Peticija za ukidanje veronauke u skolama

Quoted post

Gost

#369 Pravosljavlje

2011-10-29 01:25

U skolama postoje dva izborna predmeta, veronauka i gradjansko vaspitanje, tako da svako ima pravo izbora da izabere ili ne izabere veronauku. Religija nije samo verovanje u Boga, tu se uce i druge vrednosti. Na primer, u protestantizmu je osnovna vrednost individualizam, u pravoslavlju je to solidarnost. Ono sto nas veroucitelji uce u skolama nije religija kao takva, ili jos gore, nepriznavanje nekih drugih religija. Ono sto se uci, to je covekoljublje, saosecanje sa drugim zivim bicima, smernost, skromnost i mnoge druge vrline. A to su stvari koje se ne uce ni na geografiji, ni na matematici, ni na nekom drugom predmetu. Veronauka kao takva je stavise pozeljna u skolama. Cini mi se da tvorac ove peticije ne zna kako izgledaju casovi veronauke i o cemu se na njima govori

Odgovori

Srboljub

#371 Re: Pravosljavlje

2011-10-31 11:42:30

#369: - Pravosljavlje Cini mi se da tvorac ove peticije ne zna kako izgledaju casovi veronauke i o cemu se na njima govori

Meni se čini da autor ("tvorca" i slično čuvajte za obraćanje pastvi) i te kako zna kako izgledaju časovi veronauke - slušao od dece: na ovim časovima dete uči ko je smislio "Srbe na vrbe", šta je to NATO i sl. i po mom iskustvu ovi časovi služe za naknadno dosrbljavanje deteta nacionalno nesigurnim  (presigurnim, opsednutim... :) ) roditeljima, pa samo može poslužiti daljem raslojavanju i netrpeljivosti među učenicima u vazda popularnoj disciplini: ko je veći Srbin, bre! Ako pomenute karakteristike (vrline, je li?) nisu pokupljene u porodici, onda propovedanje o njima uz religiozni trans nikome neće poslužiti, a pogotovu je tako nešto neprimereno u državnim školama. Uostalom, kakve veze pomenute kategorije (vrline) imaju s hrišćanstvom, leba ti? Nešto ih retko istorija beleži. Hoćete li reći da oni koji se ne lože tamjanom te karakteristike ne poseduju? Pa, upravo se o tome radi, ako niste shvatili, dobrih ljudi ima, bilo je i biće i bez patetične pričice o trudnim devicama, oživljenim mrtvacima i nagradama i kaznama odozgo.