a da uz redovni posao obavljaju i dodatni terenski rad potpuno je nemoguce), niti prepoznaju struku koja se obrazuje upravo za preventivni rad u zajednici, a sve na stetu dece. Smatramo da je neophodno pokrenuti inicijativu kao i komunikaciju sa nadleznim Ministarstvom, kako bismo zajednickim snagama, kapacitetima i resursima, sistematski pristupili i unapredili vaspitnu funkciju obrazovnog sistema u Srbiji. Vaspitanje dece nikako ne moze biti dodatni uz redovni posao zaposlenih bilo koje struke, vec prioritet, a nacin na koji drzava pristupa prevenciji poremecaja ponasanja kod dece pokazuje koliko i kako ulaze u svoju buducnost. Hvala na podrsci, s postovanjem, Ivana Vuckovic
|
Specijalni pedagog |
#32014-10-06 14:36Evo i linka do stranice strukovnog udruzenja specijalnih pedagoga, gde mozete pronaci i formular peticije i preuzeti ga sa uputstvom za prikupljanje potpisa. |
Gost |
#42014-10-08 20:20Naravno da je potreban specijalni pedagog u školama kad je sve više dece sa poremećajima u ponašanju.Još potrebniji nam je defektolog koji je izbačen iz škole. Sada smo svi mi,učitelji i nastavnici, odjednom,preko noći postali defektolozi.Ne verujem da će to ministarstvo prepoznati,oni se trude da smanje troškove budžetskih radnika,do kraja će nas sve ukinuti. |
Gost |
#62014-10-09 06:25Sad, da je svakoj skoli potreban bas usko strucan logoped, i nije...realno, ali potrebe skole za defektologom( bez obzira na usku specijalnost) stoje...
|
Gost |
#72015-03-29 16:20Diplomirani sam Specijalni Pedagog od 1983 godine i radila sam u 3 srednje skole u Novom Pazaru od 1984 do pocetka 1989 kada sam se odselila za Veliku Britaniju. Bila sam deo tima i radila na prevenciji na nivou skole, razreda i manjig grupa kao ii radu sa ucenicima i njihovim roditeljiam. I tada a jos vise sada ovaj strucni kadar je neophodan i nadam se da ce se ova ideja i ostvariti uskoro u Srbiji. |
Gost |
#82015-07-06 13:42U neposrednom radu sa zavisnicima kao specijalni pedagog primecujem da je neophodnost primarne prevencije ocigledna jos u osnovnim skolama . Ovaj podatak iznosim na osnovu socijalnih anketa zavisnika koji pocinju bas tada sa poremecenim i zavisnickim oblicima ponasanja . Uvodjenje nase struke u ovom periodu moze pospesiti bolju informisanost dece kao i preusmeravanje negativnog ponasanja . |
RRR |
#92015-10-20 16:52Goruci problem u nsim i osnovnim i srednjim skolama je vrsnjacko nasilje.Statistika je crna da crnja biti ne moze.Deca su sve brutalnija a nastavnici i roditelji sve nemocniji u sprecavanju i resavanju ovog problema.Nista bolja situacija nije ni sa konzumiranjem opojnih droga i alkohola.Kao roditelj smatram da je uvodjenje ovog kadra u skole vise nego neophodno i mislim da bi mnogi roditelji potpisali peticiju samo ih treba informsati, a to je naj bolje uraditi obilaskom skola i odrzavanjem strucnih tribina u istim. |
prevencija |
#10 Re: Odgovor2016-10-03 15:37 |
Gost |
#11 Re: Odgovor2021-03-15 09:49Poštovani, slučajno sam naišla na ovu peticiju tražeči informacije o specijalnoj pedagogiji u Srbiji. Najpre sam bila oduševljena, no vidim da je peticija još iz 2014.god. i nigde nisam našla neki rezultat svega ovoga. Zanima me, da li ima neki pomak i kakvo je momentalno stanje u Srbiji, u osnovnim školama što se tiče specijalnog pedagoga. Da li opšte ima izgleda za zapošljavanje tu... Ja trenutno radim u jednoj državi EU (tu sam i završila studije), gde se baš podstiče zapošljavanje specijalnih pedagoga u oš, sve to je ustvari inicijativa EU. Radi se na formiranju inkluzivnih timova i u škole je uvedena pozicija školski specijalni pedagog, koji ima intervencije s decom, koje imaju dijagnostikovanu neku vrstu poremecaja. Vrlo rado bih se vratila u Srbiju i radila na ovoj ideji, no ne znam ni odakle početi niti kakvo je stanje... Hvala unapred na svakom odgovoru. S poštovanjem, Maja |
|
Светосавски проглас за спас Косова и Метохије: Не ултиматуму – не капитулацији!
NO to violation of Serbia - НЕ цепању Србије
Peticija za otkazivanje koncerta Jelene Karleuše za doček Nove godine u Kragujevcu
ПОЗИВ ПАТРИЈАРХУ И САБОРУ: ОЧУВАЈМО ВЕРУ!
Слобода за Андреjа Гњота!
PETICIJA ZA SKIDANJE JOVANE JEREMIC SA NACIONALNE FERKVENCIJE
ИЗЛАЗАК ИЗ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ!?
Подршка за одбрану Косова и Метохије - Приступите Покрету за одбрану Косова и Метохије
Zahtev za razoružanje Lojalista
ПЕТИЦИЈА ЗА ДОНОШЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О ГЕНОЦИДУ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ У НДХ У ПЕРИОДУ ОД 1941. ДО 1945. ГОДИНЕ
Peticija za očuvanje tradicionalnog grba fudbalskog kluba Dečić
Da li želite nešto da promenite?
Promena se ne događa ako ćutite. Autor ove peticije se pokrenuo i preduzeo akciju. Hoćete li i vi uraditi isto? Započnite društveni pokret kreiranjem peticije.
Pokrenite sopstvenu peticijuDruge peticije koje bi vas mogle interesovati
Podrška studentima! Ostavke čelnika UP!
7059 Kreirano: 2025-01-08
POKRETANJE POSTUPKA ZA ZABRANU DELOVANJA POLITIČKE STRANKE "SRPSKA NAPREDNA STRANKA"
3033 Kreirano: 2025-01-03
Петиција за одржавање јануарског испитног рока на свим факултетима у Србији
1340 Kreirano: 2025-01-08
Подршка запосленима у просвети
3634 Kreirano: 2024-12-30
ГЛАС НАСТАВНИКА - ПОДРШКА СТУДЕНТИМА
621 Kreirano: 2025-01-13
NECU SINDIKAT HOCU FORUM PREDSKOLSKE/OSNOVNE/SREDNJE SKOLE
548 Kreirano: 2025-01-14
STOP UKIDANJU TROLEJBUSA I PRIVATIZACIJI GSP-a!
1222 Kreirano: 2025-01-02
Pismo roditelja maturantkinja i maturanata Predsedniku Vlade Republike Srbije
325 Kreirano: 2025-01-13
Podrška studentima
3044 Kreirano: 2024-12-06
Иницијатива грађана да Прокупље добије професионално позориште
2874 Kreirano: 2024-12-05
Zahtev za razoružanje Lojalista
4020 Kreirano: 2025-01-01
Znanje i moral na prvom mestu. Podrška profesoru Vladimiru Dugaliću.
3609 Kreirano: 2024-12-26
Markov i Mašanov zakon
4364 Kreirano: 2023-09-14
DA SE ČUJE GLAS PRAVNIKA
446 Kreirano: 2025-01-04
Smena direktora Jovine gimnazije
1517 Kreirano: 2024-12-02
Termalna Banja u VRBASU
29 Kreirano: 2025-01-13
Roditelji protiv ZDRAVITAS-a
7298 Kreirano: 2024-11-18
ПОЗИВ ПАТРИЈАРХУ И САБОРУ: ОЧУВАЈМО ВЕРУ!
659 Kreirano: 2024-12-25
Петиција да се помире Нина Фимић и Урош Лазић
24 Kreirano: 2025-01-10
EKOF - Ispiti nisu u blokadi
25 Kreirano: 2024-12-23